duminică, 12 iunie 2011

Sos mustar

Ingrediente: 1 ceapa
                      50 ml votca/vin alb sec
                      150 ml smantana
                      1 lg mustar
                      sare, piper
                      3 lg ulei
Calim ceapa in ulei si stingem cu votca. Lasam sa se evapore alcoolul si adaugam  smantana. Dupa un minut adaugam mustarul, 100 ml apa, condimentam si lasam sa fiarba pana se ingroase.

Salata Diavola

Ingrediente: 1 chorizo (carnacior picant) feliat
                      1 felie cascaval cubulete
                      1 jumatate de gogosar bucatele
                      1 jumatate ardei iute bucatele
                      1 jumatate de salata verde
                      10 masline fara sambur
                      1 rosie feliata
                      1 mana de porumb din conserva
                      1 mana de crutoane
                      2 ciuperci feliate
                      sos tzatzichi
                      sare
Punem toate legumele intr-un bol, adaugam crutoanele si chorizo-ul, condimentam dupa gust si deasupra turnam coc tzatzichi.

Friptura de pulpa de porc condimentata, la tava

Ingrediente: 4 bucati pulpa de porc
                      3 lg ulei
                      200 ml vin alb
                      4 lg bulion
                      3 catei de usturoi
                      sare, piper.
Intr-o tava punem uleiul si pulpa de porc condimentata. Bagam tava la cuptor pentru 10 minute la foc iute, apoi o intoarcem si o mai lasam 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minute, adaugam 100 ml de vin si mai lasam tava la cuptor pentru 20 de minute. Adaugam apoi usturoiul feliat, bulionul si restul vinului, intoarcem friptura si mai lasam 15 minute la cuptor.
Servim cu garnitura de cartofi sau orez.

Suhaida

Si-o aminteste cineva? Banuiesc ca da! J
Ingrediente: 200 gr unt
                      100 gr zahar
                      3 lg cacao
                      4 lg cafea
                      glazura din comert, sau ciocolata topita
Cafeaua, zaharul si cacao se amesteca intr-una pe foc moderat pana fierbe usor. Cand se raceste amestecam crema cu untul spumat pana incepe sa se deschida la culoare. Topim ciocolata si punem o folie peste tava cu forma de briosa. Turnam apoi pe marginea formei ciocolata si nivelam, lasam la rece 20 minute, apoi turnam in forma crema si deapupra turnam un strat de ciocolata topita. Lasam suhaidele la rece pentru 3 ore, apoi le scoatem din forme cu grija.

Salam de biscuiti

Cine poate sa-i spuna „nu”? Unul din desertul preferat al copilariei noastre.
Ingrediente: 400 gr biscuiti
                      200 ml lapte
                      1 lg cacao
                      4 lg zahar
                      esenta de rom
                      nuca, stafide, nuca de cocos, visine
                      1 lg margarina
Sfaramam biscuitii cu mana in bucati mai mari si mai mici. Intr-o cratita pe foc punem laptele, zaharul, cacao si margarina. Cand s-a topit margarina, adaugam biscuitii si nuca sau stafidele sau visinele fara sambur, amestecam rapid, ca sa nu se inmoaie prea tare biscuitii si turnam compozitia pe o folie alimentara cu ajutorul careia vom aduce compozitia la forma dorita. Pe folie, inainte de a pune compozitia, mai putem adauga si nuca de cocos.

Lady’s fingers

Ingrediente: 150 gr unt
                      350 ml apa
                      2 cani faina
                      6 oua
                      1 praf de sare
Punem apa apa la fiert cu un praf de sare si cu unt. Cand da in clocot, adaugam toata faina odata si amestecam energic pana cand se dezlipeste aluatul de pe vas. Luam compozitia de pe foc si o lasam la racit. Cand s-a racit adaugam ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare.
Punem aluatul intr-un sprit si facem „degetelele” lungi de aproximativ 5 cm si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Le coacem la foc mare timp de 10 minute.

