sâmbătă, 30 iulie 2011

Bounty

Ingrediente: 100 ml frisca
                      300 gr zahar
                      250 gr margarina
                      250 gr nuca de cocos
                      250 ciocolata pentru topit
                      2 lg ulei

Intr-o cratita punem zaharul, margarina, frisca si lasam sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam cocosul.

Punem continutul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam la frigider peste noapte. Ziua urmatoare scoatem continutul din tava, indepartam hartia de copt si il taiem cubulete. Cubuletele le scufundam in ciocolata topita si le punem pe un gratar la scurs. Dupa ce s-a intarit ciocolata, le pastram la rece.

Cheescake cu ricotta si ciocolata alba

Ingrediente: -blat: 100 gr unt topit
                                250 gr biscuiti digestivi

                      -crema: 500 gr ricotta
                                    200 gr ciocolata alba
                                    6 lg lapte
                                    2 plic gelatina
                                    300 ml frisca
                                    50 gr zahar pudra
                                    2 oua

                      -decor: capsuni
                                   fulgi de ciocolata alba
                                   1 plic gelatina alba pentru tarte

Topim untul si il amestecam cu biscuitii zdrobiti. Ii asezam intr-o tava cu hartie de copt si dam la cuptor 6 minute.

Topim ciocolata intr-un bol cu lapte la microunde. Frisca o batem impreuna cu ricotta zaharul si galbenusurile. Separat batem albusurile. In compozitia cu ricotta omogenizam ciocolata topita si gelatina pregatita conform instructiunilor de pe ambalaj.

Marginile tavii le ungem cu putin ulei si turnam crema peste blatul racit. Lasam la frigider pentru cateva ore.

Capsunii ii scufundam in gelatina pentru tarta si ii asezam peste crema, deasupra presaram fulgii de ciocolata alba.

Cheescake cu ciocolata

Ingrediente: 250 gr biscuiti digestivi
                     100 gr unt
                     600 gr crema de branza
                     200 ml smantana dulce pentru frisca
                     100 gr zahar pudra
                     3 plicuri zahar vanilat
                     1 plic si jumatate gelatina (foi)
                     100 gr ciocolata
                     fructe pentru decor

Zdrobim biscuitii si ii amestecam cu untul topit. Tapetam o tava cu pereti detasabili cu hartie de copt. Rasturnam biscuitii in tava si nivelam bine. Lasam la frigider pentru o ora ca sa se intareasca.

Batem branza, zaharul si zaharul vanilat cu mixerul pana la omogenizare. Adaugam apoi smantana si mixam in continuare. Gelatina o dizolvam conform informatiilor de pe ambalaj si o adaugam in compozitia de branza. Amestecul rezultat il turnam in tava peste blat si lasam la frigider pentru 8 ore. Scoatem peretii formei si turnam ciocolata topita deasupra, ornam cu fructe.

Varza cu carne la cuptor

Ingrediente: 800 gr varza alba
                      100 gr unt
                      200 ml supa
                      4 cepe
                      400 gr carne tocata
                      300 ml suc de rosii
                      3 oua
                      200 ml smantana
                      200 gr branza sarata

Tocam varza si o ceapa. Incingem 50 gr unt si calim ceapa, dupa care adaugam si varza. Stingem cu 100 ml supa, acoperim si lasam sa se innabuse vreo 15 minute.

Tocam restul cepelor si le calim in restul untului, adaugam condimente, carnea tocata si o prajim pana cand se faramiteaza, 10 minute. Restul supei o incorporam in jumatatea de cantitate din sucul de rosii. Batem oul, adaugam condimente, smantana si restul de suc de rosii. Ungem o tava de yena cu unt, asezam varza apoi carnea, peste ea turnam zeama de rosii, branza faramitata si deasupra compozitia cu ou.

O lasam la cuptor pana se formeaza o crusta aurie deasupra. O servim cu mamaliguta sau cartofi natur.

