sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Zacusca de vinete

Ingrediente: 1 kg ceapa
                    6 vinete mari
                   3 kg rosii
                   ¼ l ulei
                   50 gogosari
                   sare neiodata, piper
                   foi dafin

Taiem ceapa felii subtiri si o calim in ulei. Gogosarii si vinetele le coacem si le curatam. Intr-o cratita mai mare punem la rumenit gogosarii feliati, ceapa aurita, vinetele tocate si rosiile fierte si tocate. Adaugam condimentele si fierbem compozitia la foc mic. Dupa ce a fiert, punem zacusca in borcane, deasupra turnam 1 lg de ulei si le inchidem bine. Le punem la fiert in apa pentru 30 de minute si dupa ce s-au racit le depozitam.

Zarzavat pentru ciorbe

Ingrediente:  5 kg rosii zdrobite
                     10 ardei grasi curatati
                     1 kg morcovi rasi
                     4 legaturi patrunjel tocat
                     ulei, aspirina

Amestecam bine intr-un vas toate legumele si dizolvam 3 pastile de aspirina in zeama. Le lasam 1 ora la murat apoi le punem in borcane, iar peste zarzavat adaugam un pic de ulei. Le capsam bine si le depozitam.

Zarzavat pentru bors

Ingredinete: 2 kg morcovi
                    1 kg patrunjel radacina
                    4 teline
                    2 kg gogosari
                   1 kg ardei gras
                   10 kg rosii facute suc
                   patrunjel, marar si telina frunze

Ardeii si gogosarii ii taiem felii dupa ce i-am spalat si curatat. Radacinoasele le dam prin razatoare si le inmuiem in 500 ml ulei. Adaugam sucul de rosii si le punem la fiert. Dupa ce a inceput sa clocoteasca le mai tinem 30 de minute. Spre sfarsit adaugam verdeata taiata marunt si sarea. Punem zarzavatul in borcane si le punem apoi la fiert in apa pentru inca 30 de minute. Dupa ce s-au racit le asezam in camara.

Dulceata de pepene galben

Ingrediente: 1 kg zahar
                    3 cani apa
                    1.5 kg pepene cantalup

Pentru inceput stingem un bulgaras de var in 2 litri de apa si lasam sa se limpezeasca. Intre timp curatam pepenele de coaja si il taiem cubulete. Strecuram apa de var intr-un vas si turnam cubuletele de pepene in ea. Le tinem 90 de minute, si le scoatem sa se strecoare. Cat se zvanta, facem siropul din apa si apa si-l lasam pe foc sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, turnam pepenele si il lasam la fiert 20 de minute, scuturand oala din cand in cand sa nu se prinda de fund dulceata. Punem dulceata in borcane si le inchidem bine

Marmelada de morcovi

Ingrediente: 1 kg morcovi
                    3 lamai
                    1 kg zahar

Dam morcovii prin razatoare si ii stropim cu sucul de la lamai. Amestecam apoi morcovii cu zaharul si lasam 1 ora sa se patrunda, dupa care fierbem compozitia pe foc iute 20 de minute. Turnam apoi marmelada in borcane curate ce le inchidem bine.

Marmelada de vinete

Ingrediente: 750 gr vinete
                    3 lamai
                    750 gr zahar
                    1 buc scortisoara
                     anason

Spalam vinetele si le decojim din loc in loc. Taiem apoi vinetele bucati, nu prea mici, pe care le mixam cu sucul de la lamai pana obtinem o pasta. Punem peste ea zaharul, scortisoara, anasonul si coaja de lamaie taiata fideluta. ;asam 1 ora sa se patrunda, dupa care punem la fiert 20 de minute la foc iute. Turnam apoi marmelada in borcane care se inchi cu capac etans.

Dulceata de pere cu mirodenii

Ingrediente: 3 kg pere
                    1 lamaie
                    4 cuisoare
                    1 baton vanilie - samanta
                    cimbru proaspat
                    ghimbir

Curatam perele de coaja, le taiem cubulete si le lasam la macerat peste noapte cu zaharul si sucul de lamaie. Scurgem apoi fructele, iar siropul rezultat il punem la fiert la foc mic pentru 10 minute. Impartim fructele si sucul in 3. O treime din suc si fructe se pune pe foc impreuna cu vanilia taiata in doua si cuisoarele. Dupa ce a inceput sa fiarba mai lasam 30 de minute. Punem dulceata in borcane apoi acoperim bine. Procedam la fel si cu celelalte doua treimi, numai ca in a doua treime vom adauga ghimbirul tocat in loc de vanilie si cuisoare, iar in ultima adaugam cimbrul verde tocat fin. Pe rand vom umple borcanele cu fiecare tura de dulceata.

