joi, 20 octombrie 2011

Mititei

Ingrediente: 1 kg de carne grasa de vaca, tocata marunt
                      10 - 15 linguri de supa de carne si oase de vaca
                      2 lingurite cimbru uscat
                      1 1/2 lingurita piper proaspat macinat
                      1 lingurita ienibahar proaspat macinat
                      10 catei de usturoi pisati
                      1/3 lingurita chimen proaspat macinat
                      1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
                      1 lingurita suc lamaie
                      1 lg boia
                      1 lingura ulei
                      sare

Carnea de vaca bine tocata o framantam intr-o cratita impreuna cu condimentele si sarea. Adaugam bicarbonatul stins cu sucul de lamaie si amestecam din nou, adaugand treptat cam 1/2 din supa de carne. Supa trebuie sa fie concentrata ca sa lege amestecul de carne tocata. Dam amestecul la frigider si pregatim un mujdei de usturoi, care se amesteca in supa ramasa. Scoatem amestecul de carne pentru mici de la frigider si inglobam si restul de supa si mujdeiul de usturoi. Pentru a reusi sa inglobam mai multa supa va trebui sa batem carnea de masa, ca un aluat de cozonaci. Micii trebuie sa inglobeze multa supa, altfel dupa ce sunt facuti la gratar vor fi uscati si tari. Daca punem suficienta supa si ii facem pe gratar la jar fierbinte, micii vor iesi suculenti si gustosi. Framantam pasta de mici pana cand obtinem un amestec omogen, apoi o dam la frigider pana a doua zi.
Mai framantam o data pasta de mici, apoi dam forma micilor si ii ungem cu ulei. Pregatim gratarul, iar cand jarul este format se unge gratarul cu putina slanina si se aseaza micii. Cand sunt tinuti pe gratar, ii stropim cu supa si mujdei de usturoi si se intorc de cateva ori pentru a se praji uniform pe toate partile.