vineri, 25 ianuarie 2013

Tort cu martipan si pere in vin


Ingrediente: sosul de pere: 750 ml vin rosu sec
                                           180g zahar
                                            scortisoara
                                           4 pere verzi cu pulpa ferma
                       aluatul: 200g faina
                                   180g zahar
                                   120 g unt la temperatura camerei
                                   200 gr martipan (eu am gasit martipan invelit in ciocolata)
                                   1/2 plic praf de copt
                                   3 oua mari

Perele le taiem in doua cu grija in asa fel incat sa taiem si coditele in doua – daca reusim J. Casuta samburilor o scoatem cu ajutorul lingurii pariziene sau cutitul, apoi se curata de coaja. Punem vinul la fiert cu condimente, adaugam jumatatile de pere si le lasam sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori. Le lasam in vin cel putin 5 ore, intorcandu-le din cand in cand, altfel capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.

Pentru aluat batem spuma untul cu zaharul, adaugam pe rand ouale, apoi faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele. Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur. Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt sau ulei. Perele le lasam la scurs pe prosoape de hartie. Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare si peste ele turnam aluatul in tava si imbracam coditele in folie de aluminiu. Dam tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.