marți, 17 mai 2011

Ciorba taraneasca de vacuta

Ingrediente: 500 gr antricot de vita
                      2 cepe
                      2 ardei
                      200 gr morcovi
                      100 gr telina
                      200 gr fasole verde
                      100 gr mazare
                      100 gr varza
                      300 ml suc de rosii
                      ulei
                      sare, piper
                     4 l supa de oase
                     leustean
Zarzavaturile si ceapa le taiem cubulete, apoi le punem la calit in ulei si stingem cu supa de oase. Intr-o cratita cu apa si sare  punem la fiert carnea de vita. Cand legumele dau in clocot, adaugam fasolea, mazarea, varza, lasam la fiert aprozimativ 30 minute si apoi adaugam cartofii taiati cubulete si ei. Peste ciorba adaugam sucul de rosii si condimentam. Cand carnea este fiarta, o taiem cubulete si o punem in ciorba cand servim alaturi de leustean.

Negresa

Ingrediente: - blat:  100 gr unt
                      200 gr zahar
                      150 gr ciocolata amara
                      2 oua
                      250 ml frisca lichida
                      250 ml lapte
                      220 gr faina
                      1 praf de copt
                      - galzura: 100 gr ciocolata amara
                                       50 gr unt
                                       50 ml frisca lichida
Untul moale la temperatura camerei se bate spuma cu zaharul. Ciocolata o topim si amestacam putin cate putin cu untul, adaugam apoi ouale pe rand, amestecam bine dupa fiecare, urmeaza laptele cu frisca lichida si la sfarsit faina cu praful de copt. Punem compozitia la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt pentru 30 de minute si apoi o punem la racit.
Pentru glazura, topim untul cu ciocolata, adaugam apoi frisca lichida si omogenizam. Dupa ce s-a racit glazura o intindem pe blat si dam prajitura la rece.

Ciorba cu carnat

Ingrediente: 1 kg cartofi
                      200 ml sos de rosii
                      1 ardei
                      1 ceapa
                      1 morcov
                      1 fir de carnat taranesc lung
                      200 gr smantana
                   sare, piper, boia,
                   patrunjel
                   3 lg ulei
                   1 lg faina
Taiem legumele cubulete, carnatul rondele si le punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt aproape fierte legumele, facem rantasul din ulei, faina, boia si stingem cu sucul de rosii, apoi il turnam in ciorba. Dupa ce l-am incorporat, adaugam smantana si patrunjelul si mai lasam pe foc pentru inca doua clocote.

Prajitura No Name

„Prajitura No Name” pentru ca nu-i stiu numele adevarat, am descoperit-o de curand la un coleg de munca si am insistat mult pana sa primesc reteta. Ei acum am primit-o, fara nume evident, prajitura e gustoasa si usor de facut.
Ingrediente: - blat: 6 oua
                                 200 gr zahar
                                 3 lg ulei
                                 3 lg apa
                                 8 lg faina
                                 2 lg cacao
                                 ½ lg bicarbonat de sodiu (1 praf de copt)
                       - crema: 1 pudinca de ciocolata
                                      200 gr zahar
                                      300 gr lapte
                                      1 margarina
                       - siropul: 3 lg zahar caramelizat
                                        100 ml apa
                                        esenta de rom
-         glazura: 150 gr zahar pudra
                                            2 lg cacao
                                            3 lg ulei
                                            3-4 lg apa fiarta
Batem albusul spuma cu zahar si bicarbonat. Galbenusul il amestecam cu uleiul, apa si cu bicarbonatul. La urma le amestecam, adaugam faina si cacao, incet si omogenizam. Aluatul rezultat il punem in tava tapetata cu hartie de copt la cuptorul preincalzit.
Pentru crema fierbem pudinca cu zaharul si laptele, dupa ce s-a racit o amestecam cu o margarina tinuta la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit blatul il taiem in doua pe lungime.
Insiropam bine amandoua bucati cu siropul racit, umplem prima foaie cu crema rezultata iar pe foaia de deasupra turnam glazura.

