vineri, 25 ianuarie 2013

Castelul Peles


Ingrediente: 2 felii muschi de vita
                   500 gr cartofi natur
                   40 gr unt
                   2 ciuperci
                   2 felii bacon
                   2 felii cascaval
                   30 ml vin rosu
                   30 ml coniac
                    1 rosie
                    1 lg amidon
                    busuioc
                    ulei,  sare si piper

Intr-o tigaie, punem la prajit muschiul de vita condimentat, ciupercutele si baconul. Cand sunt facute, le scoatem pe o farfurie si cladim castelul! J La baza avem muschiuletul de vita, apoi baconul, peste ele o felie sanatoasa de rosie, peste care punem cupola, adica ciupercuta si acoperim de ploaie cu felia de cascaval. Infingem o scobitoare ca sa le prindem pe toate si sa nu patim ca Manole si le introducem la cuptor pentru cateva minutele ca sa se topeasca cascavalul. In uleiul ramas de la prajit, adaugam sare si piper, coniacul si vinul, lasam sa dea  cateva clocote adaugam 10 gr de unt si apoi ingrosam cu amidonul. Cartofii natur ii punem un pic la calit in unt topit, condimentam si presaram busuioc proaspat.

Scoatem “castelutele” de la cuptor si le asezam pe o farfurie. Turnam peste ele sosul din tigaie si langa asezam cartofii aromati. Ce festin!

Cotlet de porc cu piersici


Ingrediente: 1 compot de piersici
                    700 gr cotlet feliat cu os
                    10 gr unt
                    zeama de la o jumatate de lamaie
                    orez fiert pentru garnitura
                    sare, piper
                    50 ml vin alb

Marinam cotletele in zeama de lamaie vinul si condimentele pentru 20 de minute, apoi le prajim in ulei pana se rumenesc bine. Orezul pentru garnitura il punem la fiert in apa cu sare. Pentru sos punem zeama de la compot pe foc, adaugam sare, piper si vinul, lasam sa fiarba un pic, apoi adaugam feliile de piersici si untul.

Pe un platou asezam cotletele prajite, in mijloc adaugam orezul si stopim din abundenta cu sosul de piersici.

Salata rustica italiana


Ingrediente: 3 rosii
                    3 felii de paine pentru crutoane
                    30 ml ulei de masline
                    1 catel de usturoi mare feliat
                    1 ceapa micuta feliata
                    30 ml otet balsamic
                    sare si piper

Ceapa si usturoiul feliate le punem in uleiul de masline amestecat cu otetul balsamic, sarea si piperul. Adaugam rosiile feliate si crutoanele racite. Amestecam bine si servim. Este o salata simpla rapida si satioasa. Merita incercata.

Tort cu martipan si pere in vin


Ingrediente: sosul de pere: 750 ml vin rosu sec
                                           180g zahar
                                            scortisoara
                                           4 pere verzi cu pulpa ferma
                       aluatul: 200g faina
                                   180g zahar
                                   120 g unt la temperatura camerei
                                   200 gr martipan (eu am gasit martipan invelit in ciocolata)
                                   1/2 plic praf de copt
                                   3 oua mari

Perele le taiem in doua cu grija in asa fel incat sa taiem si coditele in doua – daca reusim J. Casuta samburilor o scoatem cu ajutorul lingurii pariziene sau cutitul, apoi se curata de coaja. Punem vinul la fiert cu condimente, adaugam jumatatile de pere si le lasam sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori. Le lasam in vin cel putin 5 ore, intorcandu-le din cand in cand, altfel capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.

Pentru aluat batem spuma untul cu zaharul, adaugam pe rand ouale, apoi faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele. Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur. Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt sau ulei. Perele le lasam la scurs pe prosoape de hartie. Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare si peste ele turnam aluatul in tava si imbracam coditele in folie de aluminiu. Dam tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.