Amandine

Ingrediente: -blat: 6 oua
                                200 gr zahar
                                30 ml apa
                                30 ml ulei
                                20 gr cacao
                                8 lg faina

                       -crema: 3 galbenusuri
                                     150 gr zahar pudra
                                     3 lg cacao
                                     1 pachet margarina
                                     1 plic glazura Dr. Oetker

                          -siropul: 300 ml apa
                                         2 plicuri cappuccino cu rom
                                         200 gr zahar
                                         esenta de rom

Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma. Galbenusul il frecam cu uleiul. In albus incorporam zaharul, galbenusul, apa si mixam la viteza mica. Cacao o amestecam cu faina si le incorporam in compozitie cu o lingura. Tapetam tava, adaugam compozitia si dam la cuptor pentru 25 minute la foc mediu.

Pentru sirop punem toate ingredientele pe foc si le lasam sa fiarba 3 minute, apoi il luam de pe foc si il lasam la racit.

Crema o preparam din margarina batuta, adaugam zaharul pudra, galbenusurile si cacao. Mixam pana cand se incorporeaza si se topeste zaharul.

Blatul racit il taiem in 2. Primul il insiropam, adaugam crema, nivelam si adaugam al doilea blat insiropat. Taiem prajitura bucati si o introducem la frigider pentru cateva ore.

Pregatim glazura conform instructiunilor de pe ambalaj si o turnam pe fiecare bucata, iar deasupra punem un mot de frisca-optional.

Tort diplomat

Ingrediente: -blat: 8 oua
                                8 lg zahar
                                8 lg faina
                                ½ plic praf de copt
                                1 plic zahar vanilat

                      - crema: 500 ml frisca lichida
                                     6 galbenuse
                                     6 albuse
                                     6 lg zahar
                                     3 plicuri zahar vanilat
                                     2 plicuri gelatina
                                     50 gr stafide
                                     1 compot ananas

Pentru blat batem albusurile spuma, adaugam galbenusurile amestecate cu zahar. Faina o amestecam cu praful de copt si le incorporam in compozitie cu miscari de jos in sus. Ungem tava cu ulei si o tapetam cu faina, turnam compozitia si dam la cuptor pentru 15 minute, verificam cu scobitoarea.

In timp ce blatul e la cuptor, incepem sa frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugam laptele putin cate putin pana il incorporam pe tot. Punem aceasta compozitie la fiert pe abur pana se ingroasa. Preparam gelatina, o lasam sa se raceasca si o adaugam in crema.

Separat batem albusurile si apoi 250 ml frisca. Le incorporam si apoi adaugam putin cate putin in compozitia fiarta, apoi adaugam stafidele si ananasul.

Taiem blatul in doua, il insiropam cu sucul din compot, turnam crema si il punem la rece pentru 30 de minute, apoi punem deasupra celalalt blat si dam la rece pentru cateva ore.
Decoram cu restul de frisca batuta si fructe.

Bomba cu castane

Ingrediente: 500 gr piure castane
                      150 gr zahar
                      150 ml apa
                      100 gr migdale si alune maruntite
                      240 margarina/unt
                      200 gr ciocolata pentru topit

Intr-o cratita pe foc, punem apa si zaharul. Cand s-a topit zaharul luam cratita de pe foc lasam la racit si amestecam apoi cu piureul de castane, migdalele si 100 gr ciocolata topita. Batem margarina bine, adaugam compozitia de castane si omogenizam bine. Luam un bol pe care il tapetam cu folie alimentara si turnam compozitia in el. Il lasam la frigider peste noapte.

Scoatem „bomba” din frigider si turnam pe ea restul de ciocolata topita si alunele maruntite.

Servim cu frisca.

Trigon cu branza sarata

Ingrediente: 250 gr branza sarata + 100 gr pentru umplutura
                      250 gr faina
                      100 gr unt
                      1 ou
                      1 ou pentru uns
                      1 vf cutit praf de copt
                      seminte chimen, susan

Taiem untul cubulete. Framantam un aluat din faina, branza rasa, untul, praful de copt si oul. Punem aluatul intr-o folie de plastic si il bagam la frigider pentru 1 ora.

Intindem o foaie groasa de 0.5 cm si il taiem patratele. Ungem patratelele cu ou batut, in mijloc punem o lingurita de branza si le inchidem, iar pe margini apasam cu furculita ca sa nu se deschida.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam trigonurile unse cu ou. Deasupra presaram seminte de chimen sau susan si le dam la cuptor pana se rumenesc.

