miercuri, 12 octombrie 2011

Fasole batuta

Ingrediente:  500 g fasole boabe
                       1  morcov
                       2 cepe
                       ulei

                      sare, piper        
                      usturoi

Punem fasolea la fiert cu apa simpla sau apa cu un varf de lingurita bicarbonat de sodiu. Lasam 10 minute sa clocoteasca, se scurge de prima apa, ca sa nu baloneze si indepartam cojile care se desprind usor.
Punem din nou fasolea la fiert, cu apa cat sa o acopere. Daca mai este necesar, putem completa cu apa clocotita, dar fasolea trebuie sa fie bine scazuta la sfarsit. Dupa 30 minute, adaugam o ceapa si morcovul, intregi. Lasam pe foc mic pana cand fierbe bine fasolea, si a scazut. Scoatem ceapa si morcovul si lasam fasolea sa se raceasca.
Intre timp taiem marunt o ceapa si o calim, pentru a o adauga la sfarsit, peste fasolea batuta.
Cand fasolea s-a racit, o pasam bine cu mixerul. Adaugam ulei pana devine cremoasa, se pune usturoiul facut mujdei, si potrivim de sare.
Fasolea batuta se serveste presarata cu ceapa prajita si boia iute.

Iahnie de fasole

Ingrediente: 300 g fasole boabe
                      2 cepe
                      1 morcov
                      100 g bulion
                      5 linguri ulei
                      1 lingurita boia dulce
                      1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
                      marar
                      patrunjel
                      2 foi dafin
                      sare, piper

Fasolea o punem la inmuiat cu o seara inainte, in apa rece. Dimineata indepartam pielita de pe boabele de fasole, scurgem toata apa si punem fasolea la fiert in apa rece, cu 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu. Lasam sa fiarba 20 minute, dupa care se aruncam apa si o punem din nou la fiert.
Tocam ceapa si morcovul apoi le calim. Adauga bulionul si o lingurita de boia si mai lasam pe foc 2-3 minute. Cand fasolea este aproape fiarta si a scazut suficient, adaugam acest amestec peste fasole, condimentam, adaugam frunzele de dafin si dam la cuptor pentru 1 ora, pentru a scadea complet. Cand este gata, se presara peste iahnia de fasole, patrunjel si marar tocat.

Ciorba de peste

Ingrediente: 1,5 kg peste
                      250 g morcovi
                      250 g albitura
                      250 g ceapa
                      1 kg rosii
                      1 l bors sau 5 g sare de lamaie
                      10 ml ulei
                       50 g bulion
                       sare
                       leustean si patrunjel

Curatam zarzavatul, si il taiem in bucati mici. Il punem la fiert in apa sarata, impreuna cu ceapa tocata.
Cand zarzavaturile au fiert adaugam pestele curatat, spalat, taiat in bucati. Lasam sa fiarba 10 minute si adaugam borsul fiert separat, bulionul, rosiile curatate de coaja si taiate felii. Mai lasam pe foc 5 minute, potrivim de sare si acreala. Oprim focul si dam oala cu ciorba de peste deoparte, presaram deasupra leusteanul si patrunjelul verde, tocat marunt.

Ciorba de zarzavat

Ingrediente: 2 cartofi
                      2 morcovi
                      1/4 telina
                      1 patrunjel
                      1 pastirnac
                      1 fir de praz
                      2 rosii
                      1 ardei gras
                      2,5 l apa
                      0,5 l zeama de varza/bors
                      sare, piper
                       verdeata

Zarzavatul se curata, se toaca si se pune la fiert: intai punem morcovii, apoi dupa 5 – 10 minute restul zarzavaturilor. Cand zarzavaturile sunt fierte adaugam rosiile curatate de coaja, taiate rondele si zeama de varza. Stingem focul si presaram verdeata tocata marunt.

