vineri, 6 ianuarie 2012

Chop suey

Ingrediente: 500 gr carne slaba de vita, taiata bucatele
                    250 gr broccoli proaspat (sau decongelat)
                    2 linguri ulei de arahide
                    1 ceapa taiata in jumatate si apoi feliata foarte subtire
                    2 tulpini de telina, taiate bucatele de 1 cm lungime, pe diagonala
                    200 gr pastai de fasole verde, taiate in jumatate
                    50 gr muguri de bambus din cutie, scursi si taiati julienne
                    50 gr muguri de fasole mung
                    200 gr ciupercute, taiate feliute subtiri
                    50 gr radacina de telina, taiata cubulete
                    1 lingura sos de stridii
                    1 1/4 lingurita sare
                    1 lingura vin de orez Shiaoxing
                    1/2 lingurita piper alb macinat
                    2 linguri sos de soia
                    1 lingurita ulei de susan
                    1 lingurita zahar brun
                    1 lingurita pasta de ardei iute (optional)
                    1/2 ardei iute rosu, taiat fasiute subtiri, pentru ornat (optional)
                    cateva frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Presaram carnea cu 1/4 lingurita sare. Combinam intr-un castron vinul de orez, sosul de susan, 1 lingura sos de soia si piperul alb, adaugam carnea sarata, amestecam bine, acoperim castronul si lasam la marinat minim 30 de minute.

Oparim 30 de secunde bucatile proaspete de broccoli intr-o oala mare cu apa clocotita. Le scurgem si le punem deoparte.
Scoatem bucatile de carne din marinada si le scurgem bine. Intr-un wok fierbinte, sau intr-o tigaie mare, incingem 1 lingura de ulei si sotam rapid carnea de vita 3-4 minute, sau pana ce este facuta si rumenita dupa preferinta, iar lichidul lasat s-a evaporat. O scoatem din wok si o pastram la cald.

In wok-ul curat, sau intr-o tigaie mare si adanca, incingem uleiul ramas si sotam rapid ceapa timp de 2 minute. Adaugam telina (tulpini si radacina) si o gatim 3 minute. Adaugam broccoli, fasole verde, muguri de fasole soia, muguri de bambus si ciupercutele si le gatim 3 minute.
Adaugam carnea de vita si o incingem 2 minute, pe flacara mediu-mare, amestecand frecvent. Mancarea o asezonam cu sos de stridii, sare, sos de soia, zahar si pasta de ardei iute si se serveste alaturi de orez cu bob lung fiert, decorand-o cu frunze de patrunjel si fasiute de ardei iute (daca se folosesc).