Spanac garnitura

Ingrediente: 1 kg spanac verde
                      500 ml lapte
                      3 lg smantana
                      1 capatana usturoi
                      2 lg faina
                      ulei
                      sare, piper, vegeta.
Punem spanacul la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, il strecuram bine si il tocam usor, nu foarte marunt. Intr-o cratita punem ulei la incins, adaugam faina, amestecam, adaugam usturoiul pisat, amestecam si stingem cu laptele, aceasta compozitie trebuie sa semene cu sosul bechamel. Lasam sa dea 2 clocote si adaugam spanacul. Condimentam dupa gust, adaugam smantana, lasam sa mai fiarba putin si il servim cald ca atare,  cu oua ochiuri sau tocanita de carne.

Rulada din carne de pui

Ingrediente: 500 gr carne tocata de pui
                      1 ou
                      1 ceapa
                      100 gr smantana
                      150 gr cascaval
                      1 ardei Kapia
                      3 felii sunca Praga
                      2 triunghiuri branza topita cu sunca
In carnea tocata adaugam oul si ceapa tocata marunt, amestecam bine si formam o foaie groasa de 1 cm pe o folie de aluminiu. Radem cascavalul, sunca si ardeiul le taiem cubulete, adaugam smantana si branza topita, condimentam si amestecam bine. Compozitia o asezam pe carne, o intindem si apoi rulam carnea cu ajutorul foliei de aluminiu. O introducem cu folia in tava, in cuptorul preincalzit pentru 35 minute.

Snitel milanez

Ingrediente: 500 gr piept de pui dezosat
                      50 gr faina
                      2 oua
                      80 gr pesmet
                      3 catei de usturoi
                      100 gr cascaval ras marunt/parmezan
                      sare, piper, vegeta
                      ulei pentru prajit
Pisam usturoiul si il amestecam intr-o farfurie cu pesmetul si cascavalul. Condimentam bucatile de carne si batem ouale. Fiecare bucata de carne o vom trece prin faina, ou si amestecul de pesmet, dupa care o punem in tigaie la prajit in uleiul incins la foc mediu, pana capata o culoare aurie.

Curry de pui cu arahide

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat
                      1 ardei iute
                      1 ghimbir proaspat
                      5 catei de usturoi
                      1 lg coriandru tocat
                      6 lg unt de arahide
                      200 ml supa de pui
                      200 gr iaurt gras
Taiem pieptul de pui cubulete si il punem intr-o tigaie incinsa cu ulei. Cand e rumenit adaugam untul de arahide, supa, iaurtul si le omogenizam. Ardeiul il tocam iar ghimbirul si ustoroiul il dam prin razatoare, le punem intr-un bol, adaugam coriandrul si le adaugam la pieptul de pui. Mai lasam pe foc pana se ingroasa sosul si apoi il servim cu orez.

Pui marocan

Ingrediente: 6 pulpe pui
                      2 lamai
                      3 lg chimen
                      3 catei usturoi
                      20 masline verzi
                      ulei de susan
                      sare, piper, boia
Amestecam sucul de lamaie, chimenul, boiaua, usturoiul pisat, uleiul de susan, maslinele, sarea si piperul pentru marinata, adaugam carnea, amestecam bine si lasam la frigider 2 ore.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, scoatem carnea din frigider si o punem intr-o tava la cuptor impreuna cu sosul pentru aproape 1 ora.
Servim puiul cu orez sau cus-cus.

Ravioli cu fruct de cactus

Ingrediente: foi lasagna fierte
                      2 fructe cactus
                      branza dulce grasa
                      mascarpone
                      ricotta
                      dulceata de cirese
                      zahar
                      1 plic zahar vanilat
Pe o farfurie punem o lingurita de dulceata pe care o acoperim cu jumatate de foaie de lasagna, urmeaza o lingurita din mixul de branzeturi indulcite acoperim cu cealalta jumatate de foaie de lasagna peste care vom aseza inca o lingurita din mixul de branza pe care o vom acoperi cu o felie de fruct de cactus.

Muschi de porc cu sos de struguri

Ingrediente: ½ kg muschi file porc
                      ½ kg struguri rosii
                      150 ml vin rosu
                      200 ml supa carne
                      1 lg unt
                      2 lg faina
                      1 baton scortisoara
                      1 praf de cuisoara
                      sare, piper, zahar dupa gust
                      ulei
Muschiul il taiem felii groase si o condimentam, strugurii ii spalam si ii curatam de samburi. Intr-o tigaie cu ulei incins punem bucatile de carne la rumenit pentru 4 minute pe fiecare parte, le scoatem si le punem la cuptor infasurate in folie de aluminiu. Peste uleiul din tigaie turnam vinul, apoi adaugam supa, cuisoara, scortisoara si lasam la fiert pentru 10 minute la foc mic, dupa care condimentam si adaugam strugurii. Dupa ce au fiert 2 minute, adaugam untul amestecat cu faina si mai lasam sa fiarba un pic.
Scoatem carnea de la cuptor asezam sosul peste ea si o servim cu garnitura de cartofi.

