miercuri, 12 octombrie 2011

Paine ciabatta

Ingrediente: -maiaua: ½ lg drojdie uscata
                                       175 ml apa
                                       3 lg lapte
                                       ¼ lg miere de albine
                                       150 gr faina

                      -aluatul: ½ lg drojdie
                                      225 ml apa
                                      ½ lg ulei de masline
                                     350 gr faina
                                     1 lg si jumatate de sare

Intr-un vas punem apa, laptele si presaram drojdia deasupra. Lasam 5 minute, apoi punem mierea si amestecam, adaugam si faina pentru maiaua si o lasam 12 ore acoperita cu un prosop.

Pentru aluat punem apa intr-un vas si presaram drojdia. Lasam 5 minute, apoi amestecam pentru a se dizolva drojdia si adaugam maiaua cu uleiul de masline si amestecam cu lingura de lemn.

Adaugam faina cu sarea peste compozitia de maiaua si amestecam (5 minute) pana se formeaza un blat lipicios si umed, dar care se desprinde de bol, doar acum ne putem apuca de framantat. Dupa ce l-am framantat il acoperim si lasam la dospit pana isi tripleaza volumul si este plin de bule de aer (3 ore). E foarte important sa NU apasam aluatul dupa dospire.

Pe o tava de copt, presaram faina cu generozitate. Luam o paleta de plastic si impartim aluatul in doua. Scoatem o jumatate si o punem in tava, ii dam o forma cu ajutorul mainilor fainate fara sa framantam, aluatul fiind fragil. Facem acelasi lucru si cu restul aluatului si le lasam apoi 20 de minute la dospit.

Le punem apoi in cuptorul incalzit pentru 20 de minute la foc mare.