duminică, 31 iulie 2011

Clatite

Ingrediente: 100 gr faina
                      300 ml lapte
                      1 ou
                      150 ml ulei
                      1 vf de cutit de sare

Amestecam oul cu faina si jumatate din cantitatea de lapte pana nu mai sunt cocoloase. Adaugam restul de lapte, uleiul si un praf de sare si omogenizam. Lasam sa se odihneasca 1 ora.

Le prajim in tigaia incinsa cu un strop de ulei si le umplem cu diferite dulceturi si creme.

Nuci

Ingrediente: -aluat: 150 gr zahar
                                   ¼ l ulei
                                  4 oua
                                  coaja de lamaie
                                  2 lg cacao
                                  1 vf cutit bicarbonat
                                 faina cat cuprinde

                      -crema: 500 gr zahar pudra
                                      1 pahar nuca macinata
                                      2 lg cacao
                                      esenta de rom
                                      1 unt batut spuma

Facem aluatul din ingredientele de mai sus si le introducem in forma speciala, daca nu avem o forma atunci le taiem in forma dorita. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt la cuptor pentru 15-20 minute. Le lasam la racit.

Intre timp pregatim crema din untul batut spuma si amestecat cu restul ingredientelor.

Umplem cu crema nucile si le pudram cu zaharul pudra. Le lasam peste noapte pentru inmuiat.

Sos vinegreta

Ingrediente: 200 gr ulei
                       150 gr otet mere
                       100 ml otet zmeura
                       1 lg otet balsamic
                       2 lg miere
                       2 catei de usturoi
                       1 frunza dafin
                       5 boabe enibahar
                       oregano uscat
                       frunze busuioc proaspat

zdrobim usturoiul, il amestecam cu miere, oteturile si turnam compozitia intr-o sticla. Adaugam frunzele de busuioc maruntite, oregano, enibaharul, dafinul si uleiul.

Pastram la frigider.

Salata Caesar cu nuggets de pui

Ingrediente: 1 salata verde
                     3 rosii
                     1 castravete
                     100 gr masline
                     100 gr branza feta
                     crutoane
                     nuggets de pui
                     sos de branza
                     sare

Feliem legumele si branza si le punem intr-un bol cu maslinele, crutoanele si nuggets. Condimentam si adaugam sosul de branza.

File peste cu sos de capere

Ingrediente: 2 file peste
                      1 ardei gras
                      1 ardei iute
                      3 lamai
                      ulei
                      verdeturi
                      1 ceapa
                      2 catei de usturoi
                      1 rosie
                   sare, piper, oregano
                   capere

Punem fileurile intr-o tava si le acoperim cu ceapa si usturoiul taiate rondele, piper, oregano, lamaie, ulei si le tinem 2 ore la frigider.

Dupa ce le scoatem de la frigider, le curatam si le punem intr-o tava tapetata cu ulei, le acoperim cu ardeiul gras si cel iute taiat rondele, rosia, verdeata si lamaia taiata rondele. Stropim cu ulei, adaugam caperele si zeama de la o lamaie.

Introducem la cuptorul preincalzit timp de 15 minute si servim cu cartofi natur.

Briose

Ingrediente: 300 gr faina
                      150 gr unt
                      4 oua
                      1 pahar lapte
                      25 gr drojdie
                      1 plic zahar vanilat
                      1 vf cutit de sare

Faina se amesteca cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut, apoi adaugam zaharul vanilat si sarea. Amestecam si adaugam treptat ouale, restul de faina, untul si se framanta bine. Lasam la rece pana a doua zi.

Formam bucati mici de coca pe care le gaurim in mijloc si le punem apoi in formele tapetate.  Le lasam 30 de minute sa mai creasca, le ungem cu ou si le introducem in cuptorul cald timp de 20 de minute.

Le scoatem si le pudram cu zahar pudra.