Salata de ciuperci cu pui

Ingrediente: 250 gr piept de pui fiert
                      4 castraveti murati
                      200 gr ciuperci din conserva
                      3 catei de usturoi
                      maioneza
                      1 lg smantana
                    sare, piper.
Feliem castravetii, puiul il taiem cubulete, usturoiul il presam, iar ciupercutele le maruntim. Punem toate ingredientele intr-un bol, condimentam dupa gust si le amestecam cu maioneza si smantana. Putem servi salata si cu crutoane.

Saratele cu chimen

Ingrediente: 500 gr faina
                      1 lg sare
                      1 lg zahar
                      250 ml apa
                      50 ml ulei
                      2 galbenusuri
                      5 lg branza sarata
                      15 gr drojdie
                       chimen
Amestecam drojdia cu lingura de zahar si se lasa pana se inmoaie, apoi le adaugam restul ingredientelor, mai putin galbenusul, chimenul si branza. Intindem aluatul, adaugam branza si framantam pana o incorporam, apoi lasam aluatul la dospit pentru 50 minute. Dupa ce a dospit intindem aluatul, presaram chimen, le ungem cu galbenus si le taiem la dimensiunea dorita.
Le punem intr-o tava tapetata si le introducem la cuptor pentru 20 de minute. 

Pui pe sticla/doza cu ierburi aromatice

Ingrediente: 1 pui grill
                      rozmarin crengute
                      cimbru crengute
                      2 foi de dafin
                      1 sticla/doza bere
                      turmeric ( o planta asiatica inrudita cu ghimbirul )
                      patrunjel verde
                      ulei
                      sare, piper, boia
Taiem doza de bere cu desfacatorul de conserve, la un capat cu grija ca sa nu invarsam berea. Golim doza pana la jumatate si adaugam crengutele de rozmarin, patrunjel, cimbru si foile de dafin. Puiul il ungem cu ulei si apoi il frecam bine cu condimente, sub piele punem mai mult rozmarin si cimbru. Luam o tava si o acoperim cu un strat de sare pentru ca sa nu se arda grasimea de la pui si apoi punem puiul in tava. Introducem tava la cuptor la 180 grade pentru 30 minute si apoi la 200 grade pentru 1 ora. Verificam puiul cu ajutorul furculitei, daca va curge sos transparent se poate scoate.

Pui cu mustar iute la cuptor

Ingrediente: 1 pui
                      3 lg mustar
                      2 morcovi
                      4 cartofi
                      lichior
                      ulei
                      sare, piper
Taiem legumele si le punem intr-o tava si turnam putin ulei. Separat acoperim puiul cu mustar si il asezam pe legume. Introducem apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 1 ora. In timpul coacerii, adaugam putin lichior. Cand carnea e facuta scoatem tava din cuptor.

Pui cu bere

Ingrediente: 4 pulpe pui
                      0.5 l bere neagra
                      stafide
                      sare, piper
Pulpele de pui se curata, se condimenteaza, se pun intr-o tava, adaugam stafidele si se acopera totul cu bere si le bagam la cuptor. Din cand in cand, mai stropim puiul cu sos. Cand carnea e facuta si sosul a scazut scoatem tava de la cuptor.

Rulada de pui cu ciuperci si kaizer

Ingrediente: 2 bucati piept pui dezosat
                      8 felii kaizer
                      10 ciuperci feliate subtire
                      3 catei de usturoi pisati
                      sare, piper
Taiem pieptul de pui in felii mai subtiri pe orizontala. Pe o folie de aluminiu, intindem feliile de kaizer una langa alta, peste adaugam puiul, condimentele, ciupercile si usturoiul pisat. Rulam cu grija si rasucim capetele. Le punem in cuptorul preincalzit pentru 40 minute, apoi taiem folia de aluminiu si mai tinem la cuptor pana se prajeste kaizerul.

