sâmbătă, 6 aprilie 2013

Supa Tarator


Ingrediente: 1 kg castraveti razuiti
                    miez de nuca copt la cuptor
                    iaurt
                    smantana
                    gheata
                    lamaie
                    sare, piper
                    menta, marar, patrunjel

Nucile prajite le dam prin masina de tocat, iar verdeturile le tocam marunt. Amestecam apoi toate ingredientele, le omogenizam, condimentam si servim aceasta supa rece cu un cub de gheata in ea si alaturi de crutoane.

Salata Waldorf


Ingrediente: 200 g mere
                    300 g țelină
                    100 g nuci
                     zeama de lamaie
                    200 g maioneză

                    sare, piper       

Merele se curata de samburi, le stropim cu zeama de lamaie si se taie cuburi, telina o curatam si o radem pe razatoarea mare, nucile le taiem bucatele. Le amestecam toate cu maioneza si condimentem. Se serveste de obicei asezată pe frunze de salata verde.
Variantele nu se opresc aici. Mai apar uneori si strugurii alteori stafidele, iaurtul, pieptul de pui, etc. In loc de telina-radacina se mai folosește uneori si telina verde, după cum zeama de lămâie poate fi înlocuita cu zeama de portocala. Si joaca poate merge si mai departe cu pere, grapefruit, curmale, seminte de pin și câte și mai câte, dar atunci, zic eu, nu mai putem vorbi de originala salată Waldorf.
 Dar daca totusi dorim sa o facem mai satioasa, mai adaugam niste piept de pui taiat fasii si fiert, iaurt si zeama de lamaie in maioneza.

Pere in vin


Ingrediente: 1-2 pere/persoana
                    ½ litri vin rosu
                    100 g de zahar pudra
                    2 linguri de miere
                    2 linguri de scortisoara
                    coaja de la o portocala
                     esenta de vanilie
                    5 boabe de piper negru
                    o lingurita de nucsoara rasa

Punem la fiert vinul cu zaharul, mierea, mirodeniile si coaja de portocala. Intre timp, curatam perele de coaja, putem sa le lasam cu codita. Cand vinul incepe sa fiarba, punem perele in oala, avand grija ca vinul sa le acopere in totalitate.
Le lasam la foc mic intre 20 si 30 minute. Timpul de fierbere poate varia in functie de tipul de pere ales, mai tari sau mai moi.
In momentul in care perele s-au fragezit la interior (intepati-le usor cu o scobitoare pentru a va da seama daca sunt gata), le scoatem din vin si le punem pe un platou. Vinul se mai fierbe putin, pana scade si se ingroasa, apoi se varsa peste pere.
Dupa ce perele si vinul s-au racit, le punem la frigider cel putin o ora pana ce le servim.

Budinca de tapioca


Ingrediente: 1/2 ceaşcă perle de tapioca
                    3 ceşti de lapte vegetal
                    zahăr brun după gust
                    puţină sare de de mare.

Amestecam tapioca, laptele si sarea la foc mediu, iar când începe să fiarba trebuie sa reducem focul la minim si sa adaugam cate putin zahar. Perlele sunt fierte in momentul in care devin transparente.

Fruit bomb


Ingrediente: 1 aluat foietaj
                    fructe (banane, piersici, pere, prune) 
                    200 gr zahar
                    inghetata
                    frisca si toppinguri pentru décor
                    ulei pentru prajit

 Taiem foetajul in patratele si il punem la prajit in baie de ulei incins. Le scoatem pe o tava si le dam deoparte. Intr-o cratita punem zaharul la caramelizat si in sosul rezultat aruncam bucati de fructe. Dupa ce le-am invelit bine in caramel, le asezam pe patratelele de foietaj. la servire, dupa ce s-au racit, servim alaturi de inghetata si frisca.

Salata cu pui si crutoane


Ingrediente: o felie de paine
                    200 gr piept de pui file
                    1 salata verde
                    piper, sare
                    2 rosii,
                    1 pahar iaurt
                    1 lingura de ulei de masline extravirgin

Pregatim crutoanele. Pieptul de pui il tavalim prin piper proaspat macinat si il zvarlim pe gratarul incins, si-l intoarcem de pe o parte pe cealalta pana se patrunde bine. Pana se face pieptul de pui, pregatim dresingul. Iaurtul il amestecam cu piper, sare si o lingura de ulei de masline extravirgin. Daca intre timp s-a facut pieptul de pui, il taiem in bucati maricele ori il rupem pur si simplu si il imprastiem prin salata, asa cum facem si cu crutoanele si rosiile feliate. Turnam dressingul peste salata, amestecam cu grija si gata.