Fondant din marshmallows

Ingrediente: 250 gr marshmallows
                      2 lg apa
                      500 gr – 1 kg zahar pudra Coronita
                      spray ulei

 Punem marshmallows intr-un bol mare, punem cele 2 lg de apa si amestecam bine. Dam bolul la micro pentru 2 minute pana cand isi maresc volumul. Le scoatem de la micro si le amestecam cu spatula unsa cu ulei pana cand obtinem o pasta omogena.

Daca vrem un fondant colorat, adaugam colorant alimentar si amestecam, daca nu, lasam pe mai tarziu. Adaugam zahar pudra putin cate putin, amestecam cu spatula unsa cu grasime pana se intareste.

Pe masura ce se intareste, framantam fondantul, ne ungem mainile cu ulei de cate ori este nevoie. Cand incepe sa nu mai ia zahar si sa nu se mai lipeasca de maini, atunci este gata si se poate folosi imediat sau il ungem cu putin ulei, il invelim in folie si il punem intr-o punga inchisa ermetic pana a doua zi.

Colorantul e preferabil sa fie gel si se adauga putin cate putin, apoi il framantam cu manusi.

Pentru a imbraca tortul, intindem fondantul cu sucitorul pe masa unsa cu ulei. Foaie trebuie sa fie de 3 cm si se lipeste bine de blat. Nivelam ca sa iasa surplusul de aer si indepartam surplusul cu un cutit.

Salata de vara cu piept de pui pane

Ingrediente: 3 rosii
                      200 gr varza
                      1 castravete
                      1 morcov ras
                      100 gr porumb fiert
                      1 salata verde
                      1 legatura ceapa verde
                      100 gr masline
                      sos cu marar
                      300 gr fasii de piept de pui pane
                      sare

Tocam marunt ceapa si varza, rosiile si castravetele le feliem. Punem toate legumele intr-un bol condimentam si adaugam pieptul de pui. Deasupra ornam cu sosul de marar.

Galuste pentru ciorba

Ingrediente: 1 ou
                      7 lg faina
                      apa
                      sare

Frecam oul cu faina si sarea, adaugam si 2-3 lg cu apa si omogenizam. Le punem spre sfarsit la fiert in ciorba.

Poulet a la Basquaise

Ingrediente: 4 pulpe
                      ½ ardei gras verde
                      ½ ardei gras rosu
                      ½ ardei gras galben
                     2 rosii decojite
                     1 ceapa rosie mica
                     100 gr sunculita taraneasca
                    200 ml vin alb
                    sare, piper, boia, vegeta
                     ulei
                    2 catei usturoi

Incingem cuptorul. Ungem pulpele cu amestecul de ulei cu condimente si le punem la cuptor pentru 50 minute. Taiem ardeii julien, rosiile cubulete, sunca fasii, iar usturoiul si ceapa felii. Prajim sunculita, adaugam uleiul usturoiul, apoi ceapa, ardeiul si rosiile pentru cateva minute si stingem cu vinul. Dupa 10 minute adaugam patrunjelul si condimente.

Servim legumele alaturi de pulpe.

Tocanita cu perisoare de pui

Ingrediente: 1 ceapa
                      ½ ardei rosu gras
                      1 morcov
                      4 lg porumb boabe
                      2 rosii decojite
                      1 lg bulion
                      2 lg ulei
                      sare, piper
                     500 gr carne de pui tocata
                     1 ou
                     2 catei usturoi
                     patrunjel verde
                     sare, piper, vegeta

Tocam carnea de pui, verdeata, usturoiul si le amestecam cu ou sare si piper. Facem chiftelutele si le prajim in ulei. Separat taiem ceapa, ardeiul, morcovul, le calim in putin ulei, adaugam 2 lg apa si mai lasam pe foc pana de inmoaie. Adaugam porumbul, rosiile taiate marunt si 100 ml apa. Lasam sa fiarba 15 minute la foc mic. Condimentam si apoi adaugam bulionul si perisoarele.

Turnam compozitia intr-un vas de yena si dam la cuptor 15 minute la foc mare.