Dulceata exotica

Ingrediente:  2 kg pulpa de pepene verde
                    500 gr pere
                    500 gr portocale
                    1 lamaie
                    1 baton vanilie (vanilie in stare solida - samanta)
                    1 pahar mic rom alb
                    2.8 kg zahar

Taiem pulpa de pepene in cubulete mici, portocalele le curatam de coaja si apoi taiem coaja in fasii mici. Curatam pielita alba de pe coaja de portocale, iar fructul il taiem rondele fine. Curatam perele si le taiem felii subtiri. Punem toate fructele intr-un bol cu coaja de portocale, zaharul si batonul de vanilie taiat in doua. Dupa 12 ore, punem fructele la fiert. Dupa ce incepe sa clocoteasca, mai lasam la fiert 40 de minute la foc moale. Cand dulceata s-a legat, adaugam sucul de lamaie si romul. Scoatem batonul de vanilie si turnam dulceata in borcane.

Sirop de afine

Ingrediente: 500 gr afine bine coapte
                    1 kg zahar
                    putina sare de lamaie

Curatam afinele bine si le lasam la soare o zi intreaga. Le pasam bine si in siropul obtinut amestecam zaharul si il punem pe foc. Dupa ce incepe sa clocoteasca la foc mic, il mai lasam 20 de minute. La sfarsit adaugam sarea de lamaie si il turnam in sticle pe care le lasam la racit in paturi.

Dulceata de afine

Ingrediente: 1 kg afine
                    1 kg zahar
                    1 lamaie

Punem fructele intr-o strecuratoare si le spalam sub jet de apa. Intr-un bol le asezam in straturi alternative, unul de zahar si altul de afine peste care turnam zeama de lamaie. Deasupra vom avea zaharul. Vom tine fructele pana a doua zi si apoi le vom pune la fiert. Inlaturam spuma de la suprafata si din cand in cand mai scuturam vasul. Turnam dulceata in borcane, le inchidem bine si apoi le punem la fiert in apa pentru 30 de minute.

Dulceata de agrise

Ingrediente: 1 kg agrise coapte
                    1.5 kg zahar
                    3 pahare apa
                    50 ml vodka

Spalam agrisele, le curatam de seminte si le stropim cu vodka, apoi le punem la frigider. Punem apa cu zaharul pe foc, iar cand s-a legat siropul, adaugam agrisele scurse de zeama. Cand s-a legat bine, le luam de pe foc, acoperim dulceata cu o carpa umezita si o lasam pana a 2-a zi cand o punem in borcane.

Dulceata de pere

Ingrediente: 1 kg pere
                    1 kg zahar
                    2 pahare de zeama ramase de la fiertul fructelor.

Spalam si curatam perele de coaja si samburi. Le taiem in bucati potrivite si le punem la fiert in apa clocotita 10 minute. Le scoatem apoi si le racim in apa rece. Din zeama in care au fiert perele luam 2 cani in care dizolvam zaharul si o punem pe foc sa se lege. Adaugam si fructele si lasam la fiert pana se leaga bine. Curatam dulceata de spuma si o lasam la racit acoperita, apoi o punem in borcane.

Apa de var pentru dulceturi

Ingrediente: ¼  var stins
                    2 l apa rece

Amestecam varul cu apa si  lasam sa se limpezeasca cateva ore, apoi scurgem cu atentie lichidul clar de deasupra. Putem folosi si apa cu bicarbonat in loc de apa de var. La 1 l de apa, punem fructele in aceasta solutie si lasam jumate de ora, dupa care le clatim si se pun la fiert in sirop.

Dulceata de piersici

Ingrediente: 1 kg piersici
                    1 kg zahar
                    30 ml zeama de lamaie
                    1 esenta de vanilie

Alegem piersicile coapte, dar tari, care se desprind usor de pe sambure. Le curatam de coaja cu un cutit inoxidabil, le tinem 30 de minute in apa de var, le limpezim bine si apoi  le taiem in 2. Dupa aceea le punem in siropul bine legat din apa, zahar si esenta de vanilie. Lasam la foc mic pana cand isi lasa zeama, apoi adaugam zeama de lamaie. Mai lasam sa dea cateva clocote, pana se leaga bine, apoi luam de pe foc cratita si adunam spuma. Lasam sa se raceasca si o punem apoi in borcane.

Dulceata de smochine verzi

Ingrediente: 1 kg zahar
                    1 lamaie
                    1 farfurie adanca de smochine verzi

Punem la fiert smochinele spalate, pana cand intra furculita in ele. Intre timp punem la fiert intr-o alta cratita, zaharul cu 3 pahare de apa. Cand zaharul s-a dizolvat, adaugam smochinele. Cand s-a ingrosat siropul de zahar, adaugam zeama de lamaie si o punem in borcane.

Dulceata de merisoare

Ingrediente: 1 kg zahar
                    150 merisoare
                    2 pahare apa
                    miez de nuca
                    1 lamaie

Curatam merisoarele de samburi si le oparim in apa cu zeama de lamaie. Apoi le umplem pe fiecare cu sambur de nuca si coaja de lamaie.

Intre timp punem apa la fiert cu zaharul, cand s-a legat zeama, adaugam merisoarele si le lasam la fiert pana devin translucide. Cand dulceata este gata, o punem in borcane pe care le inchidem bine.

Peltea de coacaze

Ingrediente: 1 kg coacaze negre
                    1 kg zahar                 
                    1 lamaie

Punem coacaza la fiert cu putin zahar si putina zeama de lamaie. Luam o sita deasa si strecuram siropul, care mai apoi il lasam la fiert cu restul de zahar pana la consistenta unei dulceti mai groase. Dupa ce se raceste, o punem in sticle sau borcane inchise bine.  Peltea o putem folosi in amestec cu gem sau dulceata de alte fructe.