Tarta sarata cu ardei si kaizer

Ingrediente: aluat frantuzesc
                      kaizer
                      ardei
                      ceapa
                      2 oua
                      200 ml smantana
                      branza
Prajim kaizerul cu ceapa si ardeiul, branza o taiem cubulete iar ouale le amestecam cu smantana. Punem aluatul in tava si apoi la cuptor pentru 10 minute la 200 grade, apoi il scoatem si adaugam amestecul de kaizer, cel de oua si branza. Punem iar tava la cuptor pentru 30 de minute pana se face oul.

Piersicute

Ingrediente: 3 oua intregi
                      1 cana ulei
                      1 cana zahar
                      1 lg bicarbonat
                      faina cat cuprinde
                      gem de piersici/caise
                      unt
                      zahar pudra
Galbenusurile le frecam cu zaharul, amestecam albusul si uleiul, amestecam bine, apoi adaugam bicarbonatul stins cu otet si faina, amestecam pana devine o pasta groasa.
Ungem tava cu ulei si punem mingiutele de aluat la copt in cuptorul preincalzit. Dupa ce s-au racit luam cate doua jumatati de piersicuta si le umplem cu gemul frecat bine cu unt. Le pudram cu zahar pudra.

Napolitane cu nuci

Ingrediente: 1 margarina
                      1 cana nuci maruntite
                      3 oua
                      2,5 cani zahar
                      2 foi napolitane
Amestecam la foc mic margarina cu ouale si o cana de zahar. Cand incepe sa fiarba, amestecam incontinu. Restul de zahar il punem la caramelizat, amestecand incontinuu. Adaugam compozitia cu margarina peste zaharul caramelizat, amestecand foarte repede si adaugam nucile, avand grija la zaharul care stropeste.
Crema rezultata o punem pe napolitana, punem deasupra cealalta foaie, apasam si o dam la rece.

Prajitura in cana

Ingrediente: 3 lg faina
                      1 lg cacao
                      2 lg zahar
                      1 plic zahar vanilat
                      2 lg ulei
                      2.5 lg lapte
                      1 ou
                      ¼ lg praf de copt
                      scortisoara
                      1 vf de cutit de sare
Intr-un bol amestecam faina, cacao, zaharul, zaharul vanilat, scortisoara si praful de copt. Adaugam oul, laptele, uleiul si amestecam bine. Turnam compozitia intr-o cana si o introducem la cuptorul cu microunde pentru 3 minute la minim 500W.

Biscuiti de turta dulce

Ingrediente: 135 gr zahar brun
                      1 ou
                      227 gr unt moale
                    375 gr faina
                    ½ lg cuisoare praf
                    1 vf cutit de sare
                    ½ lg scortisoara praf
                    ½ lg ghimbir praf
Amestecam untul, zaharul, si oul pana devine pufos. Adaugam faina si restul de ingrediente si omogenizam si amestecam pana aluatul e moale. Intindem o foaie din aluat, taiem biscuitii in forma dorita si ii punem intr-o tava neunsa, la cuptor pentru 8-10 minute pana devin maronii pe margine.
Putem sa-i decoram cu ciocolata topita, bombonele, nuci, zahar pudra, etc.

Biscuiti spritati

Ingrediente: 300 gr zahar
                      3 oua
                      300 gr untura
                      200 gr margarina
                      1 pahar lapte
                      ½ plic praf de copt
                     coaja de lamaie
                     1 vf de cutit de sare
                     2 plicuri zahar vanilat
                    faina cat cuprinde
Ouale se freaca spuma cu margarina, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Adaugam untura si faina, framantam bine si lasam apoi aluatul la rece pentru 20 minute. Dupa ce am scos aluatul din frigider, ii pregatim forma dorita si il dam prin masina. Asezam biscuitii intr-o tava tapetata la distanta de 1 cm unul de celalalt si ii dam la cuptor la foc potricit pana se rumenesc. 