Ragu din fructe de padure si inghetata


Ingrediente: 400 gr fructe de padure
                    2 lg unt
                    3 lg zahar
                    300 ml inghetata
                    frisca pentru decor

Intr-o tigaie punem untul la topit pe foc. Dupa ce s-a topit, adaugam fructele de padure si amestecam pana isi lasa sucul. Adaugam zaharul, asteptam sa se topeasca si il luam de pe foc. Dupa ce s-a racit, il punem pe fundul bolurilor, adaugam cupele de inghetata si decoram cu frisca.
Un desert simplu, rapid si cu gust! 

Gazpacho


Ingrediente: 4-5 rosii bine coapte
                    jumatate de castravete
                    un ardei gras rosu
                    o ceapa rosie mica
                    2 catei de usturoi
                    2 felii de paine
                    30 ml ulei de masline extravirgin
                    2 linguri de otet
                    sare, piper
                    busuioc

Supa Gazpacho este o supa rece traditionala spaniola, perfecta pentru zilele calduroase de vara cand va va remineraliza si vitaminiza.
Spalam bine legumele, rosiile le decojim in apa fierbinte, apoi le taiem bucati alaturi de restul ingredientelor si le punem in blender. Din paine vom face crutoane.
Turnam uleiul, otetul, potrivim de sare si piper si mixam. Dupa 2 minute de mixare e gata.
Servim rece, cu busuioc presarat si crutoane.

Sangria


Ingrediente: 3 pahare de vin rosu sec
                    1 lingura de zahar
                    sucul de la o portocala
                    sucul de la o lamaie
                    fructe feliate
                    50 ml brandy/cognac
                    150 ml apa minerala sau Schwepps cu aroma de ghimbir

Amestecam toate ingredientele mai putin apa minerala intr-un bol pentru punch si lasam la frigider peste noapte. Inainte de servire, adaugam apa minerala.
Servim cu cuburi de gheata.
Putem adauga si: capsuni, afine, mure, kiwi, gin, rom si suc de lime (lamai verzi).
Pentru o aroma mai fructata putem inlocui taria cu lichior de caise sau piersici si putem adauga ananas de la conserva cu tot cu sucul aferent.

Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura


Ingrediente:  4 cartofi frumosi
                     400 ml smantana grasa
                     500 gr afumatura
                     2 morcovi
                     sare, piper
                     1 lg faina
                     1 ardei rosu
                      patrunjel

Punem 3 litri de apa la fiert cu afumatura feliata, ardeiul rosu feliat, morcovii feliati si sare. Cand acestea sunt aproape fierte, completam cu apa fierbinte, adaugam cartofii taiati cubulete si condimentam. intre timp pregatim ingrosala pentru ciorba din  lingura de faina amestecata cu smantana. Dupa ce am incorporat faina, adaugam supa fierbinte, omogenizam si dupa ce cartofii sunt fierti, turnam compozitia in ciorba. amestecam bine si mai lasam sa dea vreo doua clocote. Cand oprim focul adaugam patrunjel si servim.
O sa va innebuniti vecinii cu mirosul ei! J

Gusa de porc condimentata


Ingrediente: 1 bucata gusa de porc fiarta – 500 gr
                    2 caciulii de usturoi pisat
                    sare, piper, boia

  Luam gusa fiarta bine si o sectionam pe lungime si latime, formand patratele, avand grija sa nu ajungem la soric, pentru ca altfel vom risca sa o feliem. Intre crestaturi punem usturoiul pisat care ii va da un gust deosebit, iar deasupra condimentam bine cu sare piper si mai ales boia.
 Nu pot sa descriu in cuvinte cockteilul de arome pe care ai sa-l simti in gura, mai intai carnea grasa care ti se topeste in gura impreuna cu usturoiul si condimentele care completeaza intreaga armonie. Poti s-o servesti si calda si rece, alaturi de cartofi natur sau doar de paine cu o tuica, sau un vin sec alaturi care sa mai taie din grasime.

Supa Laksa


Ingrediente: - pasta: 1 lingurita seminte de coriandru
                                 1 lingurită seminte de chimen
                                 1 lingurită ghimbir ras
                                 2 catei de usturoi
                                 1 lg mica pudra de turmeric sau pudra de curry
                                 2 fire lemon grass
                                 1 jumatate ceapa roşie
                                 1 ardei iute
                                 50 ml lapte de cocos

                      - baza: 1 lg zahar brun
                                  400 ml lapte de cocos
                                  1 litru supa de pui
                                  200 gr creveti proaspeti
                                  suc de la o jumatate de lime sau lamaie
                                  1 lingurita sos de peste
                                  100 gr tăietei asiatici cu ou (fidea)
                                  2 lg mari muguri de fasole (bean sprouts) sau de soia
                                  1 mana frunze de coriandru
                                  sare, piper.