Dulceata de patlagele verzi

Ingrediente: 1 kg zahar
                    15-20 nuci taiate in lung
                    1 lamaie
                    1 pahar cu apa
                    60-70 patlagele lunguiete

Spalam patlagelele si le taiem capacelul de la codita, si cu o scobitoare, scoatem semintele. Le oparim 3 minute, de 3 ori in apa fierbinte, le scoatem si le asezam cu partea taiata in jos pe un prosop. Dupa ce s-au stors, le umplem cu nuca si feliute mici de coaja de lamaie. Intre timp preparam siropul, din apa, zahar si zeama de la lamaie. Cand siropul e legat, adaugam patlagelele si amestecam cu grija. Cand s-a legat dulceata, o luam de pe foc si punem deasupra un prosop umed. A doua zi o asezam in borcane.

Dulceata de mure

Ingrediente: 1 kg mure
                    1 kg zahar
                    1 lamaie
                    1 lg rom

Curatam murele, dupa care le asezam intr-un vas de 3 l, in straturi alternative de mure si zahar. Le punem la foc mic si le stropim cu zeama de lamaie si rom, asteptand sa se inchege. Cand dulceata este fiarta, se ia de pe foc, indepartam spuma si dupa ce s-a racit o asezam in borcane pe care le inchidem bine.

Lipie

Ingrediente: 1 kg faina,
                    130g untura,
                    o lingurita de sare,
                    o lingurita bicarbonat(nestins),
                    2 plicuri praf de copt
                    200 ml lapte

Framantam totul cu lapte la temperatura camerei. Facem bile rotunde din aluat pe care le intindem cu sucitorul. Grosimea foii e cca de jumatate de centimetru.

Le prajim intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei. Ideale pentru o shaorma “rustica”.

Covrigei

Ingrediente:  1 drojdie,
                       2 oua,
                       2 lingurite sare,
                       o ceasca iaurt (reteta originala era cu 3 linguri otet),
                       3 linguri apa rece,
                       1 kg faina,
                       125 gr margarina.

 Amesteca bine drojdia, ouale, sarea, iaurtul si apa intr-o cana. Daca se pune chimen se amesteca si 2 lingurite seminte de chimen. Amestecam compozitia din cana cu faina si margarina pana se face o coca tarisoara. Lasam la frigider peste noapte sa se fragezeasca. A doua zi il scoatem pe planseta cu un praf de faina, il rulam, apoi il taiem cu forma covrigei, braduti, clopotei, stelute. Ii punem in tava si ii ungem cu 1 ou batut cu o lingura apa. Presaram macul sau susanul in cazul in care nu au deja chimen in coca. Se poate decora cu parmesan sau cascaval ras pus la sfarsit dupa ce au fost unse cu ou.
Ii tinem la cuptor pana capata o culoare aurie.

Saratele “Stelute”

Ingrediente: aluat frantuzesc,
                    cremwursti,
                    oua.

 Taiem cu forma de biscuiti in forma de stea, (sau inimioare, care va place,)  aluatul frantuzesc si tot cu o forma mai mica decupam feliile de cremwursti.

Ungem stelutele de aluat cu oul batut si punem steluta de crenvurst deasupra.
Le coacem la 200°C pana ce capata o culoare aurie.

Saratele cu cascaval

Ingrediente: 250 gr cascaval,
                    200 gr faina,
                    1 lingurita boia, sare,
                    200 gr unt rece,
                    1 galbenus,
                    sare sau susan,
                    chimen pentru presarat deasupra.

 Framantam un aluat din cascavalul ras, faina, un praf de sare, 1 lingurita boia si unt in fulgi. Facem o bila care se infasoara in folie si o dam la frigider pentru 60 de minute. Apoi intindem aluatul in foaie de 1 cm si il taiem fasii care se rasucesc si le coacem. Cuptorul il incingem la 180 grade. Le ungem cu galbenus batut, presaram dupa gust cascaval, sare, chimen sau susan si le coacem 20 de minute.
Sunt ideale ca si gustari, langa un pahar de lapte batut.

Focaccia di Recco

Ingrediente: 250-300 g faina alba sau integrala
                   125 ml apa (minerala) rece,
                   1 lingurita rasa de sare,
                   5 linguri ulei,
                   250 g branza "Crescenza", Certosa sau Stracchino, sau telemea
                   seminte de susan alb sau negru

Punem faina intr-un castron, adaugam uleiul, amestecam putin, apoi adaugam apa rece si sarea, se face un aluat moale, care il lasam 40 de minute la dospit.
Ungem o tava cu ulei, sau se tapeteaza cu hartie de copt, incingem cuptorul la 220-230 °C, si se imparte aluatul in doua. Este foarte elastic, asa ca se poate intinde numai cu mainile unse cu putin ulei. Va rezulta o foaie subtire, pe care impartim mici bucatele/gramajoare de branza. Intindem cealalta foaie si se acopera prima cu ea. Apasam cu degetele, in asa fel incat sa ramana gaurele, apoi o stropim cu o emulsie din ulei si apa (in parti egale) si presaram cu susan si sare grunjoasa. O coacem, in functie de cuptor, pana cand e bine rumenita deasupra, cam 15-20 minute la 200 °C.

