sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Salata de toamna


Ingrediente: 3 kg gogosari
                    5 kg gogonele
                    2 kg morcovi
                    3 teline
                    4 capatani de usturoi
                    500 gr zahar
                    1 l otet
                    500 ml ulei
                    5 lg sare neiodata
                    piper
                    foi de dafin
                    30 aspirine

Spalam, curatam si feliem legumele in rondele cat mai subtiri si le punem intr-un lighean. Adaugam frunza de telina tocata si intre timp punem la fiert otetul, zaharul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin. Turnam saramura peste legume si lasam la marinat 1 zi. In urmatoarea zi punem legumele in borcane, adaugam un varf de praf de aspirina  si le inchidem bine.

Struguri in otet


Ingrediente: 1 kg struguri copti
                    1 pahar otet
                    1 pahar zahar
                    2 pahare apa
                    1 lg sare neiodata

Facem o saramura pe care o fierbem si o lasam la racit. Intre timp spalam bine boabele de struguri si ii punem in borcane. Peste ei adaugam saramura racita, apoi inchidem bine borcanele.

Zarzavat pentru ciorba


Ingrediente: 2 kg morcovi
                    1 kg ceapa
                    1 kg rosii
                    ½ kg pastarnac
                    4 teline
                   4 ardi grasi
                   1 conopida
                   1 capatana usturoi
                   250 gr sare neiodata

Curatam toate legumele si le tocam. Le amestecam cu sare si le punem in borcan, peste ele mai turnam ulei de un deget. Le capsam bine si le tinem la rece.

Tocana de legume


Ingrediente: 500 gr morcov taiat cubulete
                    750 ml ulei
                    1 kg ceapa tocata
                    3 kg gogosari
                    3 kg rosii tocate
                    1 ceasca orez
                    2  lg zahar
                    foi de dafin
                    piper, sare neiodata
                    ardei iute

Calim in ulei ceapa, morcovul putin fiert si gogosarii. Adaugam rosiile, condimentele si lasam la fiert. Cand este aproape gata, adaugam orezul fiert, mai lasam 10 minute si punem in borcane, pe care le inchidem bine si le m,ai punem la fiert pentru 20 de minute.

Varza rosie la borcan


Ingrediente: 1 kg varza
                    2 lg sare neiodata
                    otet
                    4 lg zahar

  Spalam varza si o tocam marunt. O frecam cu sare si o indesam in borcan iar peste ea turnam otet clocotit cu zahar si inchidem borcanul.

Zacusca cu ciuperci


Ingrediente: 5 kg gogosari
                    1.5 kg ceapa
                    2.5 kg ciuperci
                    1 l ulei
                    sare neiodata, piper, putin zahar
                    2 l bulion

Spalam legumele foarte bine. Ciupercile le punem la fiert in putina sare si apoi le tocam odata cu ceapa si gogosarii. Intr-o oala mare punem uleiul cu ceapa la calit, adaugam gogosarii apoi ciupercile. Adaugam bulionul si condimentam. Mai lasam 30 de minute la fiert, dupa care turnam zacusca fierbinte in borcane pe care apoi le mai punem la fiert 30 de minute. Cand le scoatem le tinem invelite in paturi pana se racesc.

Marmelada de prune cu rahat


Ingrediente: 4 kg prune bistrite
                    1 kg rahat maruntit
                    0.700 kg zahar
                    1 esenta de rom
                    5 gr conservant

Curatam si spalam prunele. Le scoatem samburii si punem toate ingredientele intr-un bol unde le lasam sa stea 24 de ore. Le punem pe foc si le lasam sa fiarba 90 de minute. Cand s-a intarit destul, adaugam esenta de rom si conservantul. Amestecam bine si o turnam in borcane. Borcanele le lasam deschise pana se raceste si prinde crusta. Apoi le punem capacele.