Rulou de sunca in foetaj

Ingrediente: sunca presata feliata
                      foetaj
                      cascaval
                      galbenus de ou
Incepem prin a rula cascavalul in sunca. Rolurile de sunca umplut cu cascaval, le invartim in aluat de foetaj si le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.  In tava le ungem cu galbenus de ou si le punem in cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Optional, dupa gust, putem presara deasupra chimen sau susan.

Ciulama de ciuperci

Ingrediente: 1 kg ciuperci
                      2 cepe
                      3 catei de usturoi
                      200 ml smantana
                      3 lg faina
Curatam si taiem ciupercile, ceapa si usturoiul. Punem ceapa la calit in putin ulei, adaugam ciupercile si 200 ml apa, lasam pe foc pana scade zeama de pe ciuperci si condimentam. Separat amestecam faina cu smantana si usturoiul pisat, le adaugam peste ciuperci si mai lasam sa dea cateva clocote.

Raffaelo

Ingrediente: 200 gr nuca de cocos
                      200 gr lapte praf
                      125 gr unt
                      2 foi napolitane
                       150 gr zahar pudra cu vanilie
                       100 gr migdale
Batem untul spuma cu zaharul pudra, adaugam laptele praf, 100 gr nuca de cocos si cele 2 foi de napolitane sfaramate bine. Punem pasta 25 de minute la frigider si apoi incepem sa formam bilutele, in mijloc punem cate o migdala si dam apoi bilutele prin nuca de cocos.

Salata de ton

Ingrediente: 1 cutie ton bucati in ulei
                      1 salata verde
                      ½ lamaie pentru suc
                      sare, piper
                      2 oua fierte tari
                      100 gr masline fara sambur
                      1 ceapa rosie mica
                      ulei de masline
                      2 rosii
                      100 gr mozzarella
Scurgem tonul de ulei, legumele le spalam si le feliem, ouale si mozzarella le taiem cubulete si le punem toate intr-un bol. Condimentam bine si asezonam cu ulei de masline.

Supa crema de ciuperci

Ingrediente: 300 gr champignon
                      150 ml smantana grasa
                      50 gr unt
                      2 lg faina
                      usturoi dupa gust
                      crutoane
                      patrunjel verde tocat
                      sare, piper
Taiem 200 gr ciupercile felioare si le punem la fiert in apa cu sare pentru 15 minute. Dupa ce s-au racit le punem cu supa in blender si le tocam marunt. Celelalte ciuperci feliate, le calim in unt, adaugam faina, o lasam un pic la prajit si apoi adaugam usturoiul si supa pasata de ciuperci. Condimentam supa, adaugam smantana si o mai lasam cateva minute pe foc.
Servim supa cu patrunjel verde si crutoane.

Cascaval pane

Ingrediente: 75 gr cascaval pentru o bucata
                      1 ou, ulei
                      1 lg faina
                      1 lg pesmet
Taiem cascavalul felii, il trecem prin faina, ou, pesmet, si apoi repetam ultimii 2 pasi, adica il trecem iar prin ou si pesmet din doua motive: 1. asa va deveni mai crocant si 2. il vom putea tine un pic mai mult in uleiul fierbinte si nu se va topi in tigaie.
Cand il scoatem il asezam cateva secunde pe un servetel absorbant pentru a scapa de surplusul de ulei si il servim langa cartofi prajiti cu salata de primavara.
Atentie: evitati acest fel de mancare la cina!

Paste cu sos mascarpone si piept de pui afumat

Ingrediente: 400 gr paste fierte
                      400 gr piept de pui afumat
                      200 gr ciuperci feliate
                      200 gr mascarpone
                      ulei
                      sare, piper
Pieptul de pui il taiem cubulete si il punem la prajit, adaugam ciupercile, condimentam si le luam dupa foc ca sa le amestecam cu mascarpone. Dupa ce s-a omogenizat, turnam peste pastele calde. 

