sâmbătă, 7 ianuarie 2012

The a la menthe

L-am degustat in luna noastra de miere din Tunisia, si acum, gandindu-ma la vacanta, parca mi s-a facut dor, asa ca m-am apucat de treaba.

Ingredinete: 1 litru apa
                    1 lg ceai verde
                     zahar dupa gust
                     menta

Punem apa la fiert, dupa ce a dat in clocot, luam o lingura rasa de ceai verde si o punem intr-o strecuratoare. Apa fierbinte se toarna peste ceai, dupa care acesta se lasa deoparte. Astfel eliminam nota amara din ceai.
Punem din nou apa la fiert (1 litru), de data asta cu zahar. Cantitatea de zahar este in functie de preferintele fiecaruia, am observat ca o cantitate mai mica de zahar reduce din savoarea ceaiului.
Dupa ce da in clocot, dam deoparte, adaugam ceaiul verde si menta (daca e uscata se pun cam 3 pumni de plante, daca e proaspata-o legatura zdravana ), amestecam energic de cateva ori si acoperim. Lasam in infuzie cca. 10 minute, dupa care il filtram.
Daca veti folosi menta proaspata, va trebui sa aveti la indemana si un al doilea vas, ceaiul trecand, cu frunze cu tot, de la un vas la altul de vreo 8 ori inainte de a-l filtra.
In Tunisia ceaiul se toarna in cesti/pahare de la o inaltime de 40-60 cm, pentru ca ceaiul sa devina mai savuros prin repartizarea mai uniforma a componentelor gustative.
Servim cu muguri de pin, migdale curatate sau fistic (sau toate la un loc ca la Sidi Bou Said) presarate in fiecare ceasca.