Ciorba de miel

Ingrediente: capul, oase de miel
                      250 g zarzavat de ciorba (patrunjel, morcov, telina)
                      tarhon, leustean
                      1 ceapa
                      500 ml bors
                      1 lingura orez
                      100 ml smantana
                      1 galbenus
                      2 linguri ulei
                       sare, piper

La ciorba de miel se folosesc in special partile osoase: capul de miel, oasele pulpelor, pieptul, gatul. Acestea le punem intr-o oala de 5 litri cu 2 litri de apa rece si se lasa 20 de minute pentru ca gustul de miel sa difuzeze in apa iar ciorba de miel sa iasa mai gustoasa. Intre timp se tocam ceapa si o punem la calit in ulei, se adauga si zarzavatul tocat cubulete mici si dupa 2 minute, oasele si carnea de miel impreuna cu apa in care au stat si 1 lingurita de sare.
Fierbem ciorba 1 ora, la foc mic, cu oala acoperita, adaugam orezul si dupa inca 15 minute, 1/2 litru de bors. Se mai lasa sa dea cateva clocote, se gusta apoi de sare si piper, adaugam smantana batuta cu un galbenus de ou si putina supa. O lasam sa mai dea cateva clocote apoi stingem focul si adaugam verdeata.

Ciorba radauteana

Ingrediente: 4 pulpe de pui cu tot cu spate
                       1 cub Knorr Gaina;
                       4 morcovi
                       2 radacini patrunjel sau pastarnac
                       2 ardei rosii grasi
                       4 galbenusuri 
                      400 grame smantana
                       otet
                       usturoi
                       verdeata dupa gust

Punem la fiert, in aproximativ 3 l apa, pulpele si legumele, cu o lingura de sare si cubul  Knorr Gaina. Lasam sa fiarba pana ce carnea devine foarte frageda (se desprinde de pe os). Strecoara supa, iar carnea si legumele le taiem in bucati mici (aruncam pielea si oasele) si se pun inapoi in supa, la fiert.
Intre timp amestecam smantana, galbenusurile de ou si putina supa . Cand supa da in clocot, turnam compozitia, amestecand continuu.
Adaugam otet, usturoiul zdrobit dupa gust, sare si piper. Lasam sa mai dea cateva clocote, stingem focul si adaugam verdeata.

Ciorba de pui a la grec

Ingrediente: 1 piept de pui cu os
                        1 ceapa
                        2 morcovi
                        1 patrunjel
                        1/2 telina
                        1 ardei rosu
                        1 ceasca orez
                        2 galbenusuri
                        200 ml smantana
                        patrunjel verde tocat
                        sare, piper

Carnea o spalam si punem la fiert in apa cu sare. Spumam de cate ori este nevoie.
Dupa ce a fiert, o scoatem si o lasam putin sa se raceasca, desfacem carnea de pe oase si o taiem fasii.
Ceapa si legumele le curatam, le tocam marunt si le punem legumele la fiert in supa in care am fiert carnea. Spalam orezul in mai multe ape si il adaugam in ciorba, dupa ce legumele au fiert 5-10 minute.
Cand legumele si orezul sunt aproape gata adaugam carnea. Intr-un alt vas amestecam galbenusurile cu smantana si cu un polonic turnam supa in fir subtire, amestecand continuu si apoi turnam amestecul in ciorba. Lasam sa dea cateva clocote, potrivim de sare si otet si stingem focul. Adaugam patrunjel verde.

Lapte de pasare

Ingrediente: 1 litru lapte
                      5 oua 
                     200 g zahar
                      2 pliculete zahar vanilinat
                       3 lingurite faina