Burger (pastila)

Ingrediente: 300 gr carne tocata amestec
                      1 lg mica mustar
                      1 lg ulei
                      1 ou
                      80 gr pesmet
                      1 ceapa
                      1 catel de usturoi
                      sare, piper
Ceapa si usturoiul le taiem marunt si le adaugam in bol peste restul ingredientelor, amestecam bine. Dupa aceea le modelam si le punem la prajit intr-o tigaie teflonata, cu atentie pentru ca sunt fragile.

Cartofi gratinati cu afumatura

Ingrediente: 8 cartofi fierti in coaja
                      300 gr cascaval ras
                      350 gr kaizer prajit taiat fideluta
                      300 ml smantana
                      1 cub de unt
                      sare, piper, vegeta.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem rondele subtiri, tava de yena o ungem cu unt si incepen sa asezam primul strat de cartofi, apoi unul de smantana, condimente, un strat de kaizer prajit si unul de cascaval. Respectam ordinea pana se umple tava, iar deasupra vom pune ultimul strat generos de cascaval.
Dam apoi tava la cuptorul preincalzit pana se rumeneste cascavalul.

Quiche Lorraine cu broccoli

Ingrediente: - aluat: 150 gr unt gras
                                    300 gr faina
                                    apa
                                    1 varf de sare
                       - umplutura: 150 ml smantana grasa
                                              3 lg lapte
                                              150 gr bacon/kaizer
                                              2 oua
                                              200 gr broccoli fiert
Intr-un bol amestecam faina cu untul taiat cubulete pana se omogenizeaza bine. Turnam sarea si apa avand grija cand framantam sa nu se lipeasca. Coca rezultata o infoliem si o tinem la frigider pentru 30 minute.
Baconul il taiem bucati si il punem la prajit. Broccoli-ul taiat bucati,  il sotam un pic in alta tigaie.
Scoatem aluatul din frigider, il intindem in tava de tarta si il intepam cu scobitoarea. Il lasam la cuptor preincalzit pentru 15 minute.
Intre timp pregatim umplutura. Ouale le batem cu telul, adaugam smantana, laptele, sarea si piperul. Dupa cele 15 minute, scoatem blatul, turnam peste el umplutura, baconul si broccoli-ul, il bagam inapoi la cuptor pana se coaguleaza umplutura.

Flying Jacob/Pui suedez

Ingrediente: 1 kg de piept de pui dezosat
                      150 gr bacon
                      250 ml supa de pui
                      ulei,
                      200 ml smantana
                      3 lg sos de chilli dulce
                      200 gr ciuperci
                      1 ceapa mica
                      2 banane
                      50 gr arahide sarate fara coaja
                      sare, piper.
                      Orez pentru garnitura
Incalzim cuptorul la 230 grade C. Taiem pieptul cubulete il condimentam si il prajim in ulei, pana devine maro-auriu. Adaugam baconul taiat si el, ceapa si stingem cu supa de pui. Dam la mic aragazul, condimentam, adaugam smantana si sosul de chilli.  Feliem subtire ciupercile, le sotam in putin ulei, si le lasam pe foc pana se evapora lichidul, apoi le amestecam cu pieptul de pui si le punem in tava. Bananele le taiem in bucati de aproximativ 0.5 cm si le imprastiem si pe ele in tava.
Punem tava in cuptor pentru 20 minute, dupa ce au trecut 10 minute imprastiem alunele in tava. Se serveste cu orez preparat dupa gustul vostru.

Piept de pui cu sos de gutui

Ingrediente: 1 mar
                      1 gutuie
                      1 cub de unt
                      2 linguri miere
                      1 lingura faina
                      1 piept de pui
                      sare, piper,
Curatam gutuia de coaja, o taiem felii subtiri si o punem la fiert 2 minute, la fel procedam si cu marul, in alt vas. Scoatem gituia si le punem intr-o tigaie cu unt, adaugam mierea si sarea. Punem apoi ingrosala din faina si zeama de pe gutui si se lasa la fiert adaugand din cand in cand zeama de pe mere pana prinde consistenta cremoasa. Pieptul de pui il taiem felii, il condimentam si il prajim pe grill sau in tigaie.
Pieptul de pui se serveste cu sosul de gutui si cartofi piure.