Croissant cu nuca


Ingrediente: 1,200 kg faina alba
                    250 g zahar
                    1 ou
                    2 galbenusuri
                    20 g drojdie proaspata
                    1 plic zahar vanilat
                    coaja rasa de la o lamaie
                    700 ml lapte caldut
                    50 g untura (unt)
                    300 g nuca macinata
                   100 g zahar
                   esenta de rom
                   sare
                   1 ou pentru uns

Punem intr-un bol drojdia sfaramata cu o lingurita de zahar si 70 ml lapte caldut si o lasam sa creasca.
Intr-un vas mai mare in care vom framanta aluatul punem faina, zaharul, ouale,1/2 din coaja de lamaie, zaharul vanilat si treptat laptele caldut si untura sau untul topite. Framantam bine de tot 20-30 de minute pina se fac bule de aer in aluat. Lasam sa dospeasca la cald, acoperit cam 30 de minute pina isi dubleaza volumul.
Intr-un alt bol amestecam nuca macinata cu zaharul, esenta de rom si restul de coaja de lamaie.
Rupem din aluat bilute de marimea unui ou si le aliniem pe masa.         
Luam pe rand cate o bila, o intindem cu sucitorul si presaram pe ea nuca amestecata cu zahar. Rulam croissantele cu nuca si le asezam in tava captusita cu hartie de copt. Dupa ce tava este plina cu cornuri le ungem cu oul batut si le dam la cuptorul dinainte incalzit la 140 de grade C  si le lasam sa se coaca pina se rumenesc deasupra, aproximativ 50 minute ( depinde de fiecare cuptor).
Le scoatem din cuptor cand sunt gata si le lasam sa se raceasca in tava, apoi le desprindem unul de altul si le punem pe farfurie.

Banana split



Ingrediente: 1 banana medie decojita si despicata pe lungime sau taiata rondele
                    1 cupa inghetata vanilie
                    1 cupa inghetata ciocolata
                    1 cupa inghetata capsune
                    2 linguri de ananas taiat cubulete – optional, sau orice alt fruct
                    3 linguri de frisca
                    1 lingurita migdale macinate
                    1 lingurita ciocolata topita

Banana split este o clasica combinatie de inghetata cu banane si frisca, foarte racoritor si usor de preparat. Asezam banana taiata dupa preferinta pe platoul/bolul in care vom servi desertul. Adaugam ananasul, iar peste acesta punem cele 3 cupe de inghetata. Aranjam frisca peste inghetata, apoi migdalele macinate, ciocolata topita si optional cirese confiate in varful cupelor de banana split.

Gomboti de post cu gem de prune


Ingrediente: 500 g cartofi
                    100 g faina
                    2 linguri de ulei
                    2 linguri de zahar
                    zahar vanilat
                    pesmet
                    zahar
                    ulei
                    un praf de sare
                    gem de prune

Spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja. Ii pasam cu furculita cat sunt calzi, adaugam un praf de sare, zaharul, uleiul, faina, zaharul vanilat si omogenizam compozitia. Lasam compozitia se se raceasca. Ne ungem mana cu ulei si formam bilute, pe care le turtim, iar in mijlocul lor vom pune gem, dupa care modelam inapoi biluta. Procedam la fel pana terminam compozitia.
Intre timp punem pe foc o oala cu apa. Cand a inceput sa fiarba, dam focul incet si punem galustele in ea, sunt gata cand se ridica la suprafata.
Intr-o tigaie punem 2-3 linguri de ulei, il lasam sa se incinga, apoi vom pune pesmetul si-l calim usor, stingem focul si adaugam zahar dupa gust si amestecam usor. Galustele fierte le scoatem cu o paleta si le dam prin pesmetul prajit.

Ardei pentru umplut, conservati in bulion


Ingrediente: 3 kg ardei grasi
                    2 kg rosii
                    conservant
                    sare

Curatam ardeii de cotor si seminte, ii spalam bine si ii oparim in apa clocotita si putin sarata. Ii scoatem cu spumiera si ii acoperim. Din rosii pregatim bulionul, pe care il vom amesteca cu apa in care au fiert ardeii si il mai tinam 5 minute pe foc. Punem ardeii indesati bine in borcane si ii acoperim cu bulionul caldut. Adaugam conservant, inchidem borcanele si le sterilizam 20 de minute.

Salata pentru iarna


Ingrediente: ½ kg castraveti
                   ½ kg gogonele
                   ½ kg morcovi
                   ½  kg varza rosie
                   ½  kg conopida
                   ½  kg telina
                   90 gr sare
                  400 ml otet
                  400 gr zahar

Razuim toate legumele pe razatoarea mare si le lasam 24 de ore la macerat cu condimentele de mai sus. Le punem apoi in borcane pe care le inchidem bine si le pastram in camara.

