joi, 20 octombrie 2011

Baigli cu nuca

Ingrediente: 1 kg de faina
                    250 ml de lapte caldut + 100 ml de lapte pt nuca
                    1 cana de untura
                    200 gr de zahar pt aluat + 250 gr de zahat pt nuca
                    800 gr de nuca macinata
                    5 oua
                    coaja de lamaie
                    2 esente de vanilie
                    2 esente de rom
                   25 gr drojdie proaspata
                   2 galbenusuri pt uns rulada

Amestecam faina cu ouale, 100 gr zahar si untura. Separat, in 250 ml de lapte caldut, punem drojdia si 100 gr zahar, amestecam bine si o turnam peste faina. Framantam un aluat elastic, care se desprinde usor de pe peretii vasului. Nu se lasa la dospit, ci il impartim in 5 parti egale. Din fiecare mingiuta de aluat se intinde o foaie de circa 20 cm lungime. Separat, preparam nuca: amestecam 100ml de lapte cu 250 ml de zahar si esenta de rom, apoi le punem pe foc si cand sunt caldute si zaharul aproape topit, punem si nuca, amestecam bine. Cu aceasta compozitie de nuca ungem foile intinse, lasand cca 1 cm de margine. Rulam apoi foile, presand bine, astfel incat sa nu ramana bule de aer. Le inchidem bine la capete, le ungem cu cele 2 galbenusuri (cu ajutorul unei pensule) si le coacem in cuptorul incins la foc mediu initial, apoi, dupa ce se rumeneste putin, la foc mic.

Il lasam la cuptor o ora.