Babgulyas

Ingrediente: 500 gr fasole uscata
                      500 gr carne de porc pentru gulyas
                      500 gr ciolan afumat
                      1 ardei
                      2 cepe mari
                      2 morcovi
                      4 rosii curatate de pielita
                      boia dulce si iute, sare, piper, vegeta
                      chimen, foi de dafin
Fasolea se alege si se pune in apa inainte cu 12 ore de gatire.
Taiem ceapa si ardeiul marunt, morcovul si rosiile cubulete. Punem ceapa cu ardeiul la calit in ulei, adaugam si morcovul si le tinem pana se inmoaie. Adaugam 4 lg de boia dulce si 1 lg de boia iute, avem grija sa nu se arda, adaugam carnea, rosiile si stingem cu 3.5 litri de apa si condimentam dupa gust. Adaugam ciolanul si fasolea si le lasam sa fiarba la foc mic pentru vreo 2 ore.

Lasagna

Ingrediente: 1 pachet foi de lasagna
                      300 gr cascaval ras
                      unt pentru uns tava
                      sos bolognese: 400 gr carne tocata
                                               500 ml sos de rosii
                                               3 lg ulei
                                               1 ceapa
                                               3 catei de usturoi
                      sos bechamel: 4 lg unt
                                               4 lg faina
                                               500 ml lapte
                                               1 lg parmezan
                                               sare, piper, nucsoara
Tocam ceapa marunt, pisam usturoiul si le punem la incins in ulei. Adaugam carnea si lasam sa se prajeasca, apoi adaugam sucul de rosii, condimentam si lasam pe foc pana scade.  
Pentru sosul bechamel, topim untul, adaugam faina o prajim un pic si adaugam laptele putin cate putin amestecand incontinuu. La sfarsit adaugam condimentele.
Luam tava si o ungem cu unt, asezam un rand de foi de lassagna crude peste care turnam un strat de sos bechamel, unul de bolognese si unul de cascaval ras, continuam. Pe ultimul strat pe care vom avea vom avea doar sos bechamel si bucatele de unt din loc in loc. O dam la cuptor pentru 45 minute.

Pizza prosciutto e funghi

Ingrediente: - aluatul: 500 fr faina
                                      20 drojdie proaspata
                                       250 ml apa calduta
                                        5 lg ulei
                                        1 lg sare
                                        1 lg mica zahar
                - topping: sos de rosii cu busuioc
                                 250 gr mozzarella/cascaval ras
                                 200 gr sunca feliata
                                 4 ciuperci feliate
                                 masline
Dizolvam drojdia in apa cu zahar. Intr-un bol punem faina, in mijlocul ei punem uleiul si amestecul de apa, zahar si drojdie. Framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini si devine elastic. Il lasam la dospit 1 ora.
Dupa ce a dospit aluatul il impartim in doua si le intindem, ajutandu-ne de buricele degetelor, in tavile de pizza, intre timp pornim cuptorul. Aluatul il ungem cu sos de rosii, punem cascavalul ras, sunca, ciupercile si maslinele apoi le introducem in cuptor pentru 15 minute.

Paste carbonara

Ingrediente: 100 gr paste
                      1 ou
                      2 lg smantana
                      3 catei usturoi
                      100 grame pancetta/kaizer feliute
                      50 gr cascaval tras prin razatoare
                      sare, piper
Punem pastele la fiert in apa cu sare si ne apucam de sos. Pentru sos avem nevoie de 1 ou batut amestecat cu cele 2 lg de smantana, cascavalul ras si condimente, piper din plin. Dupa ce am strecurat pastele, punem intr-o tigaie cu putin ulei catei de usturoi pisati si adaugam kaizerul feliat. Cand s-a prajit kaizerul, adaugam pastele fierte, amestecam bine si peste ele turnam sosul. Mai lasam un pic pe foc pana incepe sa se topeasca cascavalul si apoi le servim cu parmezan si un pahar de vin alb! J

Cartofi copti in cuptor

Ingrediente: 6 cartofii
                      150 gr unt
                      sare, piper
Spalam cartofii bine ii invelim in folie de aluminiu si ii punem la cuptor pentru 30 de minute. Ii verificam cu o scobitoare, daca intra usor inseamna ca sunt gata. Ii scoatem, ii crestam in 4 si punem condimentele cu untul.

