vineri, 4 ianuarie 2013

Muraturi tip ghiveci


Ingrediente: 3 kg gogonele
                    12 gogosari
                    12 ardei grasi
                    1 kg ceapa
                    1 kg morcovi
                    1 kg otet
                    ½ pahar sare neiodata
                    1 pahar ulei
                    1 lg zahar
                    6 foi dafin
                    1 lg boabe de mustar
                     enibahar

Spalam si taiem gogonelele felii subtiri. Presaram sarea peste ele si le punem intr-un bol pana a doua zi, cand stoarcem bine zeama de pe ele. Adaugam ardeii si gogosarii taiati felii, morcovul ras si ceapa taiata pestisori. Condimentam cu zahar, enibahar dupa gust, foile de dafin si samanta de mustar. Incalzim bine otetul si il turnam apoi peste legume si lasam la fiert pentru 30 de minute. Racim legumele si adaugam uleiul dupa care le punem in borcane. Le mai fierbem apoi pentru 30 de minute. 

Tocana de gogosari


Ingrediente: 3 kg gogosari
                    30 gr zahar
                    500 gr ceapa
                    2 kg rosii
                    500 ml ulei
                    foi de dafin
                    sare neiodata
                    piper
                   frunze de telina

Coacem gogosarii pe plita, fara sa se inmoaie. Pe masura ce se coc adaugam sare pe toate partile si ii asezam suprapusi intr-un vas acoperit pentru 30 de minute. Ceapa tocata marunt o calim la foc mic pana devine sticloasa. Rosiile le feliem iar gogosarii ii curatam de seminte si pielita si ii taiem felii. Peste ceapa adaugam rosiile, gogosarii si condimentele si le fierbem 10 minute. Asezam tocana calda in borcane si le punem la fiert pentru 30 de minute in apa.

 

Ardei iuti in otet


Ingrediente: 1 kg ardei iuti
                    1 l otet
                    1 kg zahar

In otet punem zaharul si amestecam pana se topeste. Punem ardeii iuti in borcane, feliati sau intregi si peste ei turnam marinata. Inchidem bine borcanele si le punem in camara.

 

Compot de struguri


Ingrediente: 1 kg struguri
                    300 gr zahar
                    1 litru must
                    20 nuci – miezul

Punem mustul la fiert pe foc mic si adaugam zaharul. Strugurii ii spalam si ii intepam cu un ac mare in 4 locuri dupa care ii turnam in mustul de pe foc. Lasam sa fiarba domol 15 minute, apoi adaugam miezul de muca curata de coaja si taiat in sferturi. Punem apoi compotul in borcane si le inchidem bine.

 

Sirop de zmeura


Ingrediente: 2 kg zmeura
                    1 lamaie – zeama
                    3 kg zahar
                    2-3 l apa

Amestecam ingredientele intr-un borcan de 5 litri si le lasam la soare pentru 2-3 zile, pana cand se ridica zmeura la suprafata. Strecuram siropul si stoarcem zmaura pana raman doar semintele. Adaugam zaharul si amestecam pana se topeste complet si apoi il turnam in sticle. Se poate pastra pana la 1 an de zile.

Zacusca de vinete

Ingrediente: 1 kg ceapa
                    6 vinete mari
                   3 kg rosii
                   ¼ l ulei
                   50 gogosari
                   sare neiodata, piper
                   foi dafin

Taiem ceapa felii subtiri si o calim in ulei. Gogosarii si vinetele le coacem si le curatam. Intr-o cratita mai mare punem la rumenit gogosarii feliati, ceapa aurita, vinetele tocate si rosiile fierte si tocate. Adaugam condimentele si fierbem compozitia la foc mic. Dupa ce a fiert, punem zacusca in borcane, deasupra turnam 1 lg de ulei si le inchidem bine. Le punem la fiert in apa pentru 30 de minute si dupa ce s-au racit le depozitam.

Suc de zmeura

Ingrediente: 1 cana de ceai cu zmeura 10 litri apa 1 kg zahar 2 lamai taiate felii 100 ml otet 1 lg sare de lamaie Intr-un borcan de 10 litri dizolvam zaaharul in apa. Adaugam feliile de lamaie, otetul, sarea de lamaie si zmeura zdrobita cu furculita. Lasam borcanul la soare pentru 3 zile, amestecand de cateva ori. Strecuram sucul si il punem in sticle, intr-un loc intunecos. Dupa 3 zile vom avea un suc delicios sifonat, numai bun pentru zilele caniculare.