Tort Nesquik

Ingrediente: -blat: 6 albuse
                                6 lg zahar
                                5 lg nuca macinata
                                2 lg faina

                      -crema: 6 galbenuse
                                    340 ml lapte
                                    3,5 lg zahar
                                    3,5 lg faina
                                    85 gr unt
                                    70 gr Nesquik praf

                       -crema 2: 370 ml frisca lichida
                                         3 plic zahar vanilat
                                         1 plic intaritor pt frisca

                       -glazura: 150 gr ciocolata pentru topit
                                        40 gr unt

batem albusurile bine cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se omogenizeaza. Adaugam nuca si amestecam cu o lingura, apoi incorporam si faina. Dam un sfert din compozitie la cuptor pentru 15 minute fiecare. Vom avea 3 foi.

Separat amestecam zaharul cu faina apoi cu galbenusurile si cu un pic de lapte. Punem pe foc mic si adaugam treptat laptele, amestecam bine pana se ingroasa si seamana cu o pudinca. Pana se raceste crema, batem untul cu zaharul si Nesquik-ul. Punem apoi cate o lingura din crema de galbenus peste crema de unt si incorporam. O lasam la frigider pana batem frisca cu zaharul si intaritorul si pregatim glazura din ciocolata topita pe abur cu unt.

Fiecare foaie o ungem cu glazura calda si lasam sa se intareasca. Dupa ce s-a intarit, ungem fiecare foaie cu crema de galbenus si peste crema de frisca, continuam pana la ultima foaie.

Decoram tortul dupa preferinta cu ciocolata topita. Lasam la rece pana a doua zi.

Cornulete cu ciocolata

Ingrediente: -maiaua: 250 ml lapte
                                      1 plic drojdie
                                      2 lg zahar

                      -aluatul: 800 gr faina
                                      150 gr nuca de cocos
                                      250 ml ulei
                                      3 oua
                                      4 lg cacao

                      -sirop: 50 ml apa
                                  300 ml zahar
                                  2 plic zahar vanilat

                       -umplutura: crema de ciocolata* optional

Pentru maiaua punem laptele caldut intr-o cana. Zaharul il amestecam cu drojdia uscata pana se activeaza drojdia. Le adaugam apoi in lapte, acoperim si il pastram la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Ouale le mixam, adaugam uleiul putin cate putin si turnam peste maiaua, amestecam bine si le punem intr-o cana gradata. Impartim in doua. In prima jumatate punem cele 4 lg de cacao si faina cat cuprinde (350 gr) ca sa obtinem un aluat nu foarte lipicios. In cealalta jumatate adaugam nuca de cocos si faina cat cuprinde (250 gr). Cantarim aluatul si il impartim in  patru. Luam o bila alba si una neagra, le intindem cat de rotunde putem, trebuie sa fie groase de 4 mm si le asezam una peste cealalta. Impartim cercul in triunghiuri (marimea o alegeti voi, in 6-8), il mai intindem un pic cu facaletul si apoi le umplem cu o lingurita de crema de ciocolata* optional, apoi le rulam.

Pentru sirop fierbem apa cu zaharul si zaharul vanilat pana se ingroasa si lasam la racit. Punem cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptor pentru 15 minute, le scoatem si le ungem cu sirop cat sunt calde.

Clatite crocante cu capsuni si ciocolata alba

Ingrediente: 300 gr faina
                      550 ml lapte
                      1 ou
                      2 lg zahar
                      esenta rom
                      1 vf cutit de sare
                      crema de ciocolata alba
                      capsuni/banane/piersici
                      biscuiti simpli zdrobiti

Pentru clatite amestecam faina cu zaharul, sarea si oul. Mixam, adaugam laptele putin cate putin pana se incorporeaza si apoi adaugam esenta de rom.
Taiem capsunii felii si zdrobim biscuitii cu sucitorul.
Ungem tigaia si punem uleiul la incins la foc mediu. O vom lasa aproximativ 1 minut pe fiecare parte si le punem pe un servetel absorbant.
Clatitele le umplem apoi, dupa ce s-au racit cu crema de ciocolata alba, felii de capsuni si un strat subtire de biscuiti, apoi rulam.