Chiftelute marinate in sos alb

Ingrediente: -chiftele: 600 gr carne tocata
                                       1 ceapa mica
                                       2 felii de paine
                                       1 ou
                                       1 ceasca de lapte
                                       sare, piper
                                       ulei de prajit
                                       1 legatura patrunjel tocat

                      -sosul: 2 lg unt
                                  2 lg faina
                                  150 ml supa
                                  200 ml smantana 
                                  sare, piper

Amestecam carnea tocata, ceapa maruntita, patrunjelul painea inmuiata in lapte si stoarsa, oul batut, sarea si piperul. Facem chiftelutele si le prajim in ulei incins.

Intr-o alta tigaie, rumenim usor faina in unt, stingem cu supa calduta si lasam sa fiarba pana cand se ingroasa compozitia. Adaugam chiftelutele, lasam sa clocoteasca apoi adaugam smantana si condimentele.

Turnam compozitia intr-o tava de yena si o introducem la cuptor pentru 13 minute, pana se rumeneste putin.

Rulada din spanac

Ingrediente: - rolul: 500 gr spanac oparit si scurs
                                  100 gr unt
                                  100 gr faina
                                  100 ml lapte
                                  4 oua
                                  2 catei de usturoi

                   - umplutura: 200 gr branza feta
                                         100 gr sunca cubulete
                                         3 galbenusuri fierte
                                         180 gr smantana

Zdrobim galbenusurile si branza apoi le amestecam cu smantana si sunca. Tocam  foarte marunt spanacul si il punem pe foc impreuna cu laptele untul, faina si spre sfarsit usturoiul maruntit si condimentele.

 Albusurile le batem spuma si incorporam in ele amestecul de spanac racit, amestecand de jos in sus.

Tapetam o tava cu unt, apoi punem hartie de copt, turnam compozitia si nivelam apoi o introducm la cuptor pentru 15 minute la foc mediu. Verificam cu scobitoarea daca este facut, il scoatem si il punem cu hartia de copt de un prosop. Nu trebuie lasat la racit ca sa nu se rupa la rulat. Adaugam umplutura, o nivelam si incepem sa rulam indepartand hartia de copt. Lasam sa se raceasca si il invelim intr-o folie de aluminiu. Il dam la frigider pentru cateva ore si il feliem cu grija.

Tarta cu ricotta

Ingrediente: aluat de foetaj
                      unt pentru uns tava
                      1 kg ricotta
                      3 oua
                      2 plicuri zahar vanilat
                      200 gr caise dezhidratate
                      100 gr migdale maruntite
                      2 lg lichior de portocale
                      250 gr zahar
                      sos de coacaze

Intindem aluatul intr-o tava unsa cu unt si  o punem 5 minute la cuptor. Intre timp, batem ouale cu zahar, le amestecam cu ricotta, adaugam migdalele si caisele hidratate in lichior si maruntite. Cand s-a umflat foetajul, scoatem tava si cu o lingura turtim blatul. Peste blat turnam compozitia de ricotta si o mai lasam 10 minute la cuptor, pana se rumeneste deasupra. O scoatem si o lasam la racit apoi o feliem. Deasupra turnam sos de coacaze.

Pasca traditionala

Ingrediente: -aluat: 500 gr faina
                                  200 ml smantana
                                  4 galbenusuri
                                  100 gr unt
                                  1 plic drojdie uscata
                                  coaja rasa de lamaie
                                  coaja rasa de portocala
                                  esenta de rom
                                  170 gr zahar
                                  2 plicuri zahar de vanilat

                      -umplutura: 1 kg branza de vaci grasa
                                            200 ml smantana
                                            6 oua
                                            100 gr gris
                                            300 gr zahar
                                            300 gr stafide asortate
                                            coaja rasa de portocala
                                            1 plic zahar vanilat
                                            1 galbenus pentru uns
                                            cognac

Batem untul cu mixerul, adaugam smantana, galbenusurile care au fost frecate cu zaharul vanilat, esentele si coaja de portocale. Adaugam treptat faina si restul ingrediente incorporandu-se usor cu mana pana rezulta un aluat pe care il lasam 1 ora la crescut in caldura. Hidratam stafidele in putin cognac, branza o frecam bine, o amestecam cu smantana si ouale pana cand devine cremoasa, apoi adaugam restul ingredientelor amestecandu-se usor cu lingura de lemn. 

