miercuri, 12 octombrie 2011

Sos brun

Ingrediente: -fond brun de vitel: 2 kg oase de vitel
                                                        ceapa
                                                        150 gr zarzavat
                                                         sare, piper

                       -sos: 3 lg ulei
                                340 gr carne vitel
                                150 gr aripioare de pui
                                1 ceapa tocata
                                100 gr ciuperci tocate
                                1 morcov tocat
                                1 catel de usturoi tocat
                                ½ lg pasta de rosii
                                1 fir cimbru
                                1 foaie dafin
                                300 ml vin alb
                                600 ml apa
                                1 lg amidon cu putina apa
                                1,5 l fond brun de vitel sau pui

Pentru fondul brun, spargem oasele si le punem la cuptor pentru rumenit, apoi adaugam si zarzavaturile. Dupa ce s-au rumenit, le punem intr-o oala de 6 l cu apa si sare si lasam la fiert la foc domol. Strecuram fondul brun, il degresam si il mai fierbem pana ajunge sa scada 2-3 l.

Separat intr-o oala mare punem uleiul la incins, cand incepe sa fumige adaugam carnea la prajit pe foc iute 10-15 minute amestecand continuu. Adaugam legumele si le lasam 10 minute pana se fac aurii si se caramelizeaza la suprafata. Adaugam pasta de rosii, cimbrul, dafinul le mai lasam 2 minute si apoi adaugam vinul, apa si amestecam. Cand da in clocot, dam focul la mic, spumam impuritatile, si lasam sa fiarba 30 de minute pana ce lichidul scade pana la doua treimi.

Adaugam fondul brun, dam din nou in clocot, focul il dam la mic si il tinem inca 20 de minute pana ce scade la jumatate. Spumam impuritatile.

Cand s-a redus lichidul, adaugam amidonul si amestecam. Mai lasam sa fiarba 2 minute, apoi il strecuram printr-o sita fina.

Il folosim la fripturi si nu numai.