Laptele il punem la fiert cu 100 g de zahar si cu zaharul vanilat. Intre timp separam ouale si batem albusurile spuma tare, incorporand restul de zahar - spuma trebuie sa fie foarte tare. Cand laptele fierbe dam focul mic si cu o lingura luamdin albus si punem bulgarii in lapte. Fierbem 2 minute pe o parte, ii intorcem si mai lasam inca 2 minute. Cand am terminat albusul, luam laptele de pe foc si il lasam la racit 10-15 minute. Intre timp amestecam galbenusurile cu 3 lingurite de faina. Cand laptele s-a racit putin, turnam putin in galbenusuri ca sa aiba aceasi temperatura cu laptele. Amestecam pana se omogenizeaza, punem laptele din nou pe foc mic si adaugam galbenusurile amestecand bine. (Dupa aceasta operatie se strecoara compozitia intr-o oala curata daca raman mici gogoloase de galbenus cu faina sau bucatele de albus). Tinem pe foc mic amestecand continuu pana incepe sa se ingroase sau se face testul pe lingura de lemn - cand scoasa din crema se poate face o dara cu degetul si lasa urma, e ok sau se mai lasa maximum 2 minute.  Se serveste rece.

Supa rece de visine

Ingrediente: 1 kg visine coapte
                         1 vf de sare
                         2 galbenusuri
                         200 ml smantana

Oparim visinele coapte bine si le scoatem samburii. Pulpa fructelor o tocam si strecuram zeama. O fierbem cu putina sare si incorporam galbenusurile frecate cu smantana. O servim rece.

Poupiette de curcan cu sos de ciuperci si nuci

Ingrediente: 1 kg piept de curcan
                      300 gr ciuperci
                      70 gr nuci
                      1 ou
                   120 ml supa de pui
                   140 ml smantana lichida
                   30 gr unt
                   25 ml ulei
                   20 gr ceapa
                   1 catel de usturoi
                   15 gr patrunjel verde
                   cimbru
                   150 ml vin alb
                   sare, piper

Taiem 8 medalioane de 0.5 cm grosime din pieptul de curcan, pe care le aplatizam usor. Restul de carne o tocam si o amestecam cu ou, smantana, sare, piper si jumatate din cantitatea de ciuperci taiate jullienne si sotate in prealabil. Condimentam medalioanele, le umplem cu pasta de carne si ciuperci, rulam iar capetele le inchidem cu niste scobitori. Poupiettele rezultate le coloram in tigaia cu unt si ulei, dupa care le introducem in cuptor pentru 2 minute la 170 grade. In amestecul de ulei si unt ramas, sotam ceapa, usturoiul si restul de ciuperci tocate marunt. Stingem cu vinul alb lasam un pic sa fiarba pana iese alcoolul, adaugam supa de pui, condimente, smantana lichida si poupiettele. Le fierbem 2 minute si le servim calde alaturi de sosul rezultat si garnitura de orez.

Ceafa de porc marinata cu fructe de padure si busuioc

Ingrediente: 720 gr ceafa de porc fara os feliata
                      120 gr fructe de padure
                       160 ml otet de mere
                      40 ml ulei de masline
                      80 gr ceapa
                       busuioc
                       sare, piper

Zdrobim fructele de padure si le amestecam cu ceapa si busuiocul taiate marunt. Preparam marinata din otetul de mere, uleiul de masline, pireul de fructe de padure, sarea si piperul. Punem carnea la marinat pentru 2 ore, dupa care o gatim pe gratarul incins.

Servim alaturi de legumele sotate.

Serbet de capsuni

Ingrediente: 250 ml zeama de capsuni
                    1 lg zeama de lamaie
                    1 kg zahar