Cartofi la cuptor cu rozmarin

Ingrediente: 800 gr cartofi
                      rozmarin
                      ulei
                      sare, piper
Curatam cartofii si ii taiem cubulete. Punem cartofii intr-o tava unde ii condimentam si ii ungem bine cu ulei, apoi ii dam la cuptor pana se rumenesc. Mai amestecam din cand in cand ca sa nu se lipeasca.

Somon aromat prajit

Ingrediente: 4 fileuri somon proaspete
                      6 lg ulei de masline
                        zeama de lamaie
                        4 lg faina
                        sare, piper
                        rozmarin
Intr-o tigaie cu ulei punem la prajit somonul tras prin faina, dupa ce s-a prajit bine, il stropim cu zeama de lamaie, il condimentam si presaram rozmarin tocat fin.

Rulada din muschi

Ingrediente: 500 gr muschi de porc dintr-o bucata
                      300 gr ciuperci proaspete
                      100 gr kaizer feliat
                      100 gr cascaval
                      100 ml vin alb sec
                      25 gr unt
Muschiul il curatam si apoi il fasonam ca sa ajunga gros de 1 cm, adica ii pregatim forma ideala pentru a-l putea rula dupa ce il umplem. Curatam ciupercile, 200 gr le taiem in cubulete mai mici si 100 gr le lasam intregi, le oparim pe toate in apa clocotita cu sare. Intre timp condimentam bine carnea pe o folie de aluminiu si o ungem cu unt. Peste unt asezam kaizerul si ciupercile pe toata suprafata muschiului, iar cascavalul doar pe partea pe care o vom rula in interior. Rulam apoi carnea cu ajutorul foliei si o punem in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute scoatem folia de aluminiu, punem ciupercile intregi si adaugam vinul, pe acestea le mai lasam inca 30 min la cuptor.
Dupa ce s-a facut il scoatem din cuptor si il lasam la racit, apoi il putem felia.

Paste cu scoici

Ingrediente: 200 gr paste
                      1 lg unt
                      200 ml vin alb sec
                      4 catei usturoi
                      suc de rosii
                      1 pachet de scoici curatate
                      patrunjel
                      sare, piper
Pastele se pun la fiert conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp punem untul intr-o tigaie, dupa ce s-a topit punem scoicile, cand incep sa se deschida punem ustoruiul inauntrul lor, dupa 1 minut turnam vinul, iar cand incepe sa fiarba punem sosul de rosii si condimentam. Dupa ce am strecurat pastele, punem sosul cu scoici peste ele si deasupra presaram patrunjel verde tocat.

Pui la rotisor

Ingrediente: 1 pui grill
                      zeama de lamaie
                      100 ml ulei
                      sare, piper, delikat.
Amestecam uleiul cu condimentele si zeama de la lamaie si  masam bine puiul cu marinata pe toate partile, apoi il lasam la frigider pentru 3 ore.
Dupa aceea il scoatem si il bagam pe cutitul de rotisor si il bagam in cuptorul preincalzit pana se rumeneste bine. De preferat ar fi sa puneti o folie de aluminiu pe fundul cuptorului pentru a fi mai usor de curatat.
Il servim cu mujdei de usturoi si cartofi pregatiti dupa pofta.

Paste bolognese

Ingrediente: 1 pachet 400 gr penne/spaghete
                       500 gr carne tocata amestec
                       1 ceapa mare
                       1,5 l sos de rosii
                       parmezan
                       4 catei de usturoi,
                       busuioc, oregano
                       sare, piper
Punem pastele la fiert in apa cu sare, intre timp tocam ceapa cat de marunt putem si o punem la calit intr-o tigaie cu ulei. Adaugam carnea si o lasam la prajit, dupa ce s-a facut adaugam sosul de rosii si condimentam. Strecuram pastele. Cand incepe sa fiarba sosul, adaugam usturoiul maruntit, ½ pahar din apa in care au fiert pastele, busuiocul si oregano dupa gust. Lasam 15 minute la fiert pana se ingroasa.
Pe o farfurie punem o portie de paste, peste ele turnam sosul si deasupra punem parmezan.