Sos pentru fripturi


Ingrediente: 6 kg rosii
                    200 gr zahar
                    1 lg piper
                    3 lg boia de ardei
                    2 lg mustar
                    ½  lg enibahar
                    1 ceasca otet din vin
                    1 lg sare

Din rosii facem un bulion la care vom adauga condimentele de mai sus si il vom lasa la fiert inca 30 de minute amestecand continu. Turnam sosul in sticle si le punem la fiert in bain marie pentru inca 30 de minute.

Rosii intregi pentru salata


Ingrediente: rosii coapte
                   foi de vita
                   sare neiodata

Spalam rosiile si foile de vita bine. Fiecare rosie o impaturam in foi de vita si le punem in borcane. Dupa fiecare rand de rosii punem 2 lg de sare. Cand am umplut borcanul il inchidem bine. Inainte de intrebuintare tinem rosiile o jumatate de ora in apa rece.

Bame in suc de rosii


Ingrediente: 50 bame mici – pentru 1 borcan de  720 ml
                    1 litru apa
                    1 lg sare
                    1 foaie de dafin
                    piper boabe
                    suc de rosii

Curatam bamele de codite, le spalam si le oparim in apa cu sare. Le scoatem si le limpezim in apa cu putin otet. Asezam bamele in borcan si turnam peste ele sucul de rosii, piperul boabe, foaia de dafin si inchidem bine borcanul. Le sterilizam 2 zile in bain marie, le vom tine cate 30 de minute din momentul in care a inceput apa sa fiarba.

Zacusca cu usturoi


Ingrediente: 5 kg vinete
                    5 kg gogosari
                    ¾ cana zahar
                    1 pahar otet
                   400 ml ulei
                   sare, piper
                   6 capatani usturoi

Coacem vinetele si le lasam la scurs. Le curatam de coaja si seminte si le dam prin masina de tocat impreuna cu usturoiul si gogosarii. Amestecam toate ingredientele dupa care le punem in borcane si le fierbem la bain marie timp de 45 de minute.

Fasole verde pentru iarna


Ingrediente: 6 kg fasole verde
                    250 gr zahar
                    1/2 kg sare

Curatam fasolea si o rupem bucati. O indesam in borcane si turnam peste ea amestecul de zahar sare si apa. Inchidem borcanele, cand vom folosi fasolea o vom pune in apa rece  la desarat.

Zacusca de gogosari cu morcovi


Ingrediente: 1.5 kg morcovi
                    50 gogosari copti si decojiti
                    ½ kg ceapa
                    2 kg rosii
                    200 ml ulei
                   sare, piper boabe, 2 foi de dafin

Radem morcovul si il calim in ulei incins odata cu ceapa tocata, adaugam gogosarii dati prin masina, rosiile decojite taiate felii, sare, piper si foile de dafin. Fierbem pana scad si se ingroasa bine, apoi le punem in borcane.

Condiment universal


Ingrediente: 2 kg morcovi
                    1 kg radacina petrunjel
                    1 kg gogosari      
                    ½ kg ceapa
                    ¼ kg telina
                    1 legatura de frunze de patrunjel
                    1 legatura de frunze de telina
                    800 gr sare neiodata

Dam legumele prin masina de tocat, adaugam legaturile de frunze tocate marunt si sarea. Amestecam bine si le punem in borcane.

Suc de rosii


Ingrediente: 30 kg rosii coapte bine
                    sare dupa gust
                   1 buchetel de frunze de telina si cimbru
                    conservant

Spalam rosiile si le dam prin masina de tocat. Sucul obtinut il punem la fiert, amestecand din cand in cand. Spre sfarsit cand ni se pare destul de gros adaugam sare dupa gust si buchetelul de ierburi pe care il vom scoate la sfarsit. Acum este momentul sa adaugam conservantul. Dupa ce s-a racit, il punem in sticle si le inchidem bine.

Sos pentru mancaruri


Ingrediente: 11 kg rosii
                    1 litru ulei
                    1 kg morcovi razuit mare
                    1 kg ardei taiat cubulete
                    conservant

Calim morcovul in ulei, adaugam ardeiul gras, sarea, sucul de rosii din rosiile date prin masina de tocat si fierte, si apoi la sfarsit dupa ce s-au legat toate, conservantul. Dupa ce s-a racit il punem in sticle.