Salata elvetiana

Ingrediente: 200 gr sunca
                      100 gr cascaval
                      1 ardei
                      2 rosii
                      1 castravete
                      maioneza
                      otet
                      sare, piper

Taiem ingredientele cubulete dupa care le condimentam cu sare si piper, punem un strop de otet si apoi maioneza.
Servim cu paine prajita.

Briose cu branza si ciocolata

Ingrediente: 100 gr crema de branza Philadelphia
                      1 lg mare Bailey’s
                      1 ou
                      180 ml lapte
                      80 ml apa
                      50 gr unt topit
                      100 gr ciocolata rasa
                      200 gr faina
                      1 praf de copt
                      3 lg cacao
                      115 gr zahar

Batem branza cu mixerul pana devine cremoasa. Adaugam lingura de Bailey’s si mai batem 1 minut. Batem oul, adaugam laptele, apa untul topit si ciocolata rasa. Separat amestecam faina cu praful de copt, zaharul si cacao. Omogenizam cele doua compozitii.

Pregatim formele de briose cu hartiute, le umplem pe jumatate, punem o lingura de crema de branza in mijlocul fiecareia si apoi acoperim cu aluat.

Le dam la cuptor la foc moderat pentru 15 minute.

Bretzel

Ingrediente: 500 gr faina
                      20 gr drojdie
                      1 lg zahar
                      30 ml ulei
                      270 ml apa calduta
                      1 lg sare
                      2 l apa pentru oparit
                      4 lg sare
                      12 lg bicarbonat de sodiu

Amestecam drojdia cu lingurita de zahar si amestecam pana se lichefiaza. Adaugam apa calduta si amestecam pana se dizolva drojdia. Punem faina intr-un bol si facem o gaura in mijloc, unde turnam apa cu drojdia si uleiul. Omogenizam si adaugam sarea. Framantam bine si lasam apoi la dospit 1 ora.  Dupa ce a crescut, luam bilute mici de aluat pe care le rulam pana obtinem o „funie” in mijloc mai groasa si la capete mai subtire, apoi formam covrigei.

Tapetam tava cu hartia de copt. Punem la fiert apa cu bicarbonat si sare, cand incepe sa fiarba adaugam cate 2-3 covrigi pe care ii lasam sa fiarba 35 secunde, ii scoatem si ii punem in tava, presaram deasupra sare mare si ii bagam la cuptor pentru 20 minute. Repetam pasii dupa ce au fost scosi de la cuptor pentru a nu se usca dupa fierbere.

Cozonac

Ingrediente: 500 gr faina
                      1 cub drojdie
                      130 gr zahar
                      250 ml lapte
                     100 gr ulei
                     3 galbenuse
                     1 vf de cutit sare
                     esente vanilie, portocala, lamaie
                     300 gr rahat/nuca/mac/cacao

Cernem de doua ori faina, incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana se dizolva zaharul complet.

Preparam maiaua: dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele caldut preparat deja si presaram 2-3 lg de faina. Lasam 15 minute la caldura pana crapa faina.

Galbenusurile le amestecam cu sarea. Intr-un bol punem faina, facem o gaura in mijloc si turnam maiaua in ea, restul de lapte si galbenusurile, framantam pana rezulta un aluat lipicios. Turnam putin ulei in palma si framantam in continuare pana se incorporeaza uleiul, aproximativ 35 de minute.

Punem aluatul intr-un castron mai mare, acoperim si lasam la caldura pentru 1-2 ore. Dupa impartim aluatul in doua. Intindem doua foi inguste, le ungem cu putin ulei si punem umplutura. Rulam foile, apoi le impletim si le punem in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Mai lasam la dospit 30 minute, le ungem cu ou si presaram zahar deasupra.
Introducem tava la cuptor pentru 40 minute pana cand se rumeneste cozonacul.