Gomboti cu prune

Ingrediente: 150 ml apa
                      250 gr margarina
                      150 gr gris
                      3 oua
                      4 lg faina
                      prune
                      zahar, scortisoara
                      pesmet
Punem apa la fiert cu margarina, cand s-a topit, adaugam grisul putin cate putin amestecand incontinuu pana se desprinde de peretii cratitei, apoi o luam de pe foc si lasam compozitia la racit.
Dupa ce s-a racit adaugam ouale faina si amestecam bine. Prunele le curatam bine, scoatem samburul si in locul lui punem zahar si scortisoara.  Facem galustele, ne ajutam de faina daca e prea lipicios aluatul, si le punem la fiert in apa cu putina sare pentru 15-20 minute.
Le scoatem la racit si le trecem prin pesmet cu zahar. Un desert usor si delicios!!

luni, 16 mai 2011

Sos brava

Ingrediente: 50 gr maioneza
                       5 ml sos tabasco
                       sare
Amestecam ingredientele pana se omogenizeaza. Il servim cu cartofi prajiti si carne.

Pangasius cu sos de capere

Ingrediente: 2 file pangasius
                      50 gr capere
                      150 ml vin alb sec
                      ½ lamaie (1/2 pentru decor si ½ pentru sos)
                       1 ceapa mica
                       1 foaie dafin
                       5 buc boabe piper
                       1 lg mica faina
                       50 gr unt
                       1 galbenus ou
                       100 gr smantana
Intr-o cratita punem pe foc vinul, zeama de la ¼ lamaie, apa, ceapa tocata marunt, piperul, sarea si dafinul. Cand incepe sa fiarba punem fileurile si le lasam la fiert 15 min la foc mic, apoi il scoatem si strecuram sosul.
Punem la rumenit usor intr-o tigaie faina in unt, stingem cu sosul si amestecam continuu pana se ingroasa. Adaugam caperele, zaharul, sarea si lasam la foc mic pentru 2-3 minute. Galbenusul il amestecam cu smantana separat, adaugam 4 lg de sos, omogenizam si turnam amestecul in sosul de capere.
Peste fileuri adaugam sosul de capere si ornam cu lamaie si patrunjel. Servim fileurile cu cartofi natur.

Sos bernez (pentru peste)

Ingrediente: 200 gr unt
                      100 ml vin alb
                      3 galbenusuri
                      2 cepe
                      1 lamaie
                      50 ml otet vin
                      sare, piper boabe
Otetul, ceapa, piperul boabe, se pun la fiert pana ce scade compozitia la jumatate. Adaugam vinul si mai lasam 5 minute. Galbenusurile le frecam cu untul topit in prealabil, cu 2 lg apa, zeama de la lamaie si le amestecam cu sosul de vin racit.

Sos mustar

Ingrediente: 1 ceapa
                      50 ml votca (vin alb sec)
                               150 ml smantana
                               1 lg mustar
                              ½ pahar apa
                              sare, piper
                               ulei
Punem ceapa la calit in ulei pana se inmoaie  si  stingem cu votca. Lasam sa se evapore apoi adaugam smantana si condimentam. Dupa 1 minut adaugam mustarul si ½ pahar apa. Lasam sa fiarba.

Rulouri de kaizer

Ingrediente: 500 gr kaizer feliat subtire (3-4mm)
                      500 gr ficatei pui
                      sare, piper
Taiem ficatei in functie de lungimea feliilor de kaizer, apoi il infasuram in kaizer si le fixam cu o scobitoare. Le condimentam si le dam la cuptor intr-o tava fara grasime pana se face ficatul

Prajitura cu prune

Ingrediente: 2 kg prune
                      550 gr faina
                      25 gr drojdie
                      100 gr zahar
                      150 gr unt
                      250 ml lapte caldut
                      1 ou
                      1 lg scortisoara
                      1 plic zahar vanilat
                      5 lg pesmet
                      coaja lamaie
                      4 lg zahar brun
                      1 vf cutit sare
Aluatul il facem din lapte, unt, zaharul vanilat, coaja de lamaie, oul, faina, drojdia si zaharul, framantam bine si il lasam la dospit pentru 1 ora. Pregatim tava, o tapetam cu hartie de copt, pornim cuptorul, curatam prunele, le scoatem samburii si increstam un pic fiecare jumatate.
Dupa ce a dospit coca, o intindem in tava,  o intepam cu o scobitoare si presaram pesmetul pe tot aluatul. Prunele le punem una langa alta cu coaja in jos.
Introducem tava la cuptor pentru 20 min, iar cand o scoatem o pudram cu zaharul amestecat cu scortisoara.