Foccacia umpluta cu cas

Ingrediente: 500 g faina alba
                    5 g drojdie uscata
                    350 ml apa
                    sare
                    busuioc
                    rosi cherry
                    ulei
                    cascaval

Drojdia o amestecam cu 50 ml de apa calduta si o lasam 10 minute sa inceapa se lucreze, dupa care o turnam peste faina, adaugam un strop de sare, 300 ml de apa si framantam pana obtinem un aluat moale si lipicios. Lasam la dospit cam o ora. In acest timp dam cascavalul pe razatoare.
Aluatul dospit il impartim in doua. Prima jumatate o intindem cu mana si punem peste ea sare, busuioc, cascava si cateva rosii cherry. Peste ea intindem, a doua jumatate de aluat.
Facem adancituri in aluat, presaram deasupra busuioc si rosiile cherry. Stropim cu ulei si dam la cuptor cam 45 de minute.
O savuram fierbinte!

Vinete gratinate

Ingrediente: 2 vinete mari
                    160 gr cascaval
                    160 gr mozzarella
                    2 linguri de parmezan ras
                    ulei pentru calit vinetele
                    2 cutii (aprox 900 gr) rosii cubulete
                    o capatana de usturoi
                    3 linguri rase de busuioc uscat
                    sare, piper


Punem rosiile intr-o oala mica, impreuna cu busuiocul, usturoiul tocat marunt, sare si piper dupa gust si lasam la foc mic sa fiarba, amestecand din cand in cand.
Vinetele le spalam, le taiem cotoarele si le feliem, pe lungime, de max. 1 cm grosime. Punem 2-3 lingurite de ulei la incins intr-o tigaie si  le calim. Le lasam cate-un minu-doua, nu mult, doar sa se inmoaie feliile. Le scoatem pe un servetel sa absoarba uleiul iar la final le mai tamponam si deasupra cu un servet de hartie.
Cascavalul si mozzarella le feliem putin mai grosute decat pentru un sandwich. Intr-o tava de ceramica sau yena punem alternativ, o felie de vanata, una de cascaval, una de vanata, una de mozzarella. La final turnam pe deasupra tot sosul si cu o lingura il asezam prin tot vasul. Presaram parmezanul ras si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade, 40-45 de min.

Gogosi aromate

Ingrediente: 500 g faina, 
                    150 ml lapte,
                    2 oua,
                    4 linguri zahar,
                    1 praf de sare,
                    1 esenta de vanilie ,
                    1 esenta portocale,
                    1 cub drojdie ,
                    100 g zahar pudra,
                     ulei

Dizolvam drojdia in 50 ml lapte si turnam peste faina. Adaugam esentele, zaharul, ouale, sare si framantam. Treptat se adauga laptele cald. Lasam aluatul la crescut timp de o ora, intr-un loc cald. Dupa ce a dospit il intindem intr-o foaie de 5 mm grosime si taiem gogosi rotunde cu ajutorul unui pahar. Daca nu este suficient de crescut aluatul mai putem lasa gogosile pe blatul de lucru pana cresc. Prajim gogosile in ulei incins, le scoatem cand sunt maronii si dupa ce s-au racit presaram zahar pudra.

Carpaccio de vita

Ingrediente: 1 kg pulpa de vita
                      piper negru proaspat macinat
                      50 gr parmezan
                     125 ml otet balsamic
                     5 linguri sos de soia
                     5 linguri sos Worcestershire
                     4 catei de usturoi, tocati marunt
                     1 legatura de busuioc proaspat
                     1/2 legatura cimbru proaspat
                     15 boabe de piper zdrobite
                     300 ml vin alb sec
                     600 ml ulei de masline
                     1 lingura sare de mare grunjuroasa

Curatam carnea de grasime si de tendoane. Amestecam apoi intr-un castron toate ingredientele pentru marinata, pastrand cateva frunze de busuioc pentru ornarea platoului.
Pentru un gust desavarsit, punem bucata de carne in marinata, o acoperim cu un capac si o lasam la frigider 4-5 zile. Intoarcem carnea in fiecare zi.
La final, scoatem carnea din marinata si o infasuram intr-o folie de plastic. Daca dorim sa o folosim mai tarziu, o punem la congelator.
La servire,  punem feliile de carne, taiate foarte subtire, pe un platou. Tocam marunt frunzele de busuioc ramase si le punem in sosul de marinata strecurat. Cu ajutorul unei pensule ungem carnea cu acest sos, iar pe deasupra macinam niste piper negru.
Peste toate presaram fasii foarte subtiri de parmezan si serviti parmezanul ras, separat.

Prajitura Snickers

Ingrediente: 6 oua
                    2oog zahar pudra
                    1 praf de copt
                    2oo g nuca macinata
                    2 linguri faina
                    200 g zahar tos
                    200 g nuca prajita
                    1 margarina
                    200 g ciocolata alba
                    200 g ciocolata menaj maro.

