Ingrediente: sosul de pere: 750 ml vin rosu sec
180g zahar
scortisoara
4 pere verzi cu pulpa ferma
aluatul: 200g faina
180g zahar
120 g unt la temperatura camerei
200 gr martipan (eu am gasit martipan invelit in ciocolata)
1/2 plic praf de copt
3 oua mari
180g zahar
scortisoara
4 pere verzi cu pulpa ferma
aluatul: 200g faina
180g zahar
120 g unt la temperatura camerei
200 gr martipan (eu am gasit martipan invelit in ciocolata)
1/2 plic praf de copt
3 oua mari
Perele le taiem in doua cu grija in asa fel incat sa taiem
si coditele in doua – daca reusim J. Casuta samburilor o
scoatem cu ajutorul lingurii pariziene sau cutitul, apoi se curata de coaja.
Punem vinul la fiert cu condimente, adaugam jumatatile de pere si le lasam sa
fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori. Le lasam in vin cel putin 5 ore, intorcandu-le din
cand in cand, altfel capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.
Pentru aluat batem spuma untul cu zaharul, adaugam pe rand
ouale, apoi faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele. Aluatul
are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur. Tapetam cu hartie
de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si
ungem bine inelul cu unt sau ulei. Perele le lasam la scurs pe prosoape de
hartie. Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare si peste
ele turnam aluatul in tava si imbracam coditele in folie de aluminiu. Dam tava
la cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru o ora, chiar o ora si 15
minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul
aluatului iese curata. Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10
minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.