Salata pentru iarna


Ingrediente: 3 kg gogonele
                    1 kg ceapa
                    1 kg morcovi
                    1 kg gogosari
                    1 kg ardei gras
                    800 ml ulei
                    400 gr mustar
                   1 l apa
                   0.500 ml otet
                   3 lg sare neiodata
                   4 lg zahar

Facem o saramura din apa, otet, sare, zahar si o punem la fiert. Gogonelele, ceapa, gogosarii si ardeii grasi ii tocam marunt, iar morcovii ii dam prin razatoare. In afara de morcovi, punem toate legumele la oparit 5 minute in saramura pregatita, iar morcovii ii vom tine 10 minute. Punem apoi legumele la scurs pana a doua zi, cand le amestecam cu maioneza facuta din mustar si ulei. Punem compozitia in borcane si le capsam.

Zacusca cu orez


Ingrediente: 2 kg ardei rosii
                    1 kg gogosari
                    1.5 kg rosii decojite
                    1 cana orez fiert
                    1.5 kg ceapa
                    ½ l ulei
                    2 lg zahar
                    sare neiodata, piper
                    1 legatura frunze patrunjel
                    1 legatura frunze telina

In 250 ml ulei calim ardeii si gogosarii, iar separat in alte 250 ml ulei calim ceapa. Le punem apoi impreuna si adaugam rosiile decojite taiate marunt. Le fierbem impreuna 20 de minute. Adaugam apoi orezul, patrunjelul si telina tocate marunt, sarea, piperul, zaharul si le mai fierbem impreuna 20 de minute. La sfarsit adaugam conservantul, o turnam in borcane si le punem la fiert pentru inca 30 de minute. 

Gogosari in otet


Ingrediente: 6 kg gogosari
                    1 l otet
                    2 cani zahar
                    piper boabe
                   6 lg sare neiodata
                   foi de dafin
                   5 gr conservant
                   hrean

Taiem gogosarii si ii punem intr-un bol mare impreuna cu celelalte ingrediente pentru 24 de ore ca sa isi lase zeama. A doua zi turnam conservantul in zeama, amestecam de cateva ori ca sa se patrunda toti si ii punem in borcane. Deasupra vom pune bucati de hrean. Daca este nevoie de lichid, mai adaugam apa.

Marmelada de mere


Ingrediente: 4 kg mere acrisoare
                    1.5 kg zahar
                    ½ l apa

spalam merele, le curatam, le taiem felii subtiri si le acoperim cu apa calduta. Le lasam la fiert pana cand se inmoaie bine. Apoi le lasam 15 minute la racit si le zdrobim. Pasta rezultata o punem la fiert, cand clocoteste adaugam zaharul invartind intruna, pana cand se ingroase bine. Luam apoi vasul de pe foc si punem marmelada calda in borcane.

Salata de legume


Ingrediente: 2 kg morcovi
                    2 kg gogosari
                    4 kg gogonele
                    2 verze
                    2 teline cu frunze
                    1 cana ulei
                    1  cana otet
                    1  cana zahar
                    ½  cana sare neiodata
                    conservant

Morcovii, gogonelele si telina o dam prin razatoarea cea mare, iar varza si gogosarii, frunzele de telina si usturoiul se toaca marunt. Le amestecam toate intr-un vas, in care adaugam urmatoarele ingrediente: 1 cana zahar, 1 cana otet, 1 cana ulei, ½ cana sare. Le amestecam bine si le punem in borcane. Adaugam putin conservant sau cate o aspirina, le capsam si le punem la fiert pentru 30 de minute. 

Ghiveci pentru iarna


Ingrediente: 1 litru ulei
                    5 kg gogosari
                    2 kg ceapa
                    2 kg rosii
                    1 l bulion
                    sare neiodata, piper

Ceapa o taiem fideluta si o calim, adaugam gogosarii taiati, cand s-au inmuiat adaugam rosiile decojite si taiate felii. Condimentam, adaugam bulionul si lasam la fiert pana ce iese bulionul deasupra. Punem ghiveciul in borcane si dupa ce s-a racit, le inchidem.

Pasta de ardei copti


Ingrediente: 2 kg ardei copti
                    150 ml ulei
                    sare neiodata

Curatam ardeii copti si ii trecem prin masina de tocat. Intr-o cratita punem la calit ardeii in putin ulei si un praf de sare. Pe masura ce ardeii inglobeaza uleiul, adaugam restul. Datorita sucului care se scurge din ardei, acestia vor incepe sa fiarba in ulei. Ii vom tine la foc mic si dupa ce s-au transformat in pasta ii punem in borcane.