Ardei umpluti cu varza rosie


Ingrediente: 1 varza mare rosie
                    1 varza alba
                    2 morcovi
                    10 ardei mari carnosi
                    1 legatura frunza de telina

Tocam varza si telina, iar morcovii ii dam prin razatoare. Amestecam cu sare si le lasam 2 ore. Intre timp curatam ardeii de cotor si samburi, dupa care ii umplem cu amestecul de varza. Pentru saramura avem nevoie de 3 parti apa + 1 parte otet + plus la fiecare parte de lichid o lingura de sare neiodata. Asezam ardeii in borcane, turnam saramura si inchidem borcanele.

Foi de vita-de-vie conservate pentru sarmalute


Ingrediente: foi de vita
                    1 litru apa
                    sare

Spala foile de vita sub jet de apa una cate una si le rupem coditele. Punem apa la clocotit si bagam pe rand foile la oparit. Scoatem foile si le lasam la scurs, dupa care facem 5 pachetele din cate 12 foi pe care le rulam si le punem intr-un borcan de 720 ml. Peste ele turnam apa calduta cu cate un praf de sare, inchidem borcanul si sterilizam.

Prune murate


Ingrediente: 3 kg prune tari
                    1 litru apa
                    400 gr zahar
                    400 ml otet
                    scortisoara

Punem la fiert apa cu zaharul si otetul. Adaugam scortisoara si lasam la racit. Prunele le spalam, si le punem in borcane, peste care adaugam saramura. Inchidem borcanele dupa care le sterilizam 20 de minute. A doua zi le vom mai fierbe 20 de minute.

Castraveciori in saramura


Ingrediente: 5 kg castraveciori
                    10 ardei iuti
                    hrean
                    1 l apa + 1 lg mare de sare neiodata
                    marar

Spalam bine castraveciorii si ii punem in borcan impreuna cu hreanul curatat si feliat, ardeii iuti si mararul. Peste ele adaugam saramura din apa fiarta cu sare si inchidem borcanul.

Compot de prune cu pepene galben


Ingrediente: 400 gr prune
                    400 gr pepene galben
                    350 gr suc de mere sau apa
                    2 lg rom
                    4 lg zahar

Pepenele in curatam de coaja si seminte si il taiem cubulete, iar prunele le taiem in 2 si indepartam samburele. Amestecam sucul de mere cu zahar si rom si il turnam peste fructe in borcane. Punem apoi borcanele la fiert in bain-marie pentru 2 ore si le pastram pentru iarna.

Sirop de mere


Ingrediente: 1 litru apa
                    1 kg mere cu coaja
                    scortisoara

Punem merele taiate in sferturi la fiert. Cand sunt suficient de moi, se strecoara printr-o sita deasa, apasand bine. Punem din nou sucul la fiert pana capata o consistenta siropoasa, dupa care il turnam in sticle inchise ermetic.

 

Dulceata de fasole pastai pentru ornarea deserturilor


Ingrediente: ½ kg pastai de fasole verde cruda
                    1 kg zahar
                    1 lamaie
                    vanilie

Curatam pastaile, le desfacem in 2 de-a lungul si le fierbem in 5-6 ape cate 3 minute. Apa trebuie sa fie mereu pregatita. Dupa ultima tura, le punem in apa rece, dupa care le scoatem pe un servet sa se usuce. Pentru sirop amestecam zaharul cu apa. Cand zaharul este topit, adaugam pastaile, lamaia taiata felii subtiri si vanilia. Lasam la fiert pana se leaga un pic, dupa care o lasam la racit si o punem in borcane.

Dulceata de castraveti

Ingrediente: 1.2 kg castraveti mici si cruzi
                    1 kg zahar
                    1 lamaie
                    putina sare

Spalam castravetii si ii curatam de coaja. Ii taiem in 4 le lungime, le indepartam semintele si ii taiem in bucati de 1 cm. Introducem castravetii in apa clocotita usor sarata si ii fierbem 10 minutte pana devin sticlosi. Ii scoatem si ii lasam la scurs. Punem zaharul intr-o cratita, adaugam apa = 3/4 pahar, adaugam zeama si coaja de lamaie si fierbem totul pana obtinem un sirop gros. Adaugam castravetii in sirop si ii fierbem 10 minute. Punem apoi dulceata fierbinte in borcane si le inchidem.