Lemon grass sau mirt lamaios gasim în Metro, nu e ieftin, dar nu avem nevoie de o cantitate mare.
Incepem intai cu pasta, curatam toate ingredientele si le taiem in bucati nu prea marunte. Le maruntim cu blenderul vertical de mana si le transformam intr-o pasta de o culoare foarte vie si cu arome puternice, intepatoare.
Incingem trei linguri de ulei de masline intr-un wok si prajim toata pasta vreme de cateva minute, pana isi schimba puţin culoarea. Punem laptele de cocos, supa de pui, zaharul, sosul de peste si zeama de lime sau lamaie si lasam totul ss fiarba la foc mic, aproximativ 20-25 de minute.
Adaugam apoi crevetii intregi, pe care-i curatam în prealabil. Adica le inlaturam partea de sus, platosa chitinoasa si tuburile negre de pe ambele fete, crestand putin fiecare bucata, le lasam capatul cozii, ca sa avem de ce sa-i apucam in farfurie. Sau daca avem noroc, putem sa-i luam gata curatati! J
Crevetii devin imediat portocalii, ii lasam sa fiarba in supa doar vreo cinci minute. Punem in wok si mugurii de fasole, apoi condimentam. Separat fierbem taieteii pe care ii adaugam in wok-ul cu supa. La final, punem frunzele de coriandru tocate mare, mai dam un clocot si inchidem focul.

Snitel din soia cu mustar


Ingrediente: 1 pachet snitel din soia
                    1 ceapa mica
                    sare, piper boabe si macinat, foaie de dafin, 2 catei de usturoi, 2-3 otet
                    mustar
                    faina de malai
                    pesmet
                    susan 
                    ulei pentru prajit

Fierbem soia timp de 10 minute in apa cu ceapa, condimente, otet si usturoi. Scurgem snitelele in prosop uscat, sau intre palme si ungem fiecare snitel cu mustar. Le lasam 5 minute sa se odihneasca, dupa care trecem fiecare snitel printr-un amestec obtinut din faina de malai, susan, pesmet, sare si piper. Prajim snitelele in ulei incins si le servim alaturi de cartofi piure, cu salata sau muraturi.

Snitel din soia de post


Ingrediente: 1 punga snitele din soia
                    vegeta, sare, piper,
                    ulei pentru prajit
                    250 gr faina
                    150 ml apa
                     300 pesmet
                    susan la alegere

Incepem prin a pune la fiert snitelele de soia in apa cu vegeta pentru 15 minute. Cand s-au inmuiat bine, le punem la scurs si asteptam sa se raceasca pentru a putea sa le scurgem de apa. Luam fiecare snitel si il strangem bine intre palme ca sa se scurga si le pregatim pentru prajit. Punem uleiul la incins, si pregatim un aluat moale din apa si faina, omogenizam bine (trebuie sa semene cu un aluat de clatite) si dam snitelele condimentate prin el, apoi le trantim in pesmet si susan. Le prajim pe ambele parti, si le scoatem pe un servetel absorbant. Le servim cu muraturi sau salate de cruditati alaturi de garnitura de orez.

Snitele din soia


Ingrediente:  1 punga snitele din soia
                     2 oua
                     vegeta, sare, piper
                     ulei pentru prajit
                     faina

Incepem prin a pune la fiert snitelele de soia in apa cu vegeta pentru 15 minute. Cand s-au inmuiat bine, le punem la scurs si asteptam sa se raceasca pentru a putea sa le scurgem de apa. Luam fiecare snitel si il strangem bine intre palme si le pregatim pentru prajit. Punem uleiul la incins, dam fiecare snitel prin faina si oua (in prealabil condimentate si batute) si le punem la prajit. Le scoatem pe un servetel absorbant si le servim cu mujdei de usturoi si cartofi de care preferati.

Salata Caprese cu vinete


Ingrediente: - dressing: vinaigrette rosu
                    - salata: 200 g rosii mari, feliate
                                 2 lipii, taiate si prajite putin pe gratar sau crutoane
                                 2 vinete, taiate felii si coapte putin pe gratar
                                 masline negre, dupa gust
                                 2 ardei grasi rosii, curatati si taiati
                                 200 g mozzarella
                                 seminte de pin prajite sau nuca

Asezam toate ingredientele faliate intr-un bol si le amestecam cu dressingul, apoi le asezam pe un platou si servim.

Salata de pere cu Camembert


Ingrediente: 45 g unt
                   1 para fiarta in vin rosu, taiata in 2
                   125 gr salata
                   125 g branza Camembert, taiata
                   80 g nuci, taiate
                  - dressingul:  80 ml sirop de la perele in vin rosu
                                        30 g zahar
                                        45 ml otet de vin
                                        1 lg mac

Para se prajeste intr-o tigaie cu unt, fara sa o rupem. Pentru sos incalzim ingredientele in aceeasi tigaie.
Aranjam salata si branza pe un platou, punem perele pe deasupra, turnam sosul fierbinte si presaram nucile. Servim imediat.

Salata Mediteraneana


Ingrediente: - dressing: 5 linguri ulei de masline
                                      2 linguri otet de vin
                                     1/2 lingurita mustar
                                      sare de mare si piper negru proaspat macinat
                   - salata: 1 ceapa, curatata si taiata rondele
                                250 g mozzarella
                                4-5 rosii, taiate
                                1 avocado copt
                                busuioc

Incepem cu dressingul prin a amesteca toate ingredientele, apoi continuam cu clatirea rondelelor de ceapa pentru a indeparta aroma puternica. Le aranjam pe un platou, mozzarella o rupem in bucati si o asezam pe platou, alaturi de rosiile taiate. Avocadoul il decojim si il taiam, adaugandu-l apoi in salata.
Turnam dressingul pe toate ingredientele, asezonam si garnisim cu busuioc.

Curmale cu afumatura


Ingrediente: 10 curmale
                    10 felii de spek, bacon, kaizer

Este o gustare exotica, de mare efect, usor si foarte rapid de facut. Incepem prin a scoate samburele din curmale, dupa care le invartim pur si simplu spekul in jurul curmalei si le asezam pe platou.
Sigur nu veti da gres si veti reusi sa uimiti! Efect garantat.

Red Velvet Cupcakes


Ingrediente: 140 gr faina
                    1 lingura cu varf de cacao
                    ½ lingurita sare
                    170 gr de zahar
                    185 ml ulei
                    1 ou mare (sau 2 daca sunt foarte mici)
                    1 lingurita colorant alimentar rosu
                    1 esenta de vanilie
                    125 ml de lapte batut
                    1 lingurita rasa de praf de copt
                    1 lingurita de otet
                    60 gr de unt – la temperatura camerei
                    90 gr de crema de branza Philadelphia – la temperatura camerei
                    115 gr de zahar pudra vanilat

Incingem cuptorul la 180 de grade, si incepem sa amestecam faina, cacao si praful de copt intr-un vas. Separat, amestecam zaharul si uleiul pana se omogenizeaza, apoi adaugam oul si amestecam din nou foarte bine. E momentul sa adaugam colorantul alimentar si vanilia.
Urmeaza sa adaugam o treime din cantitatea de faina, mixam, apoi adaugam ½ din cantitatea de lapte batut, continuam sa alternam faina cu laptele batut, avand grija ca sa terminam cu  faina. La sfarsit adaugam praful de copt stins in otet, amestecam bine, si cand face spuma, il turnam peste compozitia pregatita, care deja e rosie si frumoasa.
Punem compozitia in forme (tapetate cu hartii speciale) astfel incat sa fie ¾ pline si coacem prajiturelele 20 de minute sau pana cand trec testul scobitorii
Pana se coc, pregatim glazura mixand untul si crema de branza pana cand avem o spuma. La final punem zaharul pudra si dam glazura la frigider pana o folosim.
Pe fiecare prajiturica vom pune cate un mot de glazura, dupa ce s-au racit complet si ornam dupa preferinte.

Pui umplut cu castane si stafide


Ingrediente: 1 pui (cca.1,5kg.),
                    unt, ulei, sare, piper;
                    1 ceapa,

                    1 ceasca orez,
                    50 gr  stafide,
                    150 gr ficatei de pui,
                    200 gr carne de vitel,
                    100 gr cana de miez de nuca sau migdale curatate,
                    0,5 kg castane

Pregatim umplutura: carnea de vitel, ficateii si ceapa, le tocam si le inabusim cu putin unt si condimentam. Adaugam 1 ceasca de apa calda si orezul si lasam sa fiarba la foc mic, sub capac, cca.10 minute. Incorporam stafidele (tinute 1/2 ora la inmuiat intr-o infuzie de ceai), miezul de nuca sau migdalele si castanele intregi, fripte sau coapte si decojite. Umplem puiul si dam la cuptor intr-o tava unsa cu unt sau ulei , peste care turnam 1 cana de apa. Lasam sa se friga 1 ora, stropind-o din sfert in sfert de ora cu sosul din tava.
Servim pe un platou, decorat cu castane, miez de nuca si struguri negri, alaturi de un vin alb si usor.
In loc de castane, putem folosi si mere sau prune.