sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Prajitura After Eight

Ingrediente: blat:  4 oua,
                             8 linguri zahar,
                             1 lingura miere,
                             1 plic zahar vanilat,
                             2 linguri cacao,
                             2 linguri faina,
                             2 linguri gris,
                             1 lingurita praf de copt,
                             3 linguri lapte,
                             8 linguri ulei.

                   Crema:  250 ml frisca lichida,
                                 2 linguri sirop concentrat de menta,
                                 2 linguri lichior de menta.

                   Glazura: 150 g ciocolata cu lapte,
                                  100 g unt,
                                  1 lingura apa,
                                  2 linguri ulei.

                   
Decor: 100 g ciocolata cu lapte,
                                 50 g unt,
                                 2 linguri frisca lichida,
                                frunze de menta.

                   Sirop: 2 linguri sirop de menta,
                             2 linguri lichior de menta, 100 ml apa.

Pentru blat batem bine galbenusurile cu zahar si miere. Cand a devenit pufos se adauga si mierea, uleiul  si celelalte ingrediente mentionate. La urma adaugam cu grija albusurile batute spuma cu un strop de sare. Turnam apoi compozitia rezultata in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam in cuptorul cald circa 25 de minute. Dupa ce s-a copt il scoatem din tava si lasam sa se raceasca.
Cat timp blatul sta in cuptor ne apucam de crema. Frisca o batem bine pana se face spuma si isi mareste de doua ori volumul. Atunci turnam inautru siropul si lichiorul de menta si amestecam.
Odata terminata crema trecem mai departe la prima glazura. Untul, apa si uleiul le punem pe foc si cand s-a topit untul stingem focul si adaugati cubuletele de ciocolata amestecand pana la omogenizare. Glazura
o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Facem apoi cea de-a doua glazura. Untul si frisca le punem impreuna intr-un vas, pe foc. Cand untul s-a topit adaugam ciocolata si amestecam pana devine o crema fina.
Pentru sirop amestecati doar apa cu siropul si lichiorul de menta si le incalziti putin. Pentru asamblare, insiropam blatul, intindem peste blat jumatate din crema si jumatate din glazura 1 si dam la rece pana se intareste glazura. Adaugam restul de crema si restul de glazura si dam din nou la frigider. Cand s-a intarit si cel de-al doilea strat de glazura, scoatem prajitura, o taiem in cuburi cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte, apoi o decoram cu glazura 2.