Alegem capsunile, le spalam si le trecem printr-un tifon des. Zeama se lasa sa se limpezeasca 20—30 minute.
Intr-un cazanel de cupru bine cositorit introducem 1 kg de zahar impre­una cu 250 ml zeama de capsune bine limpezita. Se aseaza cazanelul mai intai la foc foarte mic pana ce se topeste zaharul, apoi se trece la foc iute. Indepartam spuma de cite ori se formează si stergem marginea cazanelului cu o carpa umeda si curata. Incearcam punctul final al fierberii, dand drumul catorva picaturi de sirop într-o ceasca cu apa foarte rece. Dacă picaturile nu se dizolva indata si pot fi luate între degete, fierberea este terminata si cazanelul se ia imediat de pe foc. Aceasta operatie trebuie efectuata de 2—3 ori pentru a se stabili consistenta optima a siropului. Apoi, acoperim cu un prosop umed si lasa sa se raceasca atat cat poate su­porta degetul caldura siropului. Asezam cazanelul pe un trepied special sau in lipsa acestuia, pe un taburet intors cu picioarele in sus si fixat bine ca să nu se miste. Cu ajutorul unei vergele de lemn (facalet) amestecam ser­betul numai intr-o directie pana cand isi schimba culoarea in rosu deschis si capata consistenta unui aluat potrivit. Cand incepe sa-si schimbe culoarea, adaugam si o lingurita cu zeama de lamaie, amestecand continuu.
Il punem in borcane bine spalate si uscate, cu ajutorul lingurii, apasand de fiecare data ca sa nu ramana goluri.

Sos demi-glace

Ingrediente: 50 ml sos brun
                       50 gr esenta de oase
                       100 ml vin
                       100 ml unt
                       2 gr piper

Introducem sosul brun într-un vas si adaugam esenta de oase, vinul, untul si piperul. Le fierbem sub amestecare continua, aproximativ 15 minute, dupa care il strecuram printr-o sita cu etamina.
Il întrebuintam la escalopuri, medalioane din carne de porc, vaca sau vitel.

Coaste de vita la cuptor cu sos de mustar

Ingrediente: 1 kg coaste de manzat
                       1 ceapa
                       ½ praz
                       ¼ telina
                       50 gr mustar
                      1 lg faina
                      40 ml smantana lichida
                      20 gr unt
                      sare, piper
                      foi de dafin, boabe de piper, cimbru

Curatam legumele si le taiem cuburi mari. Le punem la fiert impreuna cu sarea si plantele aromatice intr-o cratita. Adaugam coastele de manzat si le lasam la fiert 40 de minute. Intr-o tigaie pregatim un rantas din cantitati egale de unt si faina. Scoatem coastele din supa, le ungem cu mustar si le introducem la cuptor pentru 15 minute. Intre timp pentru sosul de mustar amestecam 150 ml supa cu rantas, smantana, iar inainte de servire cu restul de mustar.  Servim coastele cu cartofi wedges si salata verde.

Antricot de vita la gratar cu sos de vita si ierburi fine

Ingrediente:  880 gr antricot de vita
                       10 ml ulei de masline
                       250 gr ceapa echalote
                       500 ml vin rosu
                       4 boabe piper
                       200 ml sos demi-glace
                        sare, piper
                       ierburi aromatice, cimbru, dafin

Marinam antricotul cu ierburi si il gatim la gratar. Intr-o cratita punem la fiert vinul, ceapa, piperul boabe, piperul macinat, foaia de dafin si cimbrul. Cand devine crema se adauga sosul demi-glace si mai lasam 3 minute pentru uniformizarea gustului. Strecuram sosul, il condimentam si il servim alaturi de antricot si o salata de verdeturi.

SOMLOI GALUSKA

Ingrediente: - blatul: 6 oua,                          
                                     6 linguri zahar,
                                    6 linguri faina,
                                   1 zahar vanilat,
                                   2 linguri cacao
              - crema nuci: 100 g unt
                                      100 g nuci
                                      200 ml lapte
                                      1 lingura zahar
                                      1 lingura rom
                                      1 lingura faina
                                      1 pumn de stafide inmuiate in rom.
               - Crema ciocolata: 200 ml lapte
                                               1 ou
                                               1 lingura zahar
                                               100 g unt
                                               1 lingura faina
                                               2 linguri cacao
               - Glazura: 300 ml frisca
                                 100 ml lapte
                                 1 lingura rom
                                 100 g zahar
                                 2 linguri cacao