Supa de chimen

Ingrediente: 20 gr chimen
                      100 gr unt
                      100 gr smantana
                      sare, piper, boia
                      crutoane
                      30 gr faina
                      supa de carne

Din unt, faina si smantana preparam un sos alb in care punem chimenul macinat si putina boia pentru culoare. Subtiem cu putina apa si adaugam supa de carne.

Pentru crutoane taiem painea cubulete, le stropim cu putin ulei sau unt topit si le rumenim la cuptor.

Cartofi umpluti

Ingrediente: 6 cartofi fierti in coaja
                      1 ceapa
                      ½ ardei
                      200 gr kaizer
                      200 gr sunculita taraneasca
                      100 gr cascaval
                      1 conserva ciuperci 
                      125 gr mozzarela

Taiem kaizerul cubulete, ceapa si ardeiul il tocam marunt. Intr-o cratita punem kaizerul la prajit, adaugam apoi ceapa si ardeiul. Stingem cu 75 ml apa si lasam la inabusit. Cand apa a scazut adaugam sunculita si ciupercile. Lasam la racit.

Curatam cartofii de coaja, ii taiem in doua, pe lungime si scobim mijlocul cu ajutorul unei lingurite. Cand s-a racit umplutura adaugam cascavalul ras.

Umplem cartofii si ii punem intr-o tava unsa cu unt. Peste fiecare cartof asezam o felie de mozzarela .

Dam la cuptor 15 minute la foc mare pana se rumenesc si se topeste cascavalul.

Cosite cu carnati oltenesti

Ingrediente: 500 gr faina
                      1 cub drojdie
                      250 ml lapte caldut
                      1 lg miere
                      5 lg ulei
                      1 lg sare
                      400 gr carnati
                      1 ou pentru uns

Facem aluatul din faina, drojdie, lapte, sare, miere si ulei. Impartim aluatul in doua si il intindem foi. Il taiem patratele cu lungimea carnatului. Invelim car natul in aluat si il crestam, dar nu pana jos, si dam feliile de o parte si de alta. Lasam sa stea cositele 15-20 minute, le punem in tr-o tava, le ungem cu oul batut si presaram susan deasupra.

Dam la cuptor la 190 gr pentru aproximativ 30 de minute, pana s-au copt uniform.

Waffle cu lapte batut

Ingrediente: 125 ml lapte batut
                      4 oua
                      75 gr zahar
                      125 gr unt topit
                      250 gr faina

Amestecam toate ingredientele, incingem forma si o ungem cu ulei. Turnam compozitia in forma si le coacem pana se rumenesc.

Le servim pudrate cu zahar si dulceata.

Pui asiatic

Ingrediente: 500 gr piept de pui
                      1 ceapa verde
                      1 ardei gras rosu
                      1 morcov
                      300 gr ciuperci
                      1 lg amidon
                      sos de soia

Taiem carnea fasii si turnam sos de soia peste ea. O lasam la frigider 1 ora. Curatam ciupercile si le punem la oparit. Legumele le taiem julien.

Intr-un wok/tigaie prajim carnea, cand e facuta o scoatem si o tinem la cald. Punem si legumele la calit, adaugam apoi carnea, condimentam, adaugam sosul de soia si 3 lg de apa. Oprim focul si adaugam amidonul. 

Budinca de cartofi cu ciuperci

Ingrediente: 6 cartofi fierti taiati cubulete
                      400 gr ciuperci proaspete tocate marunt
                      2 galbenuse
                      2 lg smantana
                      30 gr parmezan
                      50 gr cascaval
                      50 gr unt + 1 cubulet pentru uns tava
                      3 catei de usturoi
                      100 ml apa

Punem ciupercile la calit in ulei cu usturoiul pisat, adaugam smantana si apa. Lasam la foc mic pana scade apa. Cartofii ii pisam, condimentam, adaugam untul, galbenusurile, parmezanul ras si omogenizam.