Crema pentru tarta

Ingrediente: 1 pudinca de vanilie sau 1 plic de crema pentru tarta Dr. Oetker
                      400 ml lapte
                      4 lg de zahar
                      fructe
                      1 plic de gelatina transparenta Dr. Oetker
Pregatim pudinca/crema conform instructiunilor de pe ambalaj si o intindem pe blat. Deasupra asezam fructele preferate feliate, peste care turnam plicul de gelatina diluata.

Blat pentru tarta -2-

Ingrediente: 130 gr unt
                      130 gr faina
                      125 ml apa
                      1 vf de cutit de sare
Untul se amesteca cu faina si sarea si adaugam incet apa rece. Framantam putin si formam o bila de aluat si o dam la rece pentru 3 ore. Dupa aceea scoatem aluatul, il intindem in forma, il acoperim cu folie si il mai dam 30 de minute la rece. O scoatem de la frigider, o intepam cu furculita si asezam deasupra o hartie de copt. O tinem la cuptor pana se rumeneste.

Blat pentru tarta

Ingrediente: 3 oua
                      125 gr zahar
                       1 lg praf de copt
                       125 gr margarina
Amestecam ouale cu zaharul, faina, praful de copt si margarina cu mixerul timp de 5 minute, apoi turnam totul in tava si coacem timp de 30 de minute.

Gauffre

Ingrediente: 100 gr unt
                      50 gr zahar
                      1 plic zahar vanilat
                      3 oua
                      300 ml lapte
                      1 praf de copt
                      300 gr faina
Batem ouale cu zahar, adaugam untul topit, zaharul vanilat, apoi faina amestecata cu praful de copt si alternam cu lapte. Vom obtine un aluat vascos care se coace in aparatul de wafe.
Gauffre-ul il vom servi cu diferite creme si deasupra cu frisca, sau sirop de artar si zahar pudra.

Profiterol

Ingrediente: -gogosile: 200 gr unt
                                       2 cani faina
                                       500 ml apa
                                       1 lg mica sare
                                       6 oua
                     -crema: 2 plicuri Creme Ole ciocolata/vanilie
                                   300 ml lapte
                                   500 gr frisca lichida
                                   inghetata
                     -glazura: 1 plic de glazura Dr. Oetker
Punem apa la fiert cu sarea si untul, cand s-a topit untul, adaugam toata faina si amestecam cu un tel. Lasam sa se raceasca apoi adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Luam o tava tapetata cu hartie de copt, spritam compozitia in ea si le dam la cuptor pentru 15 minute la foc iute si inca 10 minute la foc moderat. Dupa ce se racesc, le taiem capacelele si loe umplem cu crema. Pentru crema mixam 1 plic de crema cu 150 ml lapte rece si 250 ml frisca. Glazura o pregatim conform instructiunilor de pe ambalaj si o turnam peste gogoselele umplute.
Pentru servire asezam intr-un bol 3 profiteroluri cu cateva globuri de inghetata, frisca si topping deasupra.

Ardei umpluti cu ciuperci

Ingrediente: 8 ardei grasi
                      1 cutie de ciuperci
                      5 rosii
                      500 gr orez
                      2 cepe
                      4 lg ulei
                      sare, piper
Ceapa tocata marunt o calim in ulei, adaugam orezul, ciupercile stingem cu apa si lasam la fiert. La sfarsit adaugam rosiile taiate marunt. Lasam la racit, adaugam verdeata si condimentam. Ardeii ii curatam bine, ii golim de seminte si ii umplem cu orezul pregatit. Dupa ce i-am umplut, ii ungem cu ulei si ii asezam in tava, printre ei adaugam felii de rosii si ii dam la cuptor. Inainte cu zece minute de a fi scosi din cuptor, putem prepara un sos de rosii/marinata care se toarna peste ardei.