6 albusuri le amestecam cu 200 g zahar pudra pina se face o spuma. Adaugam 1 praf de copt, nuca macinata si cele 2 linguri faina. Coca o introducem la cuptor intr-o tava unsa si presarata cu faina.
Intre timp preparam crema: zaharul tos se caramelizeaza la foc mic intr-o oala de lapte si se stinge apoi cu putina apa. Adaugam nuca prajita si maruntita, margarina si galbenusurile.
Scoatem blatul fierbinte din cuptor si radem ciocolata menaj, apoi punem crema fierbinte peste care radem ciocolata alba. Dupa ce se raceste, feliem.

Prajitura After Eight

Ingrediente: blat:  4 oua,
                             8 linguri zahar,
                             1 lingura miere,
                             1 plic zahar vanilat,
                             2 linguri cacao,
                             2 linguri faina,
                             2 linguri gris,
                             1 lingurita praf de copt,
                             3 linguri lapte,
                             8 linguri ulei.

                   Crema:  250 ml frisca lichida,
                                 2 linguri sirop concentrat de menta,
                                 2 linguri lichior de menta.

                   Glazura: 150 g ciocolata cu lapte,
                                  100 g unt,
                                  1 lingura apa,
                                  2 linguri ulei.

                   
Decor: 100 g ciocolata cu lapte,
                                 50 g unt,
                                 2 linguri frisca lichida,
                                frunze de menta.

                   Sirop: 2 linguri sirop de menta,
                             2 linguri lichior de menta, 100 ml apa.

Pentru blat batem bine galbenusurile cu zahar si miere. Cand a devenit pufos se adauga si mierea, uleiul  si celelalte ingrediente mentionate. La urma adaugam cu grija albusurile batute spuma cu un strop de sare. Turnam apoi compozitia rezultata in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam in cuptorul cald circa 25 de minute. Dupa ce s-a copt il scoatem din tava si lasam sa se raceasca.
Cat timp blatul sta in cuptor ne apucam de crema. Frisca o batem bine pana se face spuma si isi mareste de doua ori volumul. Atunci turnam inautru siropul si lichiorul de menta si amestecam.
Odata terminata crema trecem mai departe la prima glazura. Untul, apa si uleiul le punem pe foc si cand s-a topit untul stingem focul si adaugati cubuletele de ciocolata amestecand pana la omogenizare. Glazura
o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Facem apoi cea de-a doua glazura. Untul si frisca le punem impreuna intr-un vas, pe foc. Cand untul s-a topit adaugam ciocolata si amestecam pana devine o crema fina.
Pentru sirop amestecati doar apa cu siropul si lichiorul de menta si le incalziti putin. Pentru asamblare, insiropam blatul, intindem peste blat jumatate din crema si jumatate din glazura 1 si dam la rece pana se intareste glazura. Adaugam restul de crema si restul de glazura si dam din nou la frigider. Cand s-a intarit si cel de-al doilea strat de glazura, scoatem prajitura, o taiem in cuburi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte, apoi o decoram cu glazura 2.

Mere in aluat de clatite

Ingrediente: 100 g faina,
                    150 ml lapte,
                    o lingura de unt (reteta prevede ulei),
                    jumatate kg mere,
                    un ou,
                   2 linguri rom,
                   scortisoara si zahar vanilat

Curatam merele de coaja si de mijlocul cu seminte la taiem rondele si le stropim cu rom. Intr-un vas punem 4-5 linguri cu lapte (circa 75 ml), untul si galbenusul, amestecam, apoi se pune faina, omogenizam si diluam cu restul de lapte, adaugat treptat. Albusul il batem spuma, il adaugam la compozitie, apoi amestecam prin rasturnare. Dam fiecare felie de mar prin compozitia de mai sus, se ia cu lingura si se pune la prajit in putin unt/ulei. Pe fiecare felie completam, cu lingura, din compozitie, pana se acopera bine. Le rumenim pe ambele parti, la foc mic, ca sa se moaie si la mijloc, cate 3-4 minute pe fiecare parte.

Flori de dovlecel pane

Ingrediente: flori de dovlecei,
                   1 ou,
                   2-3 linguri faina,
                   1 lingura zahar,
                   1 lingura ulei,
                   esenta de vanilie.

Pentru a gati flori de dovlecel trebuie intai sa le spalam foarte bine, atat in exterior cat si in interior.
Din oua, zahar, esenta de vanilie, ulei si faina facem un aluat moale, ca de clatite. Florile de dovlecei se spala, se lasa sa se scurga de apa, li se rup coditele si partile interioare (pistilul si staminele) pentru ca acestea sunt amare.
Le trecem mai intai prin faina, apoi prin aluat si le prajim in ulei incins. Le servim ca atare pudrate cu zahar si scortisoara.

Shake de pepene verde si capsuni

Ingrediente: 250g capsune curatate
                   1.5 kg pulpa de pepene verde maruntita
                   2 lamai - zeama
                    putin zahar

Mixati capsunele si pepenele pana cand obtineti un piure fin. Turnati-l apoi intr-o carafa mare. Adaugati zeama de lamaie si putin zahar.

