vineri, 6 ianuarie 2012

Curry de pui

Ingrediente:  2 piepti de pui, circa 700 g, taiati bucatele de dimensiunea unei imbucaturi
                     4 linguri de ghee (sau ulei pentru prajit)
                     2 bucati de rulou de scortisoara, de 2-3 cm fiecare
                     1/2 lingurita de scortisoara pudra
                     12 catei de usturoi, tocati marunt        
                     1 ceapa, tocata marunt.
                     1 bucata radacina de ghimbir de 2 cm lungime, tocata marunt.
                     2 ardei iuti verzi, curatati de seminte si tocati marunt
                      sare, dupa gust
                      3 foi de dafin
                      1/2 lingurita de curcuma, macinata
                      1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate
                      1/2 lingurita de seminte de chimion macinat
                      1/2 lingurita de boia de ardei iute
                      1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
                      250 ml de supa de pui (sau preparata din cubulete de concentrat)
                      1/2 lingura de suc de lamaie
                      1 legatura frunze de patrunjel tocate
                      1 mana de alune caju, prajite si sarate
                      1 ardei gras rosu, taiat fasiute
                      1 ardei gras galben, taiat fasiute
                      1 ardei iute rosu, mic, taiat fasiute subtiri, pentru ornat
                      orez fiert, pentru servit

Incingem jumatate din cantitatea de ghee intr-o tigaie mare. Prajim carnea rapid 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana se rumeneste si este aproape facuta. O scoatem apoi pe o farfurie si o lasam deoparte.

Incingem restul de unt in aceeasi tigaie, la foc mediu, adaugam bucatile de scortisoara si amestecam bine. Lasam pe foc 30 de secunde, apoi adaugam usturoiul si calim cateva minute, amestecand continuu, pana ce incepe sa se rumeneasca.
Adaugam ceapa tocata si calim totul inca 5 minute, pana incepe sa se rumeneasca. Adaugam ghimbirul si ardeiul iute si sotam 30 de secunde, pana ce incep sa-si dezvolte aroma.

Punem iar bucatelele de piept de pui in tigaie si le prajim la foc mediu-iute cam 2 minute, ca sa “prinda” aromele condimentelor.

Intre timp, amestecam intr-un castronel curcuma, coriandrul, chimionul si boiaua. Adaugam amestecul de condimente in tigaie, amestecam si sotam pana ce grasimea se ridica si apare la marginile vasului, circa 3 minute.

Adaugam piperul, foile de dafin, fasiutele de ardei gras, supa de pui si amestecam. Marim flacara si dam in clocot. Acoperim vasul, micsoram flacara si dam focul la mic pentru 3-4 minute, amestecand ocazional. Daca mixtura are prea mult lichid, fierbem, fara capac, pana ce lichidul se evapora partial. Stropim cu sucul de limeta si adaugam scortisoara si frunzele de coriandru. Continuam  sa amestecam inca 1-2 minute, il potrivim de sare si il luam de pe foc. Chiar inainte de a servi curry-ul, adaugam o mana de alune caju si amestecam.

 Il ornam cu coriandru tocat, fasiute de ardei iute si feliute de limeta.
Servim alaturi de orez fiert.