Chiftelute de peste marinate cu ciuperci si tomate

Ingrediente: 1.5 kg file peste oceanic
                      200 gr ceapa
                      125 gr ulei
                      3 oua
                      2 legaturi verdeata
                      600 gr ciuperci
                      100 gr morcovi
                      100 gr telina
                      100 gr faina
                      50 gr unt
                      100 ml vin
                      30 gr bulion tomate
                      200 gr paine
                      sare, piper
Fileul de peste se trece de doua ori prin masina de tocat impreuna cu painea inmuiata in lapte si stoarsa bine. Adaugam jumatatea din cantitatea de ceapa tocata marunt si calita in ulei, o legatura de verdeata tocata, ouale, piperul si sarea si amestecam bine. Formam chiftelutele le trecem prin faina si le prajim in ulei. In uleiul ramas se caleste zarzavatul dat pe razatoare si restul de 100 gr ceapa tocata. Se adauga faina ramasa, il stingem cu bulionul subtiat cu apa fierbinte si se lasa la fiert 30 de minute, apoi se paseaza printr-o sita. Ciupercile feliate le calim si le stingem cu un polonic de sos, apoi le turnam peste restul de sos. Chiftelutele le punem in sos, adaugam vinul si le fierbem impreuna pentru 15 minute. La sfarsit potrivim de sare si adaugam restul de verdeata. Servim chiftelutele cu piure de cartofi.

Sos dulce cu fructe de padure

Ingrediente: 1 pachet congelat de fructe de padure
                      coaja de lamaie
                      4 lg iaurt
                      menta tocata marunt
                      zahar dupa gust
Fructele se pun impreuna cu zaharul intr-o craticioara, le dam la foc potrivit pana se dezgheata iar zaharul se topeste. Le mai tinem u  pic si apoi zdrobim fructele cu lingura. Le luam de pe foc, adaugam coaja de lamaie si mixam pana obtinem un piure. Adaugam iaurtul si frunzele de menta si mai mixam un pic. Servim sosul cu clatite sau inghetata.

Aperitiv de ardei cu branza de capra

Ingrediente: 250 gr branza de capra
                      3-6 ardei mici
                      150 gr unt
                      2 galbenusuri fierte
                      marar verde tocat
                      ½ lg mica de boia
Curatam ardeii. Untul il frecam spuma cu branza si impartim compozitia in trei. O parte o amestecam cu boia, a doua parte cu galbenusul pe care il pasam in prealabil iar restul  cu mararul tocat. Umplem ardeii fiecare cu alta compozitie si ii punem la frigider pentru cateva ore.

Clatite de post

Ingrediente: 100 gr faina
                      100 ml apa minerala
                      50 ml ulei
                      25 gr zahar
                      1 vf de cutit de sare
Intr-un vas punem faina si adaugam treptat apa. Incorporam uleiul, zaharul si sarea. Punem tigaia pe foc, si incepem sa le coacem pe ambele parti. Lipsa oului le face mai fragile de aceea vom turna mai multa compozitie in tigaie.        
Le putem umple cu dulceturi, spanac, urzici, etc.

Biscuiti cu alune

Ingrediente: 10 cesti faina
                      1 pachet margarina
                      2 lg zahar pudra
                      50 gr alune zdrobite
Margarina o topim in baie de aburi si o amestecam cu faina si zaharul. Adaugam alunele si  facem aluatul. Se iau bucatele mici, se modeleaza cu mana forma dorita si se dau la cuptor pentru 30 de minute la 150 grade intr-o tava tapetata. Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar.

Inghetata de mere

Ingrediente: 4 mere
                      zahar dupa gust
                      100 ml frisca vegetala lichida
Merele spalate se pun la fiert in coaja. Cand s-au inmuiat se scurg de zeama si se mixeaza pana devine un piure. Adaugam zaharul, amestecam si apoi adaugam frisca batuta. Punem compozitia in forme la congelator si peste 4 ore o scoatem ca s-o mai amestecam, mai repetam odata procedeul si apoi o putem servii cu diferite toppinguri.