Luam din aluat 1/3 pentru snurul impletit iar restul il intindem intr-o foaie mai subtire si se imbraca o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Turnam umplutura de branza si asezam deasupra snurul impletit. Ungem snurul cu galbenus si dam tava la cuptor pentru 50 de minute.

Cand aluatul de deasupra este rumenit o putem scoate, o lasam la racit si o servim.

Pulpa de miel la cuptor cu fasole

Ingrediente: 1 pulpa de miel
                      500 gr fasole fiarta
                      1 capatana de usturoi
                      ulei de masline
                      nucsoara
                      piper, sare
                      cimbru
                      100 gr unt
                      1 pahar de vin

Pulpa de miel o crestam in cateva locuri in care introducem catei de usturoi, o ungem cu ulei de masline si o frecam bine cu condimente si cimbru. Intr-o tava punem 1 pahar de vin si pulpa de miel, o introducem la cuptor pentru 25 minute. Intre timp sotam fasolea in putin ulei, o condimentam si adaugam putin cimbru. Scoatem pulpa din cuptor si o asezam pe o farfurie, in sosul ramas adaugam untul si bagam tava cu sos pentru inca 5 minute la cuptor. Dupa cele 5 minute, adaugam in tava fasolea iar peste ea punem pulpa si le mai lasam la cuptor.

Tort cu mere

Ingrediente: 1 kg mere
                      500 gr + 6 lg zahar
                      6 lg faina
                      6 oua
                      1 unt
                      1 vf cutit sare
                      200 gr stafide

Intr-o cratita punem cele 500 gr de zahar, cand s-a caramelizat adaugam untul, punem stafidele si merele taiate cubulete. Intre timp batem galbenusurile cu faina, restul de zahar si amestecam cu albusul batut spuma cu un varf de sare. Turnam compozitia peste merele caramelizate si bagam la cuptor pentru 20 de minute.

Lasam la racit si servim cu inghetata sau frisca.

Pere inabusite

Ingrediente: 4 pere verzi
                      2 cani ceai verde
                      coaja de lamaie
                      1 ghimbir feliat
                      suc de lamaie
                      4 lg zahar
                      verbana

Intr-o cratita punem ceaiul, coaja si sucul de lamaie, ghimbirul, zaharul si verbana, cand incepe sa dea in clocot adaugam perele curatate si taiate in doua. Luam o coala de hartie pentru copt, o decupam in forma cratitei si o punem capac. Cand au fiert perele le scoatem in boluri, iar siropul il mai lasam cateva minute la ingrosat si apoi il turnam peste pere.

Crap impanat

Ingrediente: 1 crap curatat, eviscerat
                      1 kg ciuperci
                      2 cepe
                      1 telina
                      1 morcov
                      1 lamaie
                      1 capatana de usturoi
                      unt
                      1 pahar vin
                      sare, piper

Crestam crapul pe o parte, iar in crestaturi adaugam felii de morcov, telina si catei de usturoi. Intr-o tigaie calim ciupercile cu ceapa, condimentam si umplem crapul cu aceasta compozitie. Intr-o tava punem paharul de vin, asezam un pat de cozi de telina peste care punem crapul. Inainte sa-l introducem la cuptor in condimentam bine si punem peste el bucati de unt si suc de lamaie.

Il lasam la cuptorul preincalzit 40 de minute.

Salata cu ton pane

Ingrediente: 2 rosii
                      1 ardei
                      1 ceapa rosie
                      ½ ardei iute
                      ½ castravete
                     1 salata verde
                     4 buc file somon pane

                    - dressing: patrunjel
                                       ulei de masline
                                       suc lamaie

 Punem legumele feliate intr-un bol, salata verde o lasam deoparte, condimentam si le stropim cu dressing. Dupa ce s-au racit fileurile, adaugam salata verde, amestecam un pic, iar deasupra punem fileurile de somon. Servim cu paine prajita.

