1 cub drojdie
130 gr zahar
250 ml lapte
100 gr ulei
3 galbenuse
1 vf de cutit sare
esente vanilie, portocala, lamaie
300 gr rahat/nuca/mac/cacao
Cernem de doua ori faina, incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana se dizolva zaharul complet.
Preparam maiaua: dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele caldut preparat deja si presaram 2-3 lg de faina. Lasam 15 minute la caldura pana crapa faina.
Galbenusurile le amestecam cu sarea. Intr-un bol punem faina, facem o gaura in mijloc si turnam maiaua in ea, restul de lapte si galbenusurile, framantam pana rezulta un aluat lipicios. Turnam putin ulei in palma si framantam in continuare pana se incorporeaza uleiul, aproximativ 35 de minute.
Punem aluatul intr-un castron mai mare, acoperim si lasam la caldura pentru 1-2 ore. Dupa impartim aluatul in doua. Intindem doua foi inguste, le ungem cu putin ulei si punem umplutura. Rulam foile, apoi le impletim si le punem in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Mai lasam la dospit 30 minute, le ungem cu ou si presaram zahar deasupra.
Introducem tava la cuptor pentru 40 minute pana cand se rumeneste cozonacul.