miercuri, 12 octombrie 2011

Croissant frantuzesc

Ingrediente: -maiaua:  1 plic de drojdie uscata
                                       1/4 pahar apa calduta
                                       1 praf de sare 
                                       1 lingura de zahar - se lasa 5 minute pana face bule

                      -aluatul: 2 pahare de faina (1 pahar = 250 ml)
                                     1/2 pahar lapte caldut
                                     3 linguri de ulei
                                     1 lingura de zahar
                                     1 lingurita de sare
                                     125 gr unt

Omogenizam ingredientele pentru maiaua si lasam 5 minute pana face bule.
 Intr-un bol punem ingredientele pentru aluat, in afara de unt, cu faina cernuta, adaugam maiaua si incepem sa framantam pana devine omogen aluatul. Aluatul va iesi foarte moale asa ca framantarea se face prin trantire pe tabla . Trantim aluatul tinand de un capat, ridicam, trantim din nou, etc. Il lasam la dospit minim 90 de minute pana isi dubleaza volumul. Dupa ce  a dospit, il bagam la frigider pentru o ora.
Dupa o ora se ia 125 gr unt rece, il bagam intr-o folie alimentara si framantam usor cu podul palmei, ca sa devina maleabil dar sa ramana rece. Intindem aluatul intr-un cerc cu diametrul cam de 25 cm, punem untul in mijloc si se aduna marginile in jurul untului ca sa se formeze un plic dreptunghiular plicul se intinde intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 cm latime.
Il impaturim in trei, dreapta se pliaza peste stanga pe lungime, il rotim 90 de grade, se intinde din nou pana se vede untul prin aluat si se impatureste inca o data in 3, ca sa se formeze din nou un dreptunghi si se baga la frigider 2 ore. Dupa ce s-a racit repetam pasii de mai sus, cele 2 impaturiri, si il bagam din nou in frigider 2 ore.
Ungem o tava cu unt, intindem aluatul intr-o foaie cam de 30 cm lungime si 15 latime si il taiem in doua. Jumatate il bagam la frigider, ca sa se pastreze rece pana terminam cu cealalta jumatate.
Din jumatatea ramasa taiem 3 dreptunghiuri pe care dupa aceea le intindem pe fiecare ca sa obtinem un patrat. Patratul se taie in diagonala in 2 triunghiuri care se ruleaza de la partea mai lata spre varf ca sa se formeze croissantul. Din cele 2 jumatati obtinem in total 12 croissante.
Croissantele se lasa 30 de minute la dospit dupa care se baga in cuptor pentru 11 minute la 245 grade.