Sparanghel cu jambon

Ingrediente: 1 legatura sparanghel
                      2 lg ulei masline
                      sare, piper
                      gheata
                      jambon feliat

Taiem cozile tari, il spalam si il curatam de piele pana aproape de muguri. Punem apa la fiert cu sare si il lasam la fiert 4 min, dupa care il scoatem intr-un bol cu apa si gheata pentru a-si pastra culoarea. Il invelim in jambon feliat foarte subtire si il punem intr-o tava la cuptor pentru 10 minute la foc potrivit si apoi pentru inca 3 minute activam optiunea grill.

Servim cu sos de mustar.

Sos de mustar -2-

Ingrediente: 2 lg mustar
                      1 lg mustar cu miere
                      sare
                      maghiran
                      ½ lg mica zahar pudra
                      ulei
                     1 lg crema de lapte

Intr-un bol amestecam cele doua feluri de mustar cu sarea, maghiranul, zaharul si adaugam treptat cate un strop de ulei ca la maioneza si amestecam, la sfarsit adaugam crema de lapte.

Sparanghel

Ingrediente: 1 legatura sparanghel
                      2 lg ulei masline
                      sare, piper
                      coaja de lime
                      gheata

Taiem cozile tari, il spalam si il curatam de piele pana aproape de muguri. Punem apa la fiert cu sare si il lasam la fiert 4 min, dupa care il scoatem intr-un bol cu apa si gheata pentru a-si pastra culoarea. Il scurgem, il stropim cu ulei de masline, condimentam si presaram parmezam si coaja de lime.

Il servim cu friptura.

Pulpe de pui in aluat de bere

Ingrediente: 2 oua
                      1 pahar bere
                      sare, piper
                      faina cat cuprinde
                      4 pulpe fara pielita

Batem ouale cu condimente, adaugam berea apoi faina putin cate putin pana cand aluatul incepe sa semene cu unul pentru clatite.

Trecem carnea prin aluat si o dam la prajit in ulei pana se aureste crusta, le scoatem pe un servetel absorbant si apoi le dam la cuptor ca sa se rumeneasca.

Kinder Pingui

Ingrediente: - blat: 10 oua
                                 200 gr zahar
                                 2 pachete zahar vanilat
                                 5 lg gris
                                 5 lg faina
                                 5 lg cacao
                                 1.5 pachet praf de copt
                                 1 praf de sare
                                 50 ml lapte
                                 270 ml ulei

                     - crema: 700 ml frisca
                                    2 plic intaritor de frisca
                                    3 lg lapte
                                    2 lg miere
                                    ½ mg esenta de vanilie
                                    1 ciocolata neagra

Separam ouale, batem albusul cu zaharul si zaharul vanilat pana seamana cu o crema densa. Adaugam faina amestecata cu praful de copt, cacao si grisul, amestecand usor. Adaugam laptele, mierea si uleiul. Va rezulta o compozitie destul de lichida. Coacem 2 foi la 175 grade pentru 12 min.

Pentru crema mixam frisca cu intaritorul, adaugam laptele, mierea si esenta si amestecam bine.

Intindem crema peste prima foaie si acoperim cu a doua foaie si pastram la frigider. 

* Putem pune o glazura de ciocolata intre foi. Intindem numai jumatate din cantitatea de crema si punem la frigider sa se intareasca, apoi adaugam ciocolata topita, asteptam sa se intareasca si intindem restul de crema, iar deasupra foaia care va fi si ea glazurata cu ciocolata.

Kinder milch schnitte

Ingrediente: -blat: 4 oua
                                80 gr zahar
                                20 ml lapte
                                2 lg gris
                                100 ml ulei
                                2 lg cacao
                                2 lg faina
                                2 lg miere
                                1 praf de copt
                                1 plic zafar vanilat

                     - crema: 100 ml lapte
                                    200 ml frisca lichida
                                    200 g lapte condensat dulce
                                    6 gr gelatina
                                    1 lg mare miere
                                    1 plic zahar vanilat

Separam ouale, galbenusurile le frecam cu zahar pana se albesc, se adauga si zaharul vanilat. Faina o amestecam cu praful de copt, cacao si grisul si le punem peste galbenusuri amestecand usor. Adaugam laptele, apoi uleiul si mierea. Albusurile le batem spuma si le incorporam in compozitia cu galbenusuri.

