Ingrediente: 500 grame făină
1 praf de copt
300 grame de zahăr
400 grame de unt
3 ouă (sau 4 dacă sunt mici)
2 plicuri de zahăr vanilat
3 linguri gem de vişine
1 lingură pudră de cacao
50 ml de rom brun
150 grame zahăr pudra
câteva linguriţe de lapte cald
Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius si incepem sa pregatim foile.
Pentru aluat punem intr-un bol 150 de grame de unt, faina, galbenusurile, praful de copt, 150 de grame de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, coaja de lămâie şi câteva linguriţe de lapte cald.
Frământam aluatul până se dizolvă granulele de zahăr si il impărţim în 3 bucăţi egale.
Pregătim 3 hârtii de copt egale ca suprafaţa cu fundul unei tăvi de copt întoarse cu gura în jos.
Întindem fiecare bucata de aluat pe hârtia de copt, punem foaia pe tava întoarsă cu gura în jos şi coacem timp de 8 minute. Scoatem foile şi le lăsam la răcit. Dintre cele trei foi coapte, o laegem pe cea mai imperfecta si o zdrobim pentru umplutura.
Amestecam foaia zdrobită cu restul de unt (250 grame) tăiat cubuleţe, restul de zahăr (150 de grame), zahărul vanilat, gemul, 30 ml rom (sau 10 ml de esenţă) şi pudra de cacao.
Împărţim în 2 restul de rom sau de esenţă amestecată cu lapte cald, pentru a însiropa cele două foi. Stropim prima foaie cu jumătate din cantitatea de rom (sau rom cu lapte) si intindem crema. Adăugam cealaltă foaie şi o însiropam cu restul de rom.
Intr-un vas, batem albuşurile de ou cu zahărul pudră pe bain-marie. Albuşurile trebuie să se lege şi să devină foarte cleioase.
Spuma de albuş o intindem peste ultima foaie si presaram ciocolata rasa sau cacao. Opţional, o putem decora cu dosul unei furculiţe.
Pastram prăjitura la rece pentru patru ore până spuma de la suprafaţa se întăreşte.