Ungem cu unt si tapetam cu faina 2 tavi patrate sau dreptunghiulare. Incalzimcuptorul la 180 grade. Facem 2 blaturi, unul cu vanilie, altul cu cacao, dupa cum urmeaza: separam continutul oualor, galbenusurile le batem cu zahar pana devin pufoase, apoi adaugam faina. Batem albusurile spuma, apoi le adaugam in compozitie.
Impartim compozitia in 2 parti. Intr-una se adauga 2 linguri de cacao, iar in cealalalta vanilia. Fiecare parte se toarna in una din cele 2 tavi unse si se coc aproximativ 15 minute sau pana cand blatul se desprinde usor de marginile tavii. Rasturnam pe un gratar si le lasam la racit.
Crema de nuci o preparam amestecand nucile macinate cu unt, lapte, zahar, faina si rom. Le punem toate acestea la foc mic pana incepe sa fiarba.
Le dam la o parte de pe foc si se lasa la racorit, apoi se intinde pe unul din blaturi, presaram stafidele si se acopera cu celalalt blat. Pentru crema de ciocolata, amestecam laptele cu ouale batute, untul, faina, zahar si cacao. Le punem la foc foarte mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Avem grija sa nu ajunga la punctul de fierbere. Lasam sa se racoreasca putin, apoi o intindem pe suprafata prajiturii si puneti la rece.
Cand crema s-a intarit, taiem prajitura in mici patrate si le punem pe un platou (farfurie). Amestecam laptele cu 50 g zahar si rom si turnam peste prajitura.
Decoram cu frisca.
Inainte de servire, amestecam zaharul cu cacao ramasa si putina apa, pentru a forma un sos mai gros, pe care il turnam peste frisca

Inghetata cu zmeura

Ingrediente: 400 g de zmeura + cateva bucati pentru ornat
                       250 g de iaurt gras
                       o esenta mica de vanilie
                       zeama de la o lamaie
                      75 g de zahar tos

 Spalam zmeura si o stropim cu zeama de lamaie si esenta de vanilie, presaram zahar, apoi o lasam la rece 45 de minute.
Folosind un blender, batem amestecul de zmeura cu iaurtul scurs de zeama, in asa fel incat sa mai ramana bucatele mici de zmeura inauntru.
Introducem mixtura in aparatul de inghetata si urmam instructiunile de folosire ale acestuia.
Dupa ce inghetata este gata, o asezam in cupe, apoi ornam cu frisca si zmeura pastrata
.

Croissant frantuzesc

Ingrediente: -maiaua:  1 plic de drojdie uscata
                                       1/4 pahar apa calduta
                                       1 praf de sare 
                                       1 lingura de zahar - se lasa 5 minute pana face bule

                      -aluatul: 2 pahare de faina (1 pahar = 250 ml)
                                     1/2 pahar lapte caldut
                                     3 linguri de ulei
                                     1 lingura de zahar
                                     1 lingurita de sare
                                     125 gr unt

Omogenizam ingredientele pentru maiaua si lasam 5 minute pana face bule.
 Intr-un bol punem ingredientele pentru aluat, in afara de unt, cu faina cernuta, adaugam maiaua si incepem sa framantam pana devine omogen aluatul. Aluatul va iesi foarte moale asa ca framantarea se face prin trantire pe tabla . Trantim aluatul tinand de un capat, ridicam, trantim din nou, etc. Il lasam la dospit minim 90 de minute pana isi dubleaza volumul. Dupa ce  a dospit, il bagam la frigider pentru o ora.
Dupa o ora se ia 125 gr unt rece, il bagam intr-o folie alimentara si framantam usor cu podul palmei, ca sa devina maleabil dar sa ramana rece. Intindem aluatul intr-un cerc cu diametrul cam de 25 cm, punem untul in mijloc si se aduna marginile in jurul untului ca sa se formeze un plic dreptunghiular plicul se intinde intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 cm latime.
Il impaturim in trei, dreapta se pliaza peste stanga pe lungime, il rotim 90 de grade, se intinde din nou pana se vede untul prin aluat si se impatureste inca o data in 3, ca sa se formeze din nou un dreptunghi si se baga la frigider 2 ore. Dupa ce s-a racit repetam pasii de mai sus, cele 2 impaturiri, si il bagam din nou in frigider 2 ore.
Ungem o tava cu unt, intindem aluatul intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 latime si il taiem in doua. Jumatate il bagam la frigider, ca sa se pastreze rece pana terminam cu cealalta jumatate.
Din jumatatea ramasa taiem 3 dreptunghiuri pe care dupa aceea le intindem pe fiecare ca sa obtinem un patrat. Patratul se taie in diagonala in 2 triunghiuri care se ruleaza de la partea mai lata spre varf ca sa se formeze croissantul. Din cele 2 jumatati obtinem in total 12 croissante.
Croissantele se lasa 30 de minute la dospit dupa care se baga in cuptor pentru 11 minute la 245 grade.