Dulceata de pepene verde


Ingrediente: 1 kg zahar
                    vanilie
                    ½ lamaie
                    2 kg coaja alba de pepene verde taiata cuburi mici

Fierbem cubuletele de coaja alba in apa pana se inmoaie. Le scoatem si le lasam la scurs. Facem un sirop din apa si zahar in care vom pune coaja de pepene la foc iute. Cand e aproape legata, adaugam vanilia si zeama de lamaie. Adunam spuma, o lasam la racit si o punem in borcane.

Dulceata de prune cu alune


Ingrediente: 1.2 kg prune
                    1 kg zahar
                    2 pahare apa
                    ½ lamaie
                    200 – 300 gr alune nesarate

Oparim prunele ca sa le curatam de pielita si le scoatem samburii. Acum vom introduce alunele in locul samburilor. Le vom pune la fiert la foc mic in apa cu zahar. Le vom lasa pana se va lega siropul. Inainte sa le luam de pe foc, adaugam zeama de lamaie.

joi, 24 ianuarie 2013

Dulceata de prune bistrite


Ingrediente: 1 kg prune curatate de coaja si samburi
                    1 lamaie
                    20 nuci proaspete curatate
                    ½ litri apa
                    1 kg zahar

Oparim prunele in apa clocotita pentru a putea se le decojim. Din apa si zahar facem un sirop in care adaugam zeama de lamaie si prunele. In locul samburelui punem ¼ miez de nuca. Lasam prunele la fiert in sirop, la foc potrivit, avand grija sa luam spuma. Cand este gata, il lasam la racit, apoi il punem in borcane.

Dulceata de piersici rosii


Ingrediente: 2 kg piersici
                    1 kg zahar
                    3 pahare apa
                    ½ lamaie

Spalam piersicile, le curatam de coaja si sambure si le feliem. Punem zaharul si apa pe foc, dupa  cateva clocote, introducem piersicile, le luam de pe foc si dupa 20 de minute, le punem la fiert amestecand continu. Cand s-a intarit bine il turnam in borcane.

Dulceata de nuci putrede


Ingrediente: 100 nuci verzi
                    1.5 kg zahar
                    3 pahare apa
                    1 lamaie
                    vanilie

Intepem de vreo 3 ori nucile cu un ac mai gros si le punem pentru 9 zile intr-un borcan cu apa rece, pana se macereaza coaja verde. Din 2 in 2 zile va trebui sa schimbam apa. Dupa cele 9 zile, vom curata nucile de coaja verde si le vom pune pe foc intr-un sirop preparat din 500 gr zahar si 500 ml apa. Le tinem in acest sirop pana se inmoaie bine. Cu restul zaharului si a apei, mai facem un sirop, cand zaharul este topit si siropul fierbe bine, adaugam vanilia si nucile bine scurse din primul sirop si lasam la fiert la foc tare. Cand sunt bine fierte, turnam dulceata in borcane.

Dulceata asortata


Ingrediente: 1 kg pere
                    1 kg mere
                    1 kg piersici
                    2 kg zahar
                    3 pahare apa
                    1 lamaie
                    scortisoara si cuisoare

Spalam fructele, le curatam de coaja si samburi si le taiem felii. Facem siropul din apa, zahar si scortisoara. Cand este bine legat, adaugam merele si perele, dupa 10 minute adaugam piersicile si cuisoarele macinate. Cand s-a legat bine adaugam zeama de lamaie si o punem in borcane.

Dulceata de pere busuioace


Ingrediente: 1 kg pere
                    1 kg zahar
                    vanilie
                    3 pahare de apa
                    ½ lamaie

Incepem cu siropul din apa si zahar. Cand este legat bine, adaugam perele taiate cuubulete, curatate de samburi si coaja. Adaugam vanilia si le lasam pe foc pana se leaga bine. La sfarsit adaugam zeama de la lamaie, o lasam la racit si o  punem apoi in borcane.

Compot de corcoduse


Ingrediente: 1 kg corcoduse
                    1 l apa
                    250 gr zahar
                    1 lg alcool 90`
                    vanilie

Spalam corcodusele si le asezam in borcane si turnam siropul fierbinte facut din apa, vanilie zi zahar, lasand-ul 2 degete gol. Adaugam alcoolul, inchidem borcanele si le punem la sterilizat pentru 30 de minute. Le lasam la racit in vasul in care au fiert si apoi le aranjam in camara.