Friptura cu ciuperci

Ingrediente: 500 gr ciuperci
                    500 gr carne pentru snitel (pui, porc, vita, vanat, etc.)
                    500 gr cartofi noi mici
                    sare, piper
                    patrunjel
                    faina
                    ulei

Incepem cu garnitura. Spalam cartofii bine, ii uscam apoi ii invelim in folie de aluminiu si ii dam la cuptor intr-o tava. Batem carnea bine, o condimentam, o dam prin faina si o punem la prajit in tigaie cu putin ulei. Cand carnea e facuta, adaugam ciupercile taiate si lasam pe foc. Din cand in cand mai adaugam cate putina apa si asteptam sa se ingroase sosul. La sfarsit condimentam bine si adaugam patrunjel tocat.

Scoatem cartofii dupa ce i-am verificat daca sunt facuti si ii punem intr-o farfurie alaturi de carne, ciuperci si sos.


Prajitura inteligenta

Ingrediente: 225 g faina
                   250 g margarina
                   1 l lapte
                   2 pliculete zahar vanilat
                   250 g zahar
                    8 oua

Margarina o taiem bucati si o punem la microunde aproximativ 1 minut, apoi se lasa la racit. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile le frecam cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o compozitie cremoasa, apoi adaugam untul si omogenizam. In compozitie incorporam si faina avand grija sa nu se formeze cocoloase. Adaugam si laptele si amestecam. La sfarsit inglobam albusurile batute spuma si amestecam cu o lingura de lemn, de sus in jos. O tava (a mea a avut 23/33, dar se poate si un pic mai mare) se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina, apoi turnam compozitia si o dam la cuptor 1 h la foc mic (la inceput, 5 min se da focul mai mare, apoi se da la minim) pe treapta cea mai inalta a cuptorului. Este posibil sa fie nevoie de mai mult de o ora, cand se rumeneste frumos deasupra si se crapa putin e gata. Atentie! Nu se deschide cuptorul! O scoatem din cuptor si o lasam in tava sa se raceasca, apoi se portioneaza direct in tava si o pudram cu zahar pudra.

Muschi de porc cu verdeata

Ingrediente: 1 muschi de porc
                    ulei de masline
                    salvie
                    ciuperci
                    spanac
                    sare, piper.
                    rosii cherry
                    rozmarin
                    patrunjel

Spalam bine muschiul, tocam marunt verdeata si o amestecam cu condimente si ulei. Amestecul acesta il intindem pe muschi si il dam la cuptor. Dupa ce s-a rumenit bine il feliem si il punem in tigaie la prajit. Rosiile cherry, ciupercile si spanacul, un pic condimentate le sotam intr-o tigaie cu ulei. Cand sunt semi gatite le scoatem pe platou langa carne si le servim ca si garnitura.

Orez cu lapte (reteta egipteana)

Ingrediente: 1 litru lapte
                    100 gr de orez (se poate folosi del de risotto)
                     70 gr de zahar
                     un varf de sare
                    1 baton de vanilie
                    2 lg amidon
                    1 praf de scortisoara
                    150 ml smantana lichida.

Punem laptele cu sarea la fiert la foc mediu ( cca30- 40 min) pentru ca orezul sa fie bine fiert. Adaugam in acest moment 2 lingurite de (maizena) amidon diluat in apa, batonul de vanilie, zaharul si smantana lichida. Lasam sa mai fiarba cateva clocote, si varsam intr-un castron, amestecam bine inainte ca orezul sa nu stea la fund.
Presaram cu scortisoara si servim.

The a la menthe

L-am degustat in luna noastra de miere din Tunisia, si acum, gandindu-ma la vacanta, parca mi s-a facut dor, asa ca m-am apucat de treaba.

Ingredinete: 1 litru apa
                    1 lg ceai verde
                     zahar dupa gust
                     menta

Punem apa la fiert, dupa ce a dat in clocot, luam o lingura rasa de ceai verde si o punem intr-o strecuratoare. Apa fierbinte se toarna peste ceai, dupa care acesta se lasa deoparte. Astfel eliminam nota amara din ceai.
Punem din nou apa la fiert (1 litru), de data asta cu zahar. Cantitatea de zahar este in functie de preferintele fiecaruia, am observat ca o cantitate mai mica de zahar reduce din savoarea ceaiului.
Dupa ce da in clocot, dam deoparte, adaugam ceaiul verde si menta (daca e uscata se pun cam 3 pumni de plante, daca e proaspata-o legatura zdravana ), amestecam energic de cateva ori si acoperim. Lasam in infuzie cca. 10 minute, dupa care il filtram.
Daca veti folosi menta proaspata, va trebui sa aveti la indemana si un al doilea vas, ceaiul trecand, cu frunze cu tot, de la un vas la altul de vreo 8 ori inainte de a-l filtra.
In Tunisia ceaiul se toarna in cesti/pahare de la o inaltime de 40-60 cm, pentru ca ceaiul sa devina mai savuros prin repartizarea mai uniforma a componentelor gustative.
Servim cu muguri de pin, migdale curatate sau fistic (sau toate la un loc ca la Sidi Bou Said) presarate in fiecare ceasca.