Ungem o tava de yena cu unt, turnam cartofii, peste ei ciupercile si deasupra cascaval ras. Dam la cuptor pentru 15 minute.

Pui Maryland

Ingrediente: 3 piepti de pui dezosati
                      1 conserva porumb
                      1 conserva fasole boabe cu sos picant
                      2 banane verzi
                      1 pahar vin alb
                      300 ml smantana
                      55 gr unt
                      12 fasii bacon
                      menta
                      sare, piper

In fiecare piept facem un buzunaras care il vom umple cu bananele zdrobite. Ungem o tava de yena cu unt, si asezam in straturi porumbul, jumatate din cantitatea de fasole pe care o zdrobim, puiul condimentat si fasolea boabe. Turnam smantana si asezam din loc in loc bucati de unt. Turnam vinul, presaram menta si acoperim cu fasiile de bacon.

Dam la cuptorul preincalzit si lasam pana se rumeneste bine.

Mazare scazuta

Ingrediente: 400 gr mazare
                      1 ceapa
                      ulei
                      1 lg faina
                      200 ml supa de carne
                      2 lg smantana
                      sare, piper

Fierbem mazarea timp de 8-10 minute in apa cu sare.  Intre timp pregatim sosul. Calim ceapa in ulei, presaram faina si stingem cu supa de carne, adaugam si smantana si lasam sa fiarba. Condimentam si adaugam mazarea pre-fiarta. Lasam sa mai fiarba 7 minute amestecand continuu.

Pui cu cocos

Ingrediente: 1 ou batut
                      2 piepti pui
                      4 lg nuca de cocos
                      1 lg ulei
                      sare, piper

Taiem pieptul dezosat bucati, il condimentam, apoi il introducem in ou si il dam prin nuca de cocos. Intre timp ungem o tava de yena cu ulei si asezam bucatile de pui in ea.
Dam tava la cuptor pana  se rumeneste.

Placinta cu branza sarata

Ingrediente: 1 pachet foi de placinta
                      250 gr branza sarata
                      1 ceasca iaurt
                      3 oua
                      2 lg ulei
                      125 gr margarina


Intr-un vas amestecam branza sarata faramitata cu iaurtul si ouale batute. Ungem fiecare foaie de placinta cu o lingura de margarina topita. La fiecare 3 foi le umplem cu branza. Asezam placinta intr-o tava unsa cu margarina si o coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade pana prinde o culoare aurie.
Dupa ce am scos placinta din cuptor, o stropim cu putina apa si o acoperim pentru 10-15 minute pana devine frageda.

Baclava cu fructe si nuci

Ingrediente: 1 pachet foi de placinta
                      100 gr nuca macinata
                      200 gr unt
                      200 gr afine
                      50 gr pesmet
                      50 gr stafide
                      200 ml apa
                      600 gr zahar
                      50 gr topping caramel
                      esenta de rom

Amestecam afinele cu pesmetul, stafidele si miezul de nuca macinat. Taiem foile de placinta in jumatati, pe fiecare jumatate punem umplutura si rulam. Le punem la cuptor pentru 10-15 minute la foc moderat. Dupa ce se racesc le insiropam cu siropul de apa zahar si esenta de rom. Decoram cu toppingul de caramel.

Prajitura Lamaita

Ingrediente: -blat: 5 oua
                           250 g faina
                           200 g zahar
                           2 linguri cacao
                           1 cub margarina (pt. uns tava)


                     - crema: 250 ml lapte
                                  250 g margarina
                                  1 lingura zahar
                                  1 lingura gris
                                  1 lamaie
                                  esenta de vanilie si lamaie

                    -glazura: 200 g zahar
                                   200 g margarina
                                   100 g cacao
                                   putina apa sau lapte (50 ml)

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si adaugam pe rand galbenusurile. Adaugam faina amestecata cu cacao si omogenizam bine cu mixerul.
Ungem o tava cu margarina (tava mea este de 24 cm latime/30cm lungime), turnam compozitia si o mai intindem cu lingura. O dam la cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute, pana se dezlipeste de peretii tavi. O lasam la racit dupa care taiem blatul in trei.

