2
bibani de mare (400-600 gr./buc)
1
calcan de 500 gr.
1
limba de mare de 500 gr.
300 gr. creveti proaspeti
300 gr. ton proaspăt
75
ml. ulei de masline extra virgin
4
catei de usturoi, tocati
1
ceapa mare, tocata
2
tije de praz, doar partea alba, tocate mare
1 tija
de
telina (apio), tocata mare
1
fenicul, tocat mare
1
cutie (420 gr.) de rosii tocate
750 ml. – 1 litru supa de peste
½
lingurita de sofran (dizolvata in putina apa fierbinte)
5 fire de patrunjel, legate cu aţă
într-o legătură
1
frunza de dafin,
1
lingurita de cimbru proaspat
1-2
lingurite de sare de mare, dupa gust
¼
lingurita de piper
250 ml. vin alb sec
Pentru servire: -
Rouille: un sos picant din ulei de masline,
pesmet, sofran, usturoi si chilli.
- Aioli: un sos de maioneza cu usturoi
Taiem capetele, cozile si inotatoarele pestilor si le punem
in 1,25 litri de apa la fiert. Dupa ce apa incepe sa fiarba, micsoram focul la
mediu si fierbem usor pentru 15 minute. Trecem totul prin sita.
Pestii ii taiem in bucati nici prea mari nici prea mici.
Taiem si homarul in bucati.
Intr-o oala de ciorba, incalzim uleiul de masline si punem
la calit ceapa, usturoiul, prazul, feniculul si telina. Acoperim oala ca sa se
inmoaie la foc mediu maxim 15 minute.
Adaugam rosiile si supa de peste. Cand incepe sa fiarba
adaugam sofranul, patrunjelul, foaia de dafin si cimbrul. Lasam sa mai fiarba
30 de minute, condimentam cu sare si piper dupa gust si inlaturam legatura de
patrunjel.
Dupa preferinta, puteti trece supa printr-o sita pentru a
inlatura legumele sau puteti pasa totul cu blenderul.
Dam supa in clocot din nou la foc mediu. Verificam de sare
si piper si mai adauga daca e cazul. Adaugam homarul taiat bucati in oala cu
supa fierbanda, acoperim si fierbem pentru 5 minute. Adauga pestele care are
carnea mai ferma mai intai si fierbem, acoperit, pentru 4 minute.
Adaugam apoi pestele care are carnea mai moale, crevetii si
vinul si fierbem pentru inca 4 minute. E bine sa nu fierbi mai mult pentru ca
altfel pestele se va marunti si rezultatul final nu va mai arata asa de bine.
Opreste focul si lasa Bouillabaisse-ul sa se odihneasca 15
minute.
Scoatem pestele si crustaceele pe un platou. Eventual putem
scoate fiertura intr-o supiera care ar fi bine sa nu fie rece, ca sa nu ii
scada temperatura.
Pune, peştele pe care îl preferi şi/sau crustaceele în bol
şi apoi toarna supa peste ele.
Rouille mai poate fi adaugat in supa pentru un gust mai
picant. Se poate servi cu bagheta unsa
cu aioli sau rouille.