Sos brun

Ingrediente: -fond brun de vitel: 2 kg oase de vitel
                                                        ceapa
                                                        150 gr zarzavat
                                                         sare, piper

                       -sos: 3 lg ulei
                                340 gr carne vitel
                                150 gr aripioare de pui
                                1 ceapa tocata
                                100 gr ciuperci tocate
                                1 morcov tocat
                                1 catel de usturoi tocat
                                ½ lg pasta de rosii
                                1 fir cimbru
                                1 foaie dafin
                                300 ml vin alb
                                600 ml apa
                                1 lg amidon cu putina apa
                                1,5 l fond brun de vitel sau pui

Pentru fondul brun, spargem oasele si le punem la cuptor pentru rumenit, apoi adaugam si zarzavaturile. Dupa ce s-au rumenit, le punem intr-o oala de 6 l cu apa si sare si lasam la fiert la foc domol. Strecuram fondul brun, il degresam si il mai fierbem pana ajunge sa scada 2-3 l.

Separat intr-o oala mare punem uleiul la incins, cand incepe sa fumige adaugam carnea la prajit pe foc iute 10-15 minute amestecand continuu. Adaugam legumele si le lasam 10 minute pana se fac aurii si se caramelizeaza la suprafata. Adaugam pasta de rosii, cimbrul, dafinul le mai lasam 2 minute si apoi adaugam vinul, apa si amestecam. Cand da in clocot, dam focul la mic, spumam impuritatile, si lasam sa fiarba 30 de minute pana ce lichidul scade pana la doua treimi.

Adaugam fondul brun, dam din nou in clocot, focul il dam la mic si il tinem inca 20 de minute pana ce scade la jumatate. Spumam impuritatile.

Cand s-a redus lichidul, adaugam amidonul si amestecam. Mai lasam sa fiarba 2 minute, apoi il strecuram printr-o sita fina.

Il folosim la fripturi si nu numai.

Paine ciabatta

Ingrediente: -maiaua: ½ lg drojdie uscata
                                       175 ml apa
                                       3 lg lapte
                                       ¼ lg miere de albine
                                       150 gr faina

                      -aluatul: ½ lg drojdie
                                      225 ml apa
                                      ½ lg ulei de masline
                                     350 gr faina
                                     1 lg si jumatate de sare

Intr-un vas punem apa, laptele si presaram drojdia deasupra. Lasam 5 minute, apoi punem mierea si amestecam, adaugam si faina pentru maiaua si o lasam 12 ore acoperita cu un prosop.

Pentru aluat punem apa intr-un vas si presaram drojdia. Lasam 5 minute, apoi amestecam pentru a se dizolva drojdia si adaugam maiaua cu uleiul de masline si amestecam cu lingura de lemn.

Adaugam faina cu sarea peste compozitia de maiaua si amestecam (5 minute) pana se formeaza un blat lipicios si umed, dar care se desprinde de bol, doar acum ne putem apuca de framantat. Dupa ce l-am framantat il acoperim si lasam la dospit pana isi tripleaza volumul si este plin de bule de aer (3 ore). E foarte important sa NU apasam aluatul dupa dospire.