Coacem din compozitie 2 foi pe tava tapetata cu ulei si faina pentru 12 minute la 170 grade.

Pentru crema amestecam laptele condensat cu 50 gr lapte, gelatina hidratata in 2 lg de apa o dizolvam in 50 ml lapte pe foc mic, amestecam si o adaugam in laptele condensat, apoi amestecam cu mierea si zaharul vanilat.

Lasam crema la frigider pana se intareste, apoi umplem foile cu ea.

Oblande

Ingrediente: 250 ml zahar pudra
                      250 gr unt
                      200 gr ciocolata neagra
                      8 galbenuse
                      5 foi wafe

Zaharul, ciocolata si albusurile se fierb intr-o oala cu fund dublu amestecand incontinuu pana se omogenizeaza, apoi o lasam la racit. Batem untul si il amestecam cu ciocolata. Impartim crema in 4 parti si umplem foile de wafe. Lasam apoi la frigider 24 ore acoperita cu o greutate.

Galuste

Ingrediente: 150 gr faina
                      200 ml apa
                      50 ml ulei
                      2 oua

Punem apa la fiert cu uleiul si cand a dat in clocot adaugam toata faina odata, amestecand energic. Se ia de pe foc, lasam la racit putin si adaugam ouale unul cate unul amestecand incontinuu.

Se pun la fiert in apa cu sare, formand galuste mici cu lingura umeda. Le fierbem pana se ridica la suprafata si se umfla, apoi se scurg si se pun in cratita cu sos sau branza sarata.

Pui in crusta de sare

E o reteta „trasnita” care merita incercata macar o data, va lasa musafirii cu gura „cascata”!

Ingrediente: 3 kg sare
                      seminte fenicul (chimen alb) zdrobite
                      1 pui
                      5 oua
                      ierburi aromatice
                      suc de lamaie
                      ulei

Frecam bine puiul cu ierburile aromatice. Sarea o amestecam intr-o oala cu ouale si semintele de fenicul.  

Intr-o tava intindem un strat subtire de sare peste care punem puiul si il acoperim cu restul de sare. Lasam cateva gauri in sare pentru a verifica daca e facuta carnea. Bagam tava la cuptor pentru 2 ore. Intepam carnea prin gauri, daca va iesi suc limpede atunci carnea e facuta, daca va iesi cu sange, va mai trebui lasata la cuptor.

Scoatem tava din cuptor, spargem sarea si scoatem puiul pe un platou.
Servim cu garnitura de cartofi si sos de hrean.                 

Sos de hrean

Igrediente: 1 ceapa
                    3 lg hrean ras
                    4 lg smantana
                    sare, piper
                    2 lg ulei

Calim ceapa in ulei, adaugam hreanul, mai lasam un pic la calit, condimentam si stingem cu smantana. Lasam pe foc pana se ingroasa.

Chec aperitiv -2-

Ingrediente: 6 oua
                      100 gr unt
                      4 lg faina
                      300 gr bacon
                      300 gr cascaval
                      200 gr ciuperci

Batem albusul spuma cu un praf de sare, galbenusul il batem spuma cu untul, apoi adaugam faina si omogenizam. Adaugam in compozitie baconul, cascavalul si ciupercile taiate bucatele in compozitie.

Turnam compozitia intr-o tava tapetata si se pune in cuptorul preincalzit timp de 30 minute.

Chec aperitiv

Ingrediente: 4 oua
                      4 lg smantana
                      1 ardei rosu
                      1 ardei verde
                      3 lg faina
                      300 gr sunca
                      300 gr cascaval
                  masline fara sambur
                  sare, piper

Amestecam ouale cu smantana si incorporam faina pana ce se omogenizeaza. Punem apoi cascavalul, sunca, ardeii cuburi, sarea, maslinele si piperul.

Punem continutul intr-o tava tapetata cu ulei si faina si dam la cuptor pentru 45 minute.

