marți, 29 ianuarie 2013

Cheescake marmorata


Ingrediente: -blatul: 300 g biscuiti digestivi zdrobiti
                                100 g unt topit
                                100 g ciocolata
                    -crema: 600 g crema de branza
                                 200 g smantana dulce
                                 200 g zahar
                                 3 oua
                                 1 lingura gem de afine/capsuni/zmeura/fructe de padure...
                                 200 g quark cu aroma de capsuni (se poate inlocui cu un iaurt cu fructe)
                                 1 lingura de gris sau 1 de faina ( optional)
                                 vanilie
                     -jeleu:  200 g zmeura/afine
                                 1 lingura zahar
                                 1/2 plic gelatina rosie
                                 5 linguri apa sau suc de fructe

Pentru blat topim untul impreuna cu ciocolata si le turnam fierbinti peste biscuitii zdrobiti, punem si ceva arome ( rom, vanilie) dupa preferinte. Daca nu se leaga compozitia punem o lingura, doua de apa pana se omogenizeaza. Cu lingura punem in forma detasabila, tasand si apasand pentru a forma blatul. Il lasam deoparte pana preparam crema.

Intr-un castron incapator punem crema de branza, smantana, zaharul, vanilia, grisul sau faina, amestecam bine pana se omogenizeaza, adaugam si cele trei oua si le incorporam in crema de branza. Rezulta o crema moale. Trei sferturi din crema turnam peste blatul de biscuiti, iar peste sfertul ramas in castron punem quarkul cu capsuni si lingura de gem de afine. Turnam crema rezultata in forma dupa fantezie si amestecam cu o scobitoare cele doua creme, pt a obtine modelul marmorat.

O bagam in cuptorul incins, la temperatura medie (160-180 grade) timp de 45 de minute, maxim o ora, chiar daca marginile sunt coapte si interiorul tremura usor daca miscam forma, vom stinge focul si o vom lasa in cuptor pana la racire, dupa care o dam la frigider pana a doua zi.

 Pentru jeleu fierbem zmeura 5 minute cu zaharul, o trecem prin sita pentru a inlatura samburii. Vom obtine un piure fin pe care il amestecam cu cateva linguri de apa si cu gelatina, dam un clocot si turnam repede fierbinte, inclinand usor dar fara a mai atinge cu lingura deoarece se intareste rapid, prajitura fiind rece.