Pe o tava de copt, presaram faina cu generozitate. Luam o paleta de plastic si impartim aluatul in doua. Scoatem o jumatate si o punem in tava, ii dam o forma cu ajutorul mainilor fainate fara sa framantam, aluatul fiind fragil. Facem acelasi lucru si cu restul aluatului si le lasam apoi 20 de minute la dospit.

Le punem apoi in cuptorul incalzit pentru 20 de minute la foc mare.

Briose cu iaurt de fructe

Ingrediente: 1 ou
                      150 gr iaurt de fructe gras
                      50 ml ulei
                      300 gr faina
                      130 gr zahar
                      1 praf de copt
                      180 ml apa

Amestecam ingredientele lichide, apoi cele solide. Omogenizam compozitiile si turnam aluatul in forme.

Dam apoi la cuptorul incalzit la 180 grade pentru 15 minute, sau pana trec proba scobitorii.

Prajitura cu mousse de ciocolata, piersici si fructul pasiunii

Ingrediente: -blatul: 40 gr unt
                                    150 gr ciocolata amaruie
                                    4 albuse
                                    100 gr zahar
                                    2 galbenuse
                                    60 gr faina
                                    1 vf cutit de sare

                        -mousse de ciocolata:
                                      3 galbenuse
                                      1 albus
                                      150 gr ciocolata cu lapte
                                      150 gr zahar
                                      230 ml smantana pentru frisca
                                      10 gr gelatina
                                       vanilie

                       -mousse de piersici&fructul pasiunii:
                                          2 oua
                                          850 gr compot de piersici
                                          270 ml smantana pentru frisca
                                          150 ml sirop fructul pasiunii
                                          20 gr gelatina

Pentru blat topim untul si ciocolata separat. Albusurile le batem cu jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile le spumam cu sarea si restul de zahar. Incorporam galbenusurile in albusuri, adaugam apoi untul si ciocolata topite. La sfarsit omogenizam cu faina amestecand incet.

Intindem compozitia subtire intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o introducem 15 minute la cuptorul incalzit. O lasam la racit, apoi o dezlipim de hartia de copt cu stropi de apa.

Intre timp inmuiem gelatina in apa rece si o dizolvam pe aburi pentru mousse-ul de ciocolata. Topim ciocolata, spumam separat albusul si galbenusul cu cate jumatate din cantitatea de zahar, apoi amestecam. Adaugam frisca batuta, vanilia, gelatina dizolvata si la sfarsit ciocolata topita.

Taiem blatul in doua si asezam jumatate intr-o forma patrata, turnam tot mousse-ul de ciocolata, acoperim cu cealalta jumatate si punem la congelator ca sa se intareasca repede.

Scoatem apoi piersicile din sirop, adaugam peste ele siropul de fructul pasiunii si le facem piure. Inmuiem gelatina in apa rece, apoi o dizolvam, iar frisca o batem.

Galbenusurile cu 3 linguri de zeama din compot, le spumam pe aburi pana cand seamana cu o smantana mai groasa, apoi o lasam la racit. Batem albusurile si le amestecam cu galbenusurile reci. Adaugam pireul de piersici, apoi gelatina, iar la sfarsit incorporam frisca.

Compozitia o tinem 20 de minute la temperatura camerei, amestecand din cand in cand ca sa nu se lase piureul de piersici.

 Scoatem prajitura de la congelator, intindem peste blat mousse-ul de piersici si fructul pasiunii si dam la frigider pentru cateva ore.

Ornam cu stropi de ciocolata topita.