Negresa de post

Ingrediente: 1 cana zahar
                      1,5 cana apa
                      1 cana ulei
                      3 cani faina
                      3 lg cacao
                      esenta de rom
                      1 lg bicarbonat stins cu suc de lamaie
Intr-un vas topim zaharul in apa, adaugam apoi uleiul, faina amestecata cu cacao, apoi bicarbonatul stins si esenta de rom. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o bagam la cuptor cel putin 40 de minute la 175 de grade.

Orez cu ciuperci

Ingrediente: 200 gr orez cu bob lung fiert
                      400 gr ciuperci champignon
                      1 lg mica seminte de chimen
                      1 ceapa mica
                      2 catei de usturoi
                      2 lg marar
                      1 lg boia iute
                      2 lg ulei
                      sare, piper
Punem semintele de chimen la prajit in ulei, la foc mic timp de 30 de secunde, adaugam ceapa tocata marunt si o calim 3 minute, punem si usturoiul, ciupercile feliate si condimentam cu boia, sare si piper. Cand ciupercile s-au rumenit, adaugam mararul si verificam asezonarea.
Servim ciupercile alaturi de orez fiert.

Cartofi cu boia si chimen

Ingrediente: 6 cartofi
                      ulei
                      boia, chimen
                      1 lg suc de lamaie
                      2 catei de usturoi
                      patrunjel verde
                      sare, piper
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii condimentam bine cu 1 lg mica boia, 1 lg mica chimen, ulei, sare, piper. Tapetam o tava cu hartie de copt, turnam cartofii in ea si ii bagam la cuptor la foc mediu. Cand s-au rumenit pe o parte trebuie sa ii intoarcem. Intr-un vas amestecam sucul de lamaie, patrunjelul, usturoiul ras, sare si piper, cu acest sos vom amesteca cartofii dupa ce ii scoatem din cuptor.

Ghiveci de legume

Ingrediente: 3 cepe
                      4 morcovi
                      6 cartofi
                      150 gr mazare
                      150 gr fasole verde
                      1 ardei gras
                      suc de rosii
                      ulei
                      patrunjel
                      sare, piper
Tocam ceapa marunt si o punem la calit in ulei. Dupa ce s-a inmuiat adaugam si restul legumelor taiate cubulete/felii, stingem totul cu apa, condimentam si introducem ghiveciul la cuptor. Cand s-au facut legumele punem sucul de rosii si mai lasam 10 minute la cuptor. Il scoatem si presaram deasupra patrunjel verde tocat.

Supa crema de sfecla rosie

Ingrediente: 1 sfecla rosie
                      1 telina radacina
                      1 ceapa
                      4 lg ulei
                      600 ml apa
                      zeama de lamaie
                      nucsoara
                      sare
Tocam ceapa marunt si o inabusim in 4 linguri de ulei si 4 linguri de apa. Adaugam telina si sfecla curatate si tocate marunt, le sotam un pic si stingem cu apa. Lasam sa fiarba 20-25 minute si condimentam. Dupa ce au fiert, pasam amestecul cu blenderul pana obtinem o consistenta cremoasa si adaugam zeama de lamaie dupa gust.
Servim supa crema cu o lingurita de smantana si crutoane.

Langosi

Foarte gustosi si populari. O reteta simpla care parca te invita s-o pui in practica!
Ingrediente: - aluatul: 500 gr faina
                                       25 gr drojdie
                                       350 ml apa calduta
                                       ulei
                                       sare
200 topping: finetti, gem, branza telemea, smantana, mujdei, zahar pudra, etc
Pentru maiaua amestecam 100 ml apa calduta cu drojdia si 1 lingura faina si o lasam sa creasca pentru 15 minute. Apoi o adaugam peste faina si restul de apa si framantam bine. Aluatul trebuie sa fie mai moale. Lasam la dospit o jumatate de ora si apoi formam 10 bile de aluat care le asezam pe o suprafata unsa cu ulei unde le vom intinde cu mana pentru a ajunge la forma dorita. Le prajim in baie de ulei incins, le scoatem pe un servetel absorbant si le servim cu topping-ul preferat.