Marmelada de corcoduse


Ingrediente: 1 kg corcoduse
                     250 gr zahar
                    scortisoara praf

Spalam corcodusele, le scoatem samburii si le tocam. Le punem intr-o cratita pe foc iute ca sa scada lichidul, adaugam zaharul si le lasam pe foc pana se leaga, amestecand mereu. Adaugam la sfarsit scortisoara si o turnam calda in borcane. Cand s-a racit bine, punem in fiecare borcan ½ lg de alcool de 90` si le inchidem bine.

Marmelada de prune


Ingrediente: 1.5 kg prune
                    400 gr zahar

   Spalam prunele, le scoatem samburii si le decojim. Le punem in cratita impreuna cu zaharul, si le lasam cateva ore pana isi lasa zeama apoi le punem la fiert pe foc moale pana se topeste zaharul, amestecand continu, apoi dam focul mai tare. Cand este destul de groasa, oprim focul si o punem in borcane. Dupa ce s-a racit, inchidem borcanele si le punem in camara.

 

Marmelada de macese


Ingrediente: 1 kg macese fierte
                    400 gr zahar

Taiem macesele in doua si le curatam de samburi si puf. Le oparim cu apa clocotita, apoi le spalam sub jet de apa rece. Le punem la fiert cu putina apa, pana cand se inmoaie bine. Le dam prin sita si le punem din nou la fiert cu zahar. Cand s-a ingrosat destul, o turnam fierbinte in borcane.

Gem de piersici


Ingrediente: 3 kg piersici
                    1 kg zahar
                    ½  lamaie

Curatam fructede de coaja si samburi si le taiem in sferturi. Intr-un vas, punem fructele cu zahar in straturi si cand s-a dizolvat zaharul le punem pe foc iute. Amestecam bine ca sa nu se prinda de fundul oalei. Dupa 30 de minute, gemul este gata si adaugam zeama de lamaie. Lasam la racit, apoi umplem borcanele.

Dulceata de gutui


Ingrediente: 1 kg gutui curatate de coaja si date prin razatoare
                    1 kg zahar
                    3 pahare apa
                    1 lamaie
                    vanilie

Oparim gutuile rase intr-un vas cu apa clocotita, le scoatem si le lasam la scurs. Din zahar si apa, preparam un sirop in care adaugam gutuile stoarse, amestecam bine si dam la foc mare. Spre sfarsit adaugam esenta de vanilie si zeama de lamaie. Lasam dulceata la racit, apoi o punem in borcane.

Dulceata de castane


Ingrediente: 1 kg castane mari
                    1 kg zahar
                    250 ml apa
                    vanilie

Castanele le inabusim intr-un vas cu putina apa, pe care il acoperim cu un servet si capac. Cand s-a muiat coaja, o inlaturam si le curatam si de pielita apoi le tocam. Din zahar si apa, preparam un sirop in care vom introduce piureul de castane si lasam la fiert la foc slab pana se leaga. Spre sfarsit adaugam vanilie ca sa capate o aroma placuta. O lasam in vas la racit, apoi o turnam in borcane.

Dulceata de pepene galben – 2


Ingrediente: 1 pepene galben mai mare copt bine
                    1 kg zahar
                    3 pahare de apa
                    ½  lamaie

Curatam de coaja si seminte pepenele, il taiem cuburi si il asezam intr-un tifon, cu ajutorul caruia il vom cufunda pentru 2 minute in apa clocotita. Il limpezim apoi in apa rece si il lasam la scurs. Punem apa cu zaharul intr-o oala pe foc mic, dupa ce se topeste zaharul dam focul mai tare si fierbem pana se leaga siropul.  Dupa ce s-a legat siropul, dam focul la mic, cand clocoteste mai putin adaugam pepenele si dupa 15 minute dam focul mai tare. Cand dulceata este aproape gata, adaugam zeama de lamaie. Dupa inca cateva clocote, o lasam la racit si o punem apoi in borcane.

Dulceata de afine – 2


Ingrediente: 1 kg afine
                     1 kg zahar gelifiant
                     1 lamaie

Spalam bine afinele si le scurgem. Adaugam zaharul gelifiant si lasam sa se odihneasca 4 ore, dupa care le fierbem timp de 4 minute, stropim cu zeama de lamaie si umplem borcanele.