Salata „Puisor”

Ingrediente: 1 piersica
                      200 gr piept de pui la gratar
                      100 gr cascaval
                      1 gogosar
                      ½ salata verde
                      2 lg sos maioneza
                      sare

Punem intr-un bol ingredientele feliate si asezonam cu sare, iar deasupra punem 2 linguri de sos de maioneza.

Panna cotta

Ingrediente: - 500 de ml de frisca lichida
                      - 90 ml de lapte rece
                      - 100 gr de zahar
                      - un plic de gelatina Dr. Oetker
                      - esenta de vanilie sau rom

Punem gelatina la inmuiat in laptele rece pentru 5 minute. Intre timp, punem frisca si zaharul pe foc, avem grija sa nu fiarba, ci doar sa se incalzeasca. Cand dau semne ca incep sa fiarba, turnam gelatina si laptele, amestecam bine de tot si luam cratita de pe foc. Punem vanilia dupa gust si turnam in forme de silicon ca sa fie mai usor de scos, sau in cupe tapetate cu apa rece.

Servim desertul cu fructe de sezon si topping de fructe.

Gogosi vieneze cu nuci si stafide

Ingrediente: 200 gr unt
                      300 gr faina
                      3 oua
                      coaja de lamaie
                      sare
                      50 gr stafide
                      15 nuci tocate
                      3 albusuri
                      200 gr zahar tos

Frecam untul impreuna cu ouale intregi si zaharul. Adaugam coaja de lamaie si faina in ploaie. Separat batem spuma tare cele 3 albusuri si adaugam nuca si stafidele tocate marunt. Rupem din aluat bucati, le dam forma cu mana, le trecem prin albusul batut si le punem pe o tava neunsa la copt pentru 30 minute la foc mediu.

Le scoatem si le lasam un pic la racit, apoi le pudram cu zaharul pudra.

Gogosi pufoase

Ingrediente: 2 oua
                      500 gr faina
                      150 ml lapte cald
                      coaje de lamaie
                      25 gr drojdie
                      sare
                      70 gr zahar
                      15 ml rom
                      30 ml ulei
                      zahar pudra

Pentru maiaua amestecam jumatate din cantitatea de lapte cu drojdia si 3 lg de faina si o lasam la dospit intr-un bol inalt.

Restul de lapte, zaharul, ouale, romul, uleiul, sarea si coaja de lamaie le amestecam intr-o oala pe foc pana frige putin. Amestecam maiaua si adaugam treptat faina, framantam bine pana nu se lipeste. Framantam cu putin ulei caldut ca la cozonac. Lasam la dospit pentru 40 de minute, apoi impartim aluatul in 3. prima bucata o intindem pana ajunge la 1 cm grosime si o taiem in forma dorita. Le lasam un pic la dospit pe masa, apoi le prajim in ulei incins.

Le scoatem pe un servetel absorbant, iar apoi le pudram cu zahar pudra.

Gomboti cu prune - 2 -

Ingrediente: - aluat: 1.2 kg cartofi sfaramiciosi
                                   500 gr faina
                                   150 gr zahar pudra vanilat
                                   3 lg ulei
                                   2 oua
                                   1 vf cutit sare

                       - umplutura: 1.2 kg prune
                                              100 gr zahar brun
                                              2 lg scortisoara

                       - finisare: 3 lg unt
                                        200 gr pesmet
                                        2 lg scortisoara
                                        4 lg zahar

Punem cartofii la fiert in coaja pana devin sfaramiciosi (40 min). Ii curatam de coaja, ii zdrobim bine si ii amestecam cu faina, oua, ulei, zahar si framantam bine. Intindem aluatul pe o planseta cu faina si il impartim in patratele de 3-4 degete latime.

Pe fiecare patratel, asezam o pruna cu zahar si scortisoara in locul samburelui si strangem aluatul de jur imprejurul ei.

Fierbem gombotii in apa cu sare aproximztiv 10 min, pana se ridica la suprafata, le scoatem si le scurgem de apa. Pesmetul il rumenim cu unt, amestecand constant la foc mic, la sfarsit amestecam zaharul si scortisoara.
Trecem gombotii scursi prin amestecul de pesmet si servim.