Orez cu fructe

Un desert gustos, simplu si iar gustos, servit rece, bun pentru zilele calduroase de vara.
Ingrediente: 200 gr orez fiert
                      1 plic pudinca
                      5 lg zahar
                      600 ml lapte
                      1 banana
                      100 gr ananas
                      3 prune
                      1 piersica
Punem pudinca in laptele de pe foc, adaugam zaharul si amestecam, va iesi o pudinca mai lichida peste care vom adauga orezul fiert iar dupa ce s-a racit, fructele taiate in cubulete.

Cartofi frantuzesti

Ca sa nu salivati prea mult, ca si mine, am sa trec direct la reteta J
Ingrediente: 1 kg cartofi fierti in coaja
                      3 oua fierte
                      600 ml smantana
                      300 gr carnat afumat / bacon prajit
                      sare, piper, vegeta
Intr-o tava de yena unsa cu ulei intindem feliile de cartofi condimentati, ii acoperim cu felii subtiri de ou fiert si bucati de carnat prajit iar deasupra turnam un strat de smantana. Continuam pana la ultimul strat unde vom aseza felii de cartofi condimentate acoperite de smantana. Dam tava la cuptor pentru 20 minute, cand s-a rumenit o scoatem si o lasam la racit. Suplimentar, daca e nevoie mai putem adauga smantana la fiecare portie.

Salata de cartofi

Una din retetele noastre preferate, sigur nu dai gres cu ea!
Ingrediente: 1 kg cartofi fierti in coaja
                      1 ceapa rosie
                      maioneza cat cuprinde
                     2 lg otet
                     2 lg smantana
                     sare, piper, vegeta
Taiem cartofii cubulete si ii condimentam. Ceapa o tocam marunt si o lasam 10-15 minute in otet. Maioneza o facem dintr-un galbenus crud cu o lingura de mustar si ulei, dupa ce e gata o turnam in bol peste cartofi, adaugam smantana, ceapa cu otetul si le incorporam pe toate cu grija ca sa nu se zdrobeasca cartofii.

Salata orientala

Ingrediente: 4 cartofi fierti in coaja
                      100 gr masline
                      1 ardei rosu
                      1 ceapa mica rosie
                      2 castraveti murati
                      6 lg ulei
                      1 ou (daca nu e de post)
                      1 lg mustar
                      2 lg otet
                      sare, piper, vegeta
Taiem cartofii, castravetii, ceapa, ardeiul si oul cubulete si le punem alaturi de masline intr-un bol. Facem dressing-ul din lingurita de mustar amestecata cu uleiul, otetul si condimentele, apoi il adaugam peste legume. Lasam o ora la rece si apoi servim.

Mousaka de cartofi

Poate o sa spuneti ca nu e necesar sa stati atat in bucatarie pentru aceasta reteta cand gasiti amestecul acela la plic care o simplifica foarte mult, dar eu tin sa va spun ca n-o sa regretati daca renuntati la simplitate in favoarea gustului. Ramane la alegerea voastra!
Ingrediente: 7 cartofi fierti in coaja
                      500 gr carne tocata
                      200 gr sunculita
                      2 cepe mici
                      200 gr smantana
                      2 oua
                      200 gr cascaval feliat
                      sare, piper, vegeta
                      5 lg suc de rosii
Calim ceapa, adaugam carnea, si stingem cu 100 ml apa. Adaugam sucul de rosii, condimentam si lasam pe foc pana scade sosul. Ouale le batem cu smantana si condimentam, iar sunculita o prajim intr-o tigaie cu putin ulei.
Intr-o tava de yena, asamblam cartofii feliati si condimentati, urmeaza un strat de carne, unul de afumatura prajita si unul de smantana cu ou, continuam asa pana umplem tava. Ultimul strat, trebuie sa fie de cartofi feliati subtiri si condimentati, acoperiti de cascavalul feliat si smantana cu ou in strat subtire.
Dam tava la cuptor pana se rumeneste deasupra.