Zacusca cu masline

Ingrediente: 3 kg ardei grasi verzi taiati suvite
                    3 kg rosii felii
                    1 kg morcovi razuiti
                    1 kg ceapa tocata marunt
                    300 gr masline feliate

Morcovii si ceapa ii punem la calit in ulei. In fiecare borcan vom pune un strat de ardei, ceapa si morcovi, rosii, masline si terminam tot cu ardei. La fiecare rand, presaram si putina sare. Adaugam cate 2 lg de ulei in fiecare borcan, le inchidem si le lasam la fiert in prima zi 40 de minute, iar in ziua urmatoare 20 de minute.

Varza murata dietetica

Ingrediente: 3 kg varza
                    15 gr drojdie de bere
                     3 radacini de hrean
                     marar si cimbru uscat
Curatam si tocam varza. Umplem borcanele pana la jumatate, adaugam drojdia faramitata si completam cu varza, bucatele de hrean si presaram marar si cimbru uscat. Peste continut, adaugam apa fiarta, in prealabil racita la temperatura camerei. Inchidem borcanele si le pastram in camara.

Gogosari cu conopida

Ingrediente: 8 kg gogosari
                    1 l otet
                    800 gr zahar
                    6 lg sare neiodata
                    2 kg conopida
Curatam si spalam gogosarii. Ii punem intr-un vas, adaugam ½ litri otet, zaharul si sarea si ii lasam 36 de ore la marinat. Conopida o spalam, o desfacem buchetele si o oparim 5 minute in apa sarata. Preparam o saramura din ½ litri otet si 1.5 litri apa, cu 2 lg sare si o punem peste gogosari. Asezam gogosarii in borcane alternand cu un strat de conopida. Deasupra punem hrean si completam cu zeama rezultata din cele doua solutii, apoi inchidem borcanele bine.

Dulceata din pere si gutui

Ingrediente: 2 kg pere pergamute de toamna
                    2 kg gutui
                    2 kg zahar
                    1 l apa
                    1 lamaie
Curatam fructele si le taiem cubulete mici. Legam siropul bine si adaugam fructele pe care le lasam 20 de minute. Adaugam si lamaia taiata marunt si o turnam in borcane pe care le inchidem bine.

Gem de struguri cu dovleac

Ingrediente: 10 kg struguri
                    1 dovleac mare (pentru placinta)
                    1 kg zahar
Dupa ce am spalat boabele de struguri, le punem la fiert si le dam apoi prin strecuratoarea cu gauri mari ca sa scoatem zeama si pulpa. Samburii si coaja o vom arunca. Dovleacul se curata de coaja il dam prin razatoarea mare si il amestecam cu pulpa strugurilor si zaharul. Fierbem totul pana rezulta o marmelada si apoi o punem in borcane.

Sos picant

Ingrediente: 4 kg rosii date prin masina de tocat
                    3 kg ardei rosii tocati
                    2.5 pahare de ulei
                    3 lg zahar
                    3 lg otet
                    2 lg piper
                    7 capatani usturoi
                    3 lg cimbru
                    sare neiodata
                    1 fosie dafin
Punem ardeii la calit in ulei, adaugam usturoiul si stingem cu rosii. Adaugam restul condimentelor si lasam la fiert pana scade la jumatate, apoi turnam sosul in sticle si le inchidem bine.

Mancare de fasole boabe pentru iarna

Ingrediente: 250 gr ceapa taiata marunt
                    1 kg ardei gras
                    300 ml ulei
                    1 l bulion
                    1 kg fasole boabe
                    sare neiodata, piper
                    1 lg zahar
                    2 foi de dafin
Calim in ulei ceapa si ardeiul, iar separat fierbem fasolea cu sarea. Strecuram fasolea si impreuna cu bulionul o turnam peste peste ceapa si ardei. Fierbem bine si apoi le asezam in borcane. Deasupra turnam putin ulei incins, le inchidem si le punem apoi la fiert pentru 40 de minute.