Pentru crema fierbem laptele cu zaharul si grisul. Separat se amesteca margarina cu coaja rasa de lamaie, si adaugam esentele. Apoi adaugam treptat compozitia de margarina peste crema de gris, omogenizeazam si adaugam zeama de la lamaie. Umplem blatul cu crema racita.

Margarina o taiem cubulete si o punem pe foc cu zaharul si laptele. Amestecam mai mereu, cand s-a topit margarina, adaugam cacao si se amestecam bine, apoi lasam putin la racit. Turnam peste prajitura glazura, iar deasupra radem ciocolata alba.

Pricomigdale

Ingrediente: 3 albusuri
                      210 g zahar 
                      20 ml rom
                      200 g nuci sau nuca de cocos
                      8-10 picaturi esenta de migdale sau un pachetel cu zahar vanilat

*Optional: Punem nucile sau nuca de cocos intr-o tava si le tinem in cuptor 10 minute, la foc mijlociu, cu usa cuptorului deschisa, amestecandu-le din cand in cand, ca sa nu se rumeneasca prea tare. Le scoatem, la racit putin, dupa care le freacam intre palme, pentru a se desprinde cojile uscate, apoi dau prin masina de tocat nuca. Daca nu avem destul timp, putem sa le folosim crude.*
Albusurile le batem spuma cu mixerul, adaugam zaharul si romul, dupa care se bat deasupra unui vas cu apa clocotita 8-10 minute, ca si bezelele, pina cind se intareste spuma (sa nu cada de pe tel).  Adaugam apoi toate nucile sau nuca de cocos, esenta de migdale sau zaharul vanilat si le batem cu mixerul in continuare pe apa clocotita, cateva secunde (de 5-6 ori), apoi le lasam de o parte.
Pregatim 2-3 tavi, unse cu margarina solida si tapetate cu faina, luam din compozitie cite o lingurita, numai din marginea acesteia (fara sa se mai amestece in compozitie pina la sfirsit) si le asezam in tava, sub forma pe cit posibil rotunda.  Le introducem in cuptorul preincalzit la foc mijlociu, apoi focul se reduce, cit se poate de mic si se lasa 30 minute. In primele 15 minute nu deschidem cuptorul.
Scoatem pricomigdalele si le pastram intr-o cutie inchisa.

Aluat pentru pane-uri chinezesti

Ingrediente: 1 ou batut
                      1 lg ulei susan
                      3 lg amidon de porumb
                      2 lg faina alba
                      sare
                      3 lg apa rece
                      ½ lg praf de copt

Se amesteca toate ingredientele. Trebuie sa rezulte un aluat la fel de gros ca si cel de clatite.


Sos pentru pui chinezesc

Ingrediente: 2 lg ketchup
                      3 lg miere
                      1 lg otet vin alb
                      piper

Lasam la fiert pana se ingroasa si servim cu pui cu susan.

Marinata pentru pui

Ingrediente: 1 lg vin alb sec
                      1 lg ulei susan
                      1 lg zahar brun
                      1 lg oregano
                      2 lg sos de soia
                      sare piper

Taietei cu legume si pui

Ingrediente: 100 gr ciuperci
                      1 morcov
                      1 varza chinezeasca
                      1 piept de pui marinat
                      1 pachet paste de orez
                      sos de soia
                      sos chinezesc
                      ulei de susan

Punem taietei in apa clocotita si acoperim vasul. Taiem marunt morcovul, varza si ciupercile le sotam in ulei, condimentam si adaugam sos de soia. Amestecam taieteii  cu aceasta compozitie. Separat prajim pieptul de pui in ulei si stingem cu sosul chinezesc si sosul de soia. Lasam sa fiarba un pic si servim cu taietei.