Paella de marisco

O reteta minunata pentru toti iubitorii de fructe de mare si nu numai.
Ingrediente: 350 gr cockteil de fructe de mare
                      1 ceapa
                      1 morcov
                      150 gr orez
                      8 catei de usturoi
                      ulei masline
                  ulei de susan
                  sofran
                  200 ml iaurt
                  sare, piper, vegeta
Ceapa si morcovul tocate plus patru catei de usturoi intregi se pun la calit in ulei de masline.  Adaugam fructele de mare si le lasam la prajit un pic. Adaugam orezul, amestecam un pic si stingem cu apa. Condimentam, adaugam sofranul, daca este nevoie mai adaugam apa, ea trebuie sa acopere totul si lasam la fiert avand grija sa nu amestecam pana nu este gata, asa ca ar fi bine sa folositi un vas de teflon. Intre timp facem sosul din patru catei de usturoi pisati, vegeta, cateva picaturi de ulei de susan, sare, piper, vegeta si iaurt.
Cand paella e gata o servim cu sosul de usturoi.

Briose cu cocos si ananas

Ingrediente: 270 gr faina
                      1 plic praf de copt
                      ½ lg mica sare
                       110 gr zahar
                       35 gr nuca cocos colorata
                       1 ou
                       60 ml ulei
                       80 ml lapte
                       1 esenta vanilie
                       225 gr ananas
                       30 gr nuci/migdale/fistic maruntite
Zdrobim ananasul in blender, amestecam ingredientele uscate, si dam drumul la cuptor. Ananasul zdrobit il amestecam in blender cu ingredientele lichide, apoi amestecam amandoua compozitiile, le punem in forme iar deasupra vom presara nucile maruntite. Dam la cuptor pentru 20 minute la foc mediu.

Briose cu banane

Ingrediente: 50 gr unt
                      1 praf de copt
                      2 banane
                      1 ou
                      100 gr ciocolata
                      200 gr faina
                      80 gr zahar
                      115 ml lapte
Punem intr-un bol faina, untul tinut la temperatura camerei, zaharul, praful de copt si framantam incet cu mana pana se leaga toate ingredientele. Intr-un alt bol amestecam oul, laptele, si le incorporam in aluat, apoi adaugam bananele taiate feliute subtiri si ciocolata. Compozitia lichida rezultata o punem in forme si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute.

Prajitura Valurile Dunarii

Ingrediente: - blat: 370 gr margarina
                                  7 oua
                                  250 gr zahar
                                  250 gr faina
                                  1 praf de copt
                                  2 lg nuca macinata
                                  2 lg cacao
                                  2 – 3 lg lapte
                      - umplutura: 1 borcan visine fara sambur
                      - crema: 2 pudinci vanilie
                                     700 ml lapte
                                     4 lg zahar
                                     250 gr margarina
                                     200 gr zahar pudra
                       - glazura: 200 gr ciocolata
                                        60 ml frisca
Amestecam margarina cu zaharul, inglobam ouale si omogenizam faina cu praful de copt. Impartim coca in doua. Prima bucata o amestecam cu nuca, iar cea de-a doua cu cacao si lapte. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, intindem aluatul cu nuca, apoi cel cu cacao si peste ele punem visinele stoarse bine de suc si dam tava la cuptor pentru o jumatate de ora.
Intre timp, pregatim crema din cele doua pudingi, zaharul si laptele si o lunem la racit. Margarina o spumam cu zaharul pudra si apoi o incorporam in pudinca. Pentru glazura topim ciocolata la abur si o amestecam cu frisca lichida. Dupa ce s-a racit blatul, intindem crema de pudinca peste el si deasupra cremei turnam glazura. O portionam si o tinem la rece.