Porumb fiert

Se aleg patru porumbi in lapte, pe care ii putem testa taind putin grantele cu unghia. Daca iese lapte sunt buni de fiert.
Ii scotem din panuse, le rupem varful si ii punem la fiert cuprinsi in apa. Pentru a avea un gust mai bun ii acoperim intai cu cateva panuse si apoi cu un capac. Ii lasam la fiert 15 minute si apoi inchidem aragazul. Dupa 15 minute ii scoatem din apa, le presaram sare pe ei si ii servim.

Fudulii de curcan

Ingrediente: fudulii,
                    slanina,
                    muşchi file (sau ceafă afumată),
                    sare, piper, busuioc,boia, usturoi,
                    leurdă,
                    ulei de măsline iuţit cu seminţe de ardei iute

Slana, usturoiul şi carnea (care poate fi uscată şi afumată, doar afumată, pastramă sau chiar crudă, dacă e tăiată suficient de subţire) se taie în bucăţi mici şi subţirele
Fuduliile se împănează cu usturoi, slană şi carne. Se fixează totul cu o scobitoare
Fuduliile se prăjesc în puţin ulei. Ar merge poate şi o lingură de untură de porc
Din sare, piper, boia, usturoi tocat, busuioc şi ulei cu ardei iute, se face un amestec ce se toarnă peste fudulii care se mai lasă pe foc potrivit încă cinci minute
Leurda se taie în făşii subţirele. Cu ea se garniseşte mâncărica asta care luptă cu prejudecata şi, când câştigă, aprig se mai veseleşte împreună cu papila gustativă a meseanului şi cu un pahar (două) de vin de Cicârlău ori alt vin roşu, tânăr şi zburdalnic.

Fudulii de vitel

Dupa cum am auzit, fuduliile acestea sunt delicatese, ceva de neegalat, asa ca m-am gandit sa le incerc. Le gasim la carmangerii sau in magazinele mai bine dotate, inghetate sau proaspete.

Ingrediente: 500 gr fudulii de vitel
                    50 gr unt
                     ulei
                    sare, piper
                    50 ml vin
                     cimbru
                     usturoi
                     patrunjel

Le curatam de pielita, le taiem felii si le punem in cratita cu ulei si unt incins, pe foc mai marisor pana cand se albesc, din cand in cand, mai scurgem din zeama pe care o lasa, adaugam sare, piper, un strop de vin si mai lasam 2-3 minute sa scada, cat sa se evapore alcoolul si sa isi lase aroma, adaugam un pic de cimbru si patrunjel tocat, stingem focul si taiem felii un catel de usturoi. Lasam un pic sa se inabuse usturoiul si servim alaturi de piure de cartofi.

Limonada

Ingrediente: 4 lamai
                    2 litri apa
                    zahar dupa gust sau miere
                    cuburi de gheata
                    frunze de menta
                    1 portocala – felii pentru decor

Stoarcem lamaile, sucul rezultat il amestecam cu zahar dupa gust sau miere. Adaugam apa, cuburile de gheata si amestecam bine. La sfarsit adaugam si frunzele de menta.

vineri, 6 ianuarie 2012

Salata Caprese

Ingrediente: 100 gr mozzarela
                    1 rosie
                    ulei de masline
                    busuioc
                    sare

Spalam rosia si o taiem rondele impreuna cu mozzarela. Le asezam pe o farfurie, adaugam sarea, si le stropim cu sosul din uleiul de masline cu busuiocul tocat in blender.
Putem orna cu o frunza de salata sau busuioc.

Dovlecel pane

Ingrediente: 1 dovlecel
                    2 oua
                    faina
                    ulei pentru prajit
                    sare, piper, vegeta

Curatam dovlecelul, il taiem rondele subtiri, il condimentam si il lasam o ora la marinat. Dupa o ora il scurgem de lichid, il dam prin faina, ou si il punem la prajit in uleiul incins.
Il scoatem pe un servetel absorbant si il lasam la racit. Il servim alaturi de rosii si branza.

Dovlecel umplut

Ingrediente: 2 dovlecei proaspeti
                    1 ceapa medie
                    sare, piper, vegeta
                    100 gr mozzarela/cascaval
                    50 ml smantana
                    marar

Curatam dovlevei de coaja, ii taiem in 2 pe lungime si scoatem semintele cu ajutorul unei lingure, cu grija ca sa nu se rupa “barcuta”. Dupa ce am terminat, punem barcutele la fiert in apa cu sare si ne apucam de umplutura.

Curatam ceapa, o tocam marunt impreuna cu miezul dovlecelului si le punem la prajit in tigaie. Din cand in cand mai scurgem zeama lasata de miezul dovlecelului, condimentam si lasam in tigaie pana ceapa e facuta.

Scoatem cu grija “barcutele” de la fiert si le punem la scurs. Le umplem apoi cu compozitia din tigaie, asezam peste umplutura, marar tocat marunt si felii de mozzarela/cascaval si ii punem intr-o tava la cuptor pana se gratineaza.
Il lasam un pic la racit si il servim alaturi de o lingura de smantana.