Prajitura cu dulce de leche

Ingrediente: 250 gr biscuiti Petite-Beure, pentru o tava rotunda de 24 cm
                      320 gr ciocolata amaruie
                      1 pahar dulce de leche
                      750 gr smantina de frisca
                  1 budinca cu gust de vanilie
Intr-o tigaie pe foc mic, topim 200 gr ciocolata cu 125 ml smantina, 100 gr de unt si 1/2 pahar de dulce de leche.
Cand s-a topit, punem biscuitii sfaramati si amestecam bine. Se lasa putin la racit. Ungem tava cu putin unt, turnam compozitia in tava si nivelam.
Batem budinca cu 500 ml smantana si cele 2 linguri de dulce de leche pina devine o crema spumoasa si se toarna peste compozitia de biscuiti. Se da la frigider pentru o ora
pentru glazura, punem la fiert 125 ml de smantina de frisca si adaugam 120 gr ciocolata.
Se lasa putin sa se raceasca si se toarna peste crema.
Ornam cu putin dulce de leche deasupra sau banutei de ciocolata.
Se lasa la frigider 2-3 ore dupa care se poate servi.

Dulce de leche -2-

Ingrediente: 1250 ml lapte
                      1 vf cutit sare
                      1 vf cutit bicarbonat
                      600 gr zahar

Incalzim laptele intr-o oala de teflon, adaugam zaharul, bicarbonatul si sarea. Fierbem la foc mediu amestecand si avand grija sa nu sara laptele in foc. Il dam la mic si il lasam 3 ore, amestecand din 15 in 15 minute, dupa 2 ore devine auriu. Va rezulta 800 ml de dulce de leche. Putem sa-l pastram 4 saptamani la frigider.

Dulce de leche

Ingrediente: 1 conserva lapte condensat

Asezam conserva nedesfacuta intr-o cratita la fiert, o acoperim cu apa si o tinem la fiert 3 ore la foc mediu avand grija sa completam cu apa de cate ori este nevoie.

Daca laptele condensat este la tub, turnam tuburile intr-un borcan cu filet si il inchidem bine. Il punem la fiert in apa pana sub capac si fierbem 3 ore la foc mediu avand grija ca apa sa nu scada, completam cand e cazul.

Rulada de porc cu prune

Ingrediente: 1.2 kg muschi de porc
                      400 gr prune
                      4 mere
                       1 pahar supa
                       1 pahar smantana dulce
                       4 lg unt
                       1 lg amidon
                       sare, piper

Spalam prunele, le oparim, apoi le inlaturam samburii.
Carnea o taiem pe jumatate si o batem cu ciocanul pentru snitele pana ajunge la grosimea de 1 cm. Adaugam sare si piper.
Captusim bucatile de carne cu prune si bucati de mere, rulam cu grija si o fixam cu ajutorul unei sfori sau scobitori.
Intr-o tigaie rumenim rulourile, apoi turnam supa si lasam la inabusit.
Cand rulourile sunt gata se scot din tigaie, iar in sosul ramas adaugam smantana dulce amestecata cu amidon si lasam sa fiarba cateva minute.
Inainte sa servim scoatem sfoara sau scobitoarea, feliem rulada, o punem pe un platou si adaugam sosul.

Vinete cu piept de pui

Ingrediente: 1 vanata
                       300 gr piept de pui
                       100 gr cascaval
                       100 gr sunca
                       sos de rosii
                       oregano
                       ulei
                       sare, piper

Taiem vanata felii subtiri, o saram si lasam sa elimine apa. Intre timp curatam pieptul de pui si il punem la rumenit pe gratar.

Vinetele le punem intr-o tava, se ung cu ulei si se dau la cuptor pentru 15 minute, interval in care le intoarcem de pe o parte pe cealalta. Dupa ce s-au inmuiat, adaugam sunca felii si pieptul de pui intreg, peste care presaram cascavalul ras, sarea, piperul, oregano si sosul de rosii.

Mai lasam la cuptor 15  minute, dupa care il scoatem pe o farfurie intinsa si decoram cu frunze de menta.

Galuste din gris

Ingrediente: 2 oua

                      8 lg gris

                      1 lg ulei

                      1 varf cutit de sare

Batem ouale cu sare si uleiul, adaugam grisul in ploaie cate 1 lg pe rand. Formam galustele si le introducem in supa care fierbe la foc mic, dupa ce le-am introdus pe toate lasam sa fiarba 10 minute cu capacul pus apoi oprim focul. Dupa 5 minute putem servii.