miercuri, 12 octombrie 2011

Serbet de capsuni

Ingrediente: 250 ml zeama de capsuni
                    1 lg zeama de lamaie
                    1 kg zahar

Alegem capsunile, le spalam si le trecem printr-un tifon des. Zeama se lasa sa se limpezeasca 20—30 minute.
Intr-un cazanel de cupru bine cositorit introducem 1 kg de zahar impre­una cu 250 ml zeama de capsune bine limpezita. Se aseaza cazanelul mai intai la foc foarte mic pana ce se topeste zaharul, apoi se trece la foc iute. Indepartam spuma de cite ori se formează si stergem marginea cazanelului cu o carpa umeda si curata. Incearcam punctul final al fierberii, dand drumul catorva picaturi de sirop într-o ceasca cu apa foarte rece. Dacă picaturile nu se dizolva indata si pot fi luate între degete, fierberea este terminata si cazanelul se ia imediat de pe foc. Aceasta operatie trebuie efectuata de 2—3 ori pentru a se stabili consistenta optima a siropului. Apoi, acoperim cu un prosop umed si lasa sa se raceasca atat cat poate su­porta degetul caldura siropului. Asezam cazanelul pe un trepied special sau in lipsa acestuia, pe un taburet intors cu picioarele in sus si fixat bine ca să nu se miste. Cu ajutorul unei vergele de lemn (facalet) amestecam ser­betul numai intr-o directie pana cand isi schimba culoarea in rosu deschis si capata consistenta unui aluat potrivit. Cand incepe sa-si schimbe culoarea, adaugam si o lingurita cu zeama de lamaie, amestecand continuu.
Il punem in borcane bine spalate si uscate, cu ajutorul lingurii, apasand de fiecare data ca sa nu ramana goluri.