Fructe caramelizate

Ingrediente: fructe ( banane, ananas, pepene, piersici, etc. )
                    5 lg zahar
                    40 gr unt
                    50-100 ml lichior de cirese

Punem zaharul in tigaie la topit, cand s-a topit, adaugam untul care va ajuta la mentinerea caramelului mai lichid, turnam fructele, amestecam bine si stingem totul cu lichiorul de cirese.

Servim fructele caramelizate alaturi de inghetata cu piscoturi sau ca atare.

Mancare de conopida

Ingrediente: 1 conopida
                    1 ceapa mare
                    ulei pentru prajit (3-4 lg)
                   100 ml sos de rosii
                    sare, piper, vegeta
                    2-3 fire de patrunjel sau leustean

Desfacem conopida in buchetele de marime medie, le spalam si le punem in apa care clocoteste, cu 1 lingurita de sare, pentru 20 de minute. Cand s-a fiert, o scoatem intr-o sita si o lasam la scurs.

Ceapa o curatam si o taiem solzisori. Intr-un vas antiaderent inalt cu ulei (tigaie sau cratita), punem la calit ceapa, pana devine transparenta, stingem cu sosul de rosii, condimentam, adaugam conopida fiarta si un polonic de apa in care a fiert conopida. Lasam sa fiarba 15-20’, la foc mic, pana cand ceapa se inmoaie. Cand e gata, se presara cu verdeata tocata marunt.
Se serveste ca atare sau poate insoti preparate din carne.

Conopida pane

Ingrediente: oua
                    faina
                    sare, piper
                    ulei pentru prajit
                    pesmet – optional

Curatam conopida si o punem la fiert in apa cu sare, pana trece usor furculita prin ea. O lasam la scurs si urman clasicul traseu pentru pane: faina, ou , pesmet si baia de ulei.

Le scoatem pe un servetel absorbant si le lasam la racit.
Servim alaturi de rosii sau radem putin cascaval peste ea si o bagam la cuptor cateva minute.

Mujdei de usturoi

Ingrediente: usturoi
                    sare
                    ulei
                    apa
                    zeama de lamaie

Presam usturoiul, adaugam sare (dupa gust) si amestecam foarte bine cu o lingura de lemn.
Adaugam putina zeama de lamaie si incepem sa turnam, putin cate putin, ulei, exact ca la maioneza.
Amestecam bine dupa fiecare picatura de ulei, pentru ca totul sa se incorporeze perfect.
Cand e deja spumos, adaugam apa rece, tot asa, putin cate putin, amestecand, pana ajunge la consistenta si „duritatea” dorita.

Milkshake de vanilie

Ingrediente: 200 ml lapte
                    2 linguri inghetata de vanilie
                    2 linguri de lapte condensat indulcit

Se face foarte usor si rapid: punem in vasul mixerului laptele, inghetata si laptele condensat si mixam timp de un minut. Il turnam in pahare, adaugam frisca si toping pentru decor, dupa gust si servim imediat.

Sos Snickers

Ingrediente: 2 batoane Snickers
                    175 gr ciocolata cu lapte
                    50 gr zahar
                    150 ml apa

Punem la foc foarte mic sau la bain-marie ciocolata rupta in bucati impreuna cu batoanele Snickers, de asemenea, facute bucati. Adaugam zaharul si amestecam usor pana cand zaharul se dizolva. Stingem cu apa si fierbem timp de 3-5 minute, in functie de cat de gros vreti ca sosul sa fie. Ideal langa inghetata.

Dulceata de banane

Ingrediente: 3 banane bine coapte
                    un sfert de cana de suc de lamaie
                    o cana de zahar
                    o cana de apa

Punem sucul de lamaie intr-un bol. Bananele decojite, le taiem felii si le punem in sucul de lamaie, amestecand imediat cu o lingura de lemn pentru a preveni innegrirea lor.
Apa si zaharul le punem intr-o cratita, pe foc si se aduce la fierbere. Adauga sucul de lamaie cu bananele si fierbem aproximativ 30 de minute (eu am lasat vreo 10 minute in plus) pana compozitia se ingroasa, amestecand mereu.
Turnam apoi in borcane sterilizate la cald, care se inchid ermetic.

Milkshake de banane

Ingrediente: 3-4 banane coapte
                    1 plic zahar praf (dar merge si cu zahar tos) sau 1 lingura miere
                    500-700 ml lapte proaspat

Punem toate ingredientele intr-un mixer si le mixam 1 minut. Turnam compozitia in pahare si servim!

Rondele de dovleac cu branza

Ingrediente: 5 dovlecei
                    75 ml ulei
                    sare, piper
                   10 masline fara samburi
                    2 legaturi hasmatuchi – patrunjel cret (optional)
                   300 gr branza de capra
                   100 gr branza de vaci


Curatam dovleceii si ii taiem felii subtiri, pe lungime. Ii punem la prajit in ulei, 5 minute, pe fiecare parte. Condimentam si ii lasam la racit. Intre timp tocam maslinele, spalam hasmatuchi, il stergem si il tocam. Intr-un bol amestecam branzeturile, condimentam, adaugam maslinele si hasmatuchi.  Formam bilute din compozitie, pe care le infasuram in